Matreata la caini – cum scapi de ea?

caine udDa, si caini, la fel ca noi oamenii, pot sa se confrunte cu aceasta problema,  inestetica si neplacuta, numita matreata. Chiar daca de multe ori nu provoaca suferinte animalului, matreata poate fi indicatorul unei pielii uscate sau afectate de diverse boli sau paraziti, precum si semnul unor afectiuni interne. Important este sa nu o ignoram si sa incercam sa o tratam.

Matreata nu este altceva decat niste fulgi de piele uscata si descuamata, care ofera un aspect neatractiv blanii cainelui. La patrupede, zonele afectate cel mai adesea de matreata sunt gatul, spatele si coada. Cainii cu blana inchisa la culoare expun mai bine “ninsoarea” de matreata, iar la cei albi sau “blonzi”  e nevoie de o examinare mai amanuntita a blanii si pielii pentru a descoperi matreata. In cazuri mai grave, pielea poate prezenta si iritatii, leziuni, umflaturi, muscaturi de insecte etc.

Cauzele aparitiei matretii sunt multiple. Cel mai adesea matreata este semnul unei pieli uscate. Uscaciunea pielii poate fi provocata de deshidratare, o alimentatie uscata, absenta acizilor grasi, mineralelor si vitaminelor din hrana zilnica, alergii etc.

Prezenta unor paraziti sau microorganisme pe pielea animalului poate provoca exfolieri ale acesteia. Chyletiella este acarian care produce asa numita “matreata umblatoare”, caracterizata prin mancarimi si matreata abundenta. Termenul de “ umblatoare sau ambulanta” a fost dat deoarece micile organisme se plimba pe sub pielea descumata, dand impresia ca aceasta se misca.

Infectiile bacteriene sau cele fungice se pot manifesta si ele uscaciunea pielii si eliberare de matreata.

Matreata poate fi manifestarea unor boli interne mai grave: hipotiroidism, diabet, diaree cronica, insuficienta renala s.a. Alte afectiuni renale sau hepatice pot duce la formarea matretii.

Nu in ultimul rand, o ingrijire deficitara a blanii si pielii poate duce la matreata. Cainii tinuti intr-un mediu uscat sau cei care nu beneficiaza de suficient exercitiu fizic in exterior pot sa se confrunte cu matreata.

Preventie si tratament

De cele mai multe ori, aparitia matretii nu ar trebuie sa se transforme intr-o tragedie pentru stapan. Cu tact si responsabilitate, trebuie investigata cauza. Un consult la medicul veterinar va poate lumina in aceasta privinta.

Orice afectiune interna sau externa, alergie, dermatita, parazitoza va beneficia de tratamentul specific. O data tratata cauza si matreata va disparea din peisaj, in acest context, blana cainelui.

Periajul regulat este cea mai simpla cale in preventia si eliminarea matretii vizibile. Prin periere in blana sunt dispersate uleiurile naturale secretate de piele, cu rol  major in hidratarea pielii si implicit impotriva descuamarii. Folositi o perie mai moale, daca animalul are pielea iritata. In episoadele de matrata abundenta, periajul zilnic este necesar.

Pielea uscata are nevoie de hidratare. In comert veti gasi o sumedenie de spray-uri cu diversi compusi activi, care promit sa lupte impotriva matretii. In lipsa acestora, o crema de maini sau pentru bebelusi, puternic hidratanta poate fi folosita pentru a combate uscaciunea pielii animalului.

Baia este cea mai facila cale pentru a indeparta toata matreata inestetica din blana cainelui. In cazuri grave, poate fi necesara o imbaiere saptamanala, altfel una o data pe luna este suficienta.

Folositi un sampon moale sau unul anti-matreata pe care il gasiti in orice pet-shop. Cautati un sampon cu fulgi de ovaz, care sunt recunoscuti pentru efectul lor hidratant si de calmare a pielii uscate.

Alegeti o dieta corecta pentru cainele vostru. Daca se afla pe un regim format exclusiv din mancare uscata, asigurati-va ca are la dispozitie si chiar consuma multa apa. Acizii grasi omega sunt esentiali pentru o piele si o blana sanatoasa. Daca hrana de baza este deficitara in ceea ce-i priveste, atunci pielea risca sa se descuameze. Optati pentru un supliment alimentar bogat in acizi omega-3 si omega-6. O hrana superpremium, poate putin mai scumpa, ofera tot ceea ce organismul cainelui are nevoie, de la vitamine si minerale, la proteine si grasimi. O alimentatie completa si sanatoasa sta la baza functionarii perfecte a organismului si se vede printr-o blana lucioasa si curata.

Un stil de viata sanatos este ceea ce are nevoie cainele pentru a arata bine si a fi in forma. Exercitiul fizic zilnic este esential.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!