Miriapodul cu cele mai multe picioare

"miriapodulMiriapodul cu cele mai multe picioare a fost redescoperit dupa 80 de ani de la prima si singura lui aparitie. Illacme plenipes numara pana la 750 de picioare si a fost descoperit in regiunea San Benito County din California. Din cele 10.000 de specii determinate, Illacme plenipes este cel mai aproape de a numara 1.000 de picioare asa cum sugereaza denumirea sa. Cercetatorii au semnalat in "Nature" nevoia si importanta de a-I proteja fragilul habitat.

 

O colonie de astfel de miriapode a fost identificata in 1926, dar, in ciuda numeroaselor eforturi de a le delimita aria, I.plenipes a ramas un mister pentru majoritatea oamenilor de stiinta.

 

Paul Marek, doctorand la Universitatea Carolina de Nord, impreuna cu fratele sau au plecat in cautarea miriapodului inarmati cu vagi informatii geografice datand din cercetarile anilor ’20 si cu cateva harti topografice. Dupa cercetarea a trei campii, efortul lor a fost incununat de succes, dezgropand 12 astfel de vietuitoare cu corpul segmentat si picioare articulate din care mai fac parte paianjanii, insectele si crustaceele.

 

Femelele descoperite aveau intre 662 si 666 de picioare, peste 170 de segmentari ale corpului si 33 mm lungime. Masculii, in schimb, masurau jumatate din lungimea femelelor si aveau intre 318 si 402 de picioare. Specialistii cred ca oscilatiile in lungime sunt explicate de faptul ca miriapodelor continua sa le creasca segmente si picioare aditionale dupa ce ajung la maturitatea sexuala, astfel ca specia cu 750 de picioare descoperita in 1926 trebuie sa fi fost trecuta de maturitate.

 

La o examinare atenta, miriapodele descoperite aveau unele caracteristici neobisnuite si o morfologie complexa, incluzand spini si tepi si un fel de strat de tepi pe spate. Fiecare segment continea un fel de substanta matasoasa a carei intrebuintare specialistii nu au reusit inca sa o stabileasca. Cercetatorii au ajuns, de asemenea, la concluzia ca I. plenipes traieste intr-o arie foarte ingusta motiv pentru care au cerut urgent protejarea habitatului acestor vietuitoare.

 

Alte specii inrudite apartinand aceleiasi familii ca I. plenipes,Siphonorhinidae, au fost descopetite in zone geografice restranse din sudul Africii, din Sumatra, Indo-Burma, Malaysia si Java. Specialistii au emis ipoteza ca aceasta distributie neobisnuita indica faptul ca aceasta familie dateaza inca de la divizarea fostului continent Pangaea, acum mai bine de 200 de milioane de ani.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!