Melcii marini nudibranhiati

melci mariniMelcul marin nudibranhiat este membru al unei clase taxonomice, care reprezenta, in trecut, un subordin: Nudibranchia. Aici sunt incluse molustele gastropode marine Opisthobranchia cu corpul moale, fara cochilie, care se remarca prin culorile lor spectaculoase si prin formele izbitoare. Este cea mai cuprinzatoare clasa de Heterobranchia (diferiti melci fara branhii), cuprinzand mai mult de 3000 de specii descrise pana in prezent. Numele stiintific de Nudibranchia provine din termenul latin, “nudus”, care se traduce prin gol, nud si din grecescul “brankhia” = branhii.

In general, membrii clasei Nudibranchia sunt denumiti adeseori “melci de mare” – un termen non-stiintific, care a condus la presupunerea ca fiecare melc de mare trebuie sa fie un nudibranhiat. Clasa este reprezentata de numeroase specii, foarte atractive si remarcabile. Exista, insa, o varietate de alte tipuri de melci de mare, iar acestea fac parte din mai multe grupuri taxonomice, care nu sunt foarte strans legate de nudibranhiati. Un numar apreciabil de astfel de melci de mare sunt colorati si de aceea pot fi confundati cu nudibranhiatii.

Melcii marini au, de regula, marimea unui deget si traiesc complet expusi, branhiile lor formand ciucuri pe spinare. Spre deosebire de majoritatea gastropodelor ei sunt simetrici bilateral, deoarece au fost supusi unei detorsiuni secundare. Majoritatea speciilor au fanere veninoase pe laturile corpului – acestea sunt utilizate pentru a descuraja pradatorii. De asemenea, multi dintre ei au un intestin simplu si gura prevazuta cu o radula.

Se inrudesc indeaoprape cu melcii obisnuiti, cu deosebirea ca si-au lepadat cochiliile cu milioane de ani in urma si traiesc pe fundurile oaceanelor si pe capetele coralilor din lumea intreaga. Desi se misca foarte incet, aceste vietati nu sunt, totusi, prazi usoare, cele mai importante arme ale lor fiind secretia toxica si celulele urticante.

Majoritatea nudibranhiatilor sunt carnivori, hranindu-se cu diverse specii de animale marine, altii sunt canibali si isi devoreaza propriii semeni. Melcii marini nudibranhiati isi fabrica singuri otravurile, insa, de regula, si le insusesc din hrana ingerata. In acest scop colecteaza nematociste, niste capsule de filamente intepatoare strans infasurate, ingerate din cnidarii de foc, anemone si hidrozoare.


Photo: www.natgeo.ro

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!