Minunățiile naturii: Animale cu ochi fantastici

Când vorbim despre animale, nu ne gândim foarte mult la ochii lor. Poate despre ochii pisicilor sau ai liliecilor cunoaștem câteva caracteristici… dar cam atât! Unele necuvântătoare au ochii de-a dreptul fantastici: fie că le ajută să își detecteze prada, fie că sunt cei mai buni la găsirea sexului opus, aceștia își dovedesc utilitatea în mod miraculos.

Iată topul animalelor cu ochi fantastici:

Lemurienii cu ochi albaștri –Deși se știe că oamenii sunt singurele primate cu ochii albaștri, se pare că în Madagascar există o specie de lemurieni care se aseamănă cu oamenii, din acest punct de vedere: au ochii albaștri! Lemurii cu ochii albastri sunt, de asemenea, destul de unici printre primate, deoarece masculii şi femelele au culori diferite! Masculii sunt complet negri, în timp ce femeile au blana de o nuanţã brun-roşcată. Cele mai multe primate (cimpanzeii, macaci, urangutani, şi altele) au ochii negri. Destul de ciudat este faptul ca genele care au ca rezultat ochi albaştri la lemuri, nu sunt aceleaşi cu cele care produc ochi albaştri la om.

Păianjenul săritor – Spre deosebire de celelalte arahnide, păianjenul săritor (Salticidae) nu se folosește de pânza de păinjen, pentru a-și prinde prada, ci de cei patru ochi ai săi. Cei doi ochi mai mici îi ajută să simtă insectele care sunt prin apropiere, în timp ce ochii mari sunt responsabili de focalizarea pe prada pe care urmează să o atace. Păianjenii săritori par mai degrabă opera unui proiectant…

Broasca din deșertul Sonoran – Cu o lungime de aproximativ 18 centimetri, broasca din deșertul Sonoran este una dintre cele mai mari broaște din lume. Deși are ochii mari și frumoși, nu vă lăsați păcăliți: broaștele din deșetul Sonoran sunt veninoase!

Muștele ucigașe Asilidae – Ochii stălucitori ai muștelor Asilidae par desprinși din filmele științifice-fantastice. Aceștia conțin conțin mii de lentile, care le ajută să vâneze chiar și în timp ce zboară. Fiind prădătoare ale insectelor zburătoare, ele au și un „cioc” ascuțit, cu ajutorul căruia injectează chimicale ce paralizează prada.

Crevetele mantis – Ochii crevetelui mantis sunt atât de buni, încât acesta poate percepe atât lumina polarizată, cât și viziunea hiperspectrală a culorilor. Aceștia (ambii aflați pe membre mobile și mișcându-se constant și independent unul față de celălalt) sunt colorați variabil similar și sunt considerați a fi cei mai complecși ochi din lumea animală. Permit o analiză atât serială, cât și paralelă a stimulilor vizuali. Designul ochilor crevetului îl ajută să vadă obiecte cu trei parți diferite ale aceluiași ochi, cu alte cuvinte fiecare ochi poseda vedere trinoculară si tridimensională.

Capra – Forma rectangulară a pupilelor caprei se datorează faptului că ele sunt animale de pradă și nu prădătoare. Forma pupilei crește percepția adâncimei, precum și viziunea periferică – tot ceea ce le trebuie pentru a se feri de prădători.

Peștele cu cap transparent – Ați mai auzit de expresia “ochi la spate”. Ei bine, peștele cu cap transparent nu îi are la spate, ci… pe cap, iar ei îl ajută să se ferească de prădători. Ochii mari și verzi se văd prin pielea transparentă.

Struț – Ochii struțului definesc sitangma “mari și frumoși”. Ei au diametrul de cinci centimetri și sunt mai mari decât ochii elefanților și chiar ai girafelor.

Gecko Leoprad- Aceste animale de pradă se găsesc în Pakistan, Iran și Irak.  Este o specie la care sunt prezente ploapele ( aceste șopârle clipesc ) și care își curăță ochii lingându-i.

 

Sursa: List Verse

Sursa foto: List Verse

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!