Nutritia cateilor

alimentatia caineluiAlimentatia este extrem de importanta pentru o crestere armonioasa a puiului de catel. Ea trebuie sa furnizeze toate principiile nutritionale de care are nevoie organismul aflat in perioada de crestere accelerata. Un organims "construit" din "materiale” de calitate va fi rezistent si "trainic”. Perioada in care catelul trece de la laptele matern la hrana furnizata de stapan este destul de dificila, de aceea organismul trebuie pregatit treptat, fara a-i produce stres.



Catelusul are nevoie de toate principiile metabolice pentru a creste sanatos si a fi vesel si jucaus. Proteinele de buna calitate il ajuta sa-si dezvolte musculatura, au rol plastic in formarea de celule noi sau de inlocuire a celor avariate. Intrucat este o perioada in care multiplicarea celulara este intensa in scopul cresterii corpului, este necesara o cantitate mai mare de proteine decat in cazul unui caine adult. Grasimile si carbohidratii au rol energetic furnizand "combustibilul” necesar „construirii”. O piele si o blana sanatoasa si lucioasa denota un aport optim de grasimi de buna calitate. Vitaminele si mineralele sunt esentiale in aceasta perioada de mari transformari ale organismului, calciul si fosforul fiind necesare in cantitati mai mari datorita cresterii osoase in plin apogeu care trebuie sa sustina toate celelate tesuturi si organe.



Pana la 3-4 saptamani catelusul se hraneste exclusiv cu lapte matern. De la aceasta varsta mama va incepe procesul de intarcare, iar puiul trebuie sa primesca restul de hrana din alte surse. Aici intervine rolul stapanului care trebuie sa fie pregatit sa ii ofere catelului si o alta hrana, care sa fie adecvata nevoilor puiului. Inca de la 3 saptamani oferiti catelusului si hrana din comert sau preparata in casa. Pentru hrana din comert alegeti doar formulele destinate juniorilor sau "puppy”. Daca doriti sa ii oferiti doar hrana preparata in casa, cereti sfatul unui medic veterinar care va va oferi retete speciale pentru a putea oferi puiul o dieta completa. Nu va asteptati ca puiul sa fie incantat din prima de noua alimentatie. Probabil ca inca va mai dori sa apeleze la laptele matern, insa tocmai de aceea doriti sa incepeti de cat mai devreme introducerea noului tip de hrana, pentru ca el sa beneficieze si de alternative in cazul in care hrana data de dumneavoastra nu il indestuleaza. Daca oferiti hrana uscata din prima, puiul e foarte probabil sa fie reticient la acest fel de mancare „foarte tare”. Dintisorii lui inca sunt in eruptie, iar el oricum nu intelege cum de instant hrana lui lichida pe care o primea de la mama a devenit atat de dura. Asa ca la inceput turnati peste bobite apa calduta sau lapte, astfel mancarea va deveni mai moale, iar laptele ii ofera si un plus de gust, care ii aminteste de cel matern.



Dupa intarcarea definitiva, la 6 saptamani puiul ar trebui sa fie deja invatat si cu alta hrana decat laptele matern. Pentru majoritatea puilor este si momentul in care sunt adoptati. Noul stapan trebuie sa ceara detalii de la cel anterior, despre ce tip de mancare a primit puiul inainte. Oferiti catelusului in continuare acel tip de hrana, cel putin pana faceti trecerea la un altul pe care il doriti dumneavoastra.


Trecerea de la un tip de hrana la altul se face treptat, pe o perioada de 7- 10 zile. La inceput se pune doar 1/8 din noua hrana peste cea veche, peste 1-2 zile ¼, apoi ½ in acelasi ritm. Treptat va creste procentul de hrana noua, pana la inlocuirea totala a celei vechi. Astfel si organismul catelusului va face trecerea lent si va putea sa se adapteze noilor tipuri de nutrienti pe care ii primeste. Schimbarea brusc a dietei determina diaree, colici sau fecale moi. In mod normal fecalele unui catel trebuie sa fie maro inchis si de consistenta ridicata. In situatia in care sunt deschise la culoare, moi, neregulate e semn ca ceva nu ii convine organismului, iar hrana trebuie schimbata. Nu va panicati daca in prima zi dupa ce ati schimbat hrana catelul are fecalele alterate. Este firesc! Si nu va grabiti sa o schimbati. Asteptati o saptamana si abia atunci daca situatia nu s-a remediat purcedetila schimbarea hranei.



Pana la 3-4 luni catelusul va fi hranit de 4 ori pe zi, la aceleasi ore. Desi pofta de mancare este mare si ar manca continuu, stomacul lui este inca mic si nu poate inmagazina foarte mult. De aceea portii mici si dese sunt recomandate la aceasta varsta. Cititi eticheta hranei pe care o furnizati pentru a vedea ce cantitate este necesare puiul de catel intr-o zi si impartiti-o la 4. Nu lasati mancare in castron tot timpul, dupa cum spuneam catelusii sunt mancaciosi si atunci fac usor excese, care pot duce la obezitate inca de la o varsta frageda. Un catelus obez cu siguranta va deveni un adult obez, cu multe probleme de sanatate. Exceptie de la aceasta regula fac puiutii de Chihuahua, rasa care este predispusa la hipoglicemie, astfel ei trebuie sa aiba mereu la dispozitie hrana, pentru a nu intra in coma hipoglicemica. Apa curata si proaspata trebuie sa fie mereu la dispozitia catelului.

 

Puteti opta atat pentru hrana umeda cat si pentru cea uscata. Argumentele pro si contra fiecareia sunt aceleasi ca si in cazul hranei pentru caini adulti. Hrana umeda este mai gustoasa si mai usor de mancat de puiul mic, are un continut ridicat de proteine. O conserva o data deschisa trebuie pastrata in frigider, apoi scoasa si lasata la temperatura camerei. Se ofera catelului o cantitate doar cat sa manance in 15 minute, vara in special se altereaza usor si atrage insectele. Hrana uscata are avantajul ca se depoziteaza si se administreaza usor, iar multor catei le place sa roada granulele tari. In perioada de crestere a dintilor in care sunt nevoiti sa roada multa, o astfel de hrana mai dura este foarte potrivita. Oricare ar fi alegerea pe eticheta trebuie neaparat sa scrie „junior” sau „puppy”. Acestea atesta ca hrana este special formulata pentru catelusi, contine un procent ridicat de proteine (26-30%) usor digerabile (pui, curcan) de stomacul inca fraged al catelusului. Daca aveti posibilitatea sa alegeti hrana si in fucntie de rasa sau talia catelului, atunci va asigurati ca puiutul dumneavoastra primeste tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta si creste sanatos.



Tot la acesta varsta frageda va veti da seama si daca catelul dumneavoastra are anumite sensibilitati la ingredientele din hrana. Destul de multi caini sufera de alergii si intolerante. Urmariti atent starea si comportamentul catelului atunci cand i-ati schimbat hrana pentru a decela daca apare vreun semn al intolerantei la vreun ingredient din aceasta. Scaun modificat in consistenta si culoare, apatie sau din contra hiperactivitate, afectiuni ale pielii, pierdere in greutate, colicile, toate sunt semne ale unor reactii alergice la hrana. Daca ati descoperit agentul cauzator, evitati-l pe viitor.



Recompensele sunt delicioase pentru catelus, la fel ca dulciurile pentru copii. Insa nu trebuie exagerat cu ele, chiar daca vi se pare greu sa ii refuzati micutului aceste placeri. Recompensele ar trebui sa fi 10% din cantitate zilnica de hrana. Si trebuie sa fie speciale pentru caini. Ciocolata si biscutii pentru oameni nu sunt sanatosi pentru catei. De la acesta varsta pueti obisnui catelul sa nu fie pretentios, nu il rasfatati si obisnuiti-l cu diverse alimente (permise). Cainii find omnivori, fructele si legumele nu le sunt daunatoare. Mici cantitati zilnic  pot deveni recompense foarte delicioase si sanatoase pentru ei.Resturile de la masa dumneavoastra deasemena sunt de evitat. Pot fi foarte apetisante insa de multe ori daunatoare lui. Chiar daca ochisorii lui implora dupa o bucatica din farfuria dumneavoastra, va trebui sa il refuzati, doar asa ii aratati dragostea. Daca de mic il obisnuiti sa cerseasca atunci cand mancati, mai tarziu nu il veti mai putea dezobisnui, iar luat mesei va fi o continua hartuire pentru participanti.



La 4 luni catelusul va primi doar 3 mese pe zi, iar la 6 luni deja el va ramane doar cu 2. Insa pana la 1 an el va primi tot hrana speciala pentru juniori. Daca respectati aceste cateva principii cu siguranta veti avea un catelus sanatos si voios, de care sa va bucurati.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!