Mii de foci, numărate cu ajutorul Inteligenței Artificiale și al dronelor

Mii de foci numărate cu ajutorul Inteligenței Artificiale și al dronelor. Un nou studiu științific, bazat pe cele mai recente tehnologii, a identificat cu 2.300 de foci mai multe pe o porțiune de plajă, oferind astfel un instrument util pentru eforturile de conservare.

Voluntarii de la sol au numărat 6.200 de foci de-a lungul unei porțiuni de 8 km de coastă în zona Winterton-on-Sea, Norfolk.

Însă, utilizând camere montate pe drone și inteligență artificială (AI), au fost identificate peste 8.500 de foci.

Mii de foci, numărate cu ajutorul Inteligenței Artificiale

„Această diferență se datorează, cel mai probabil, perspectivei aeriene oferite de dronă”, a explicat Gabriella Fasoli, om de știință la Natural England, organizația care desfășoară acest proiect pilot.

„[Aceasta] oferă un unghi unic de vizualizare de sus, permițând o numărare mai precisă prin detectarea focilor care ar putea fi ascunse sau mai puțin vizibile de la sol.”

Până acum, populațiile de foci erau monitorizate prin observații realizate de la sol sau prin supraveghere aeriană.

Natural England, agenția care consiliază guvernul britanic în privința mediului natural, a explicat că această metodă a prezentat uneori dificultăți în colectarea unor date precise, mai ales în zone greu accesibile.

Dronele ajută specialiștii la numărat

În decembrie, o echipă de specialiști a lansat o dronă echipată cu camere cu rezoluție înaltă pentru a surprinde imagini de la 110 metri altitudine, ca parte a unui proiect pilot de doi ani.

Deși noile metode – care reduc la minimum deranjul pentru animale – vor îmbunătăți acuratețea evaluării populației de foci din Marea Britanie, Natural England subliniază că rolul voluntarilor va rămâne în continuare esențial în înregistrarea numărului de exemplare.

Citește și: Impresionant: un fotograf a încercat timp de 3 ani să captureze foci polare, până când a apărut acest pui… – Galerie Foto

Emma Milner, specialist principal în mamifere marine în cadrul agenției, a declarat că proiectul a demonstrat existența unei „alternative eficiente din punct de vedere al costurilor și timpului” pentru monitorizarea populațiilor de foci.

„Această tehnologie de ultimă generație va contribui la o imagine națională cuprinzătoare a populațiilor de foci, permițându-ne să înțelegem mai bine schimbările de-a lungul timpului”, a spus ea.

De asemenea, va permite „evaluarea impactului activităților umane asupra acestor habitate esențiale, facilitând astfel eforturile de conservare”.

Tehnologia ajută lumea animalelor

Regatul Unit găzduiește 35% din populația globală de foci cenușii și reprezintă un important loc de reproducere, potrivit Natural England, care a publicat imaginile din articol.

Pentru acest studiu, a fost acordată o permisiune specială pentru operarea dronelor, iar experții au respectat cele mai bune practici pentru a evita deranjarea animalelor.

Natural England a avertizat că utilizarea dronelor deasupra focilor este interzisă fără obținerea autorizațiilor necesare.

Citește și: Premieră în România: Lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt la Grădina Zoologică din Brașov (Galerie Foto)

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!