Marile migratii ale animalelor (II)

somonul rosuIn partea I a acestui articol v-am prezentat cateva dintre recordurile doborate de animale in ceea ce priveste migratia. Am vorbit despre chira polara, o pasare pe cat de mica, pe atat de voinica, ce strabate de doua ori pe an distanta dintre cei doi poli, fiind cea mai lunga migratie de pe Terra. Renii Caribu detin recordul in ceea ce priveste cea mai lunga migratie terestra, iar fluturele monarh detine titlul suprem de migratorul lumii insectelor. Testoasele pieloase strabat ce le mai lungi distante din neamul reptilelor. In continuare von vorbi despre alte cateva migratii absolut spectaculoase.

Somonul

Devine savuros si cand este vorba despre ciclul de viata. Fiecare somon realizeaza doua deplasari in viata: cand este pui si pleaca in cautarea oceanului imbelsugat si cand este matur, se intoarce la origini pentru a pune bazele unei noi generatii.

Somonul, este printre putinii pesti care pot trai atat in apa sarata, cat si in apa dulce. Puiul de peste, nu de mult eclozat, este purtat in jos de catre torentul de apa dulce, pana la gura de varsare in ocean. Aici, se adapteaza rapid la apa sarata si impreuna cu alte mii de pestisori similari, pleaca in vastul ocean pentru cautarea hranei. Indiferent ca vorbim de somonul de Pacific sau cel de Atlantic, ambele specii parcurg mii de kilometri anual, cu un plus de distanta trecut in dreptul somonului de Pacific.

In cativa ani, timp in care au ajuns la amturitatea si sunt pregatiti sa se reproduca, somonii se intorc la acelasi rau pe care l-au parasit cand erau foarte mici. Somonii urca in amonte, depunand un imens efort de a depasii obstacolele date de altitudine, cascade, torentul puternic, precum si de pradatori. Ajunsi in partea superioara a raului, depun si fecundeaza icrele, dupa care se sting, predand stafeta unei alte generatii de pestisori.
 
antilopele gnuAntilopele Gnu

Cea mai cunoscuta si epopeica migratie din lume este cea de pe campiile africane, ai carei protagonisti sunt antilopele gnu. Alaturi de acestea, alearga si zebrele sau gazelele, precum si unii pradatori oportunisti.

Migratia atrage prin numarul impresionant de animale care iau parte: aproximativ 2 milioane. Dintre acestea 1,4 milioane sunt gnu, 500.000 de zebre si vreo 100.000 de gazele din 3-4 specii. Impreuna ele alcatuiesc cea mai mare migratie din lume.

Aproximativ 2400 de km sunt strabatuti anual din sudul Tanzaniei pana in Kenya.  Povestea incepe in sudul Campiei Serengheti, din Tanzania. Aici, la inceputul lui februarie, sezonul ploios este pe sfarsite, iar iarba proaspata este cea mai buna. Animalele au sosit aici pentru a da nastere puilor. Intr-un interval de doua- trei saptamani peste 500.000 de pui se nasc aici. Animalele vor ramane aici inca doua luni, cand hrana si apa vor fi tot mai putine.

Intre timp, ploile s-au mutat in nord-vest, iar antilopele simt mirosul ierbii proaspete venind dintr-acolo. Milioane de  mame cu puii lor, masculi, tineri de anul precedent se pun in miscare pentru a ajunge pe campiile bogate din vest. Aici turmele se divid: unele merg exclusiv spre vest, altele spe nord.

In mai este sezonul imperecherilor, apoi iunie si iulie este o perioada de tranzitie intre sezonul ploios si cel arid. In august animalele se mobilizeaza din nou pentru a ajunge in nord, pe campiile din Masai Mara, unde ploile urmeaza sa inceapa.

Turmele divizate anterior se intalnesc din nou in fata celui mai dificil obstacol din calea migratiei: raul Mara. Acest rau ofera unul dintre cele mai crude si disperate spectacole din lume. Antilopele si zebrele sunt nevoite sa traverseze intinderea de apa, in care asteapta lacomi uriasii crocodili de Nil. Tot sacrificiul este facut doar pentru a putea ajunge pe malul celalalt unde iarba este verde si frageda. In unii ani raul este atat de involburat si adanc, incat el insusi rapune mii de animale. Alta data, cand ploile au fost putine, raul este secat, iar animalele pot traversa usor.

Multimea se ingramadeste agitata, incercand sa traverseze cat mai repede raul periculos, moment in care multi pui sunt separati de mamele lor. In disperarea de a-si gasi mama, unii pui traverseaza de cateva ori  raul inainte si inapoi.

Dincolo de raul Mara este rezervatia naturala Masai Mara, unde hrana si apa exista din belsug. Tot aici se gasesc si cei mai multi pradatori. Din iulie-august pana in octombrie, 2 milioane de animale anima campia Masai Mara. In noiembrie si decembrie incep ploile crabul rosuscurte in sud, in Serengheti. Parca la un semn, turma uriasa se pune din nou in miscare, cucerind campia din sud, pregatite de a da nastere altor pui, care sa plece in prima mare migratie din viata lor.
 
Crabul rosu de pe Insula Craciunului

Cum ar fi sa va aflati in fata unui covor rosu, aflat in miscare, care zornaie continuu?! Ar fi o imagine de nedescris, care de fapt are loc anual pe Insula Craciunului din Pacific.

In noiembrie, zeci de milioane de crabi rosi pornesc din paduri spre mare, pentru a se reproduce. Pe masura ce se apropie de tarm, grupul este atat de mare incat  toate baza padurii este acoperita de un covor rosu. Autoritatile inchid drumurile pe care, acum, circula voioase micutele crustacee.

Masculii sunt cei aflati la conducere. Ei vor ajunge primii pe tarm unde se vor lupta pentru cel mai bun loc sa isi construiasca o vizuina. Apoi femele vor fi invitate sa ocupe aceasta vizuina. Imperecherea are loc, dupa care masculii se retrag in padure. Femelele zabovesc aici 10 zile, timp in care depun pana la 100.000 de oua, in niste saculeti speciali, pe care ulterior ii vor deversa in mare. Se vor intoarce si ele in padure.

Ouale eclozeaza imediat  in apa sarata, iar larvele vor trece prin mai multe stadii de dezvoltare. Dupa o luna, crabi rosii minusculi, vor parasi marea, urmand acelasi traseu ca si parintii lor. Ajunsi in padure, vor disparea sub radacinile copacilor, copacii cazuti sau chiar in gradinile locuitorilor.  Peste un an, spectacolul rosu va debuta din nou.
 
balena cu cocoasaBalena

Balena gri si balena cu cocoasa realizeaza cea mai lunga migratie dintre toate mamiferele: aproximativ 24.000 de km anual.

Pe durata iernii, balenele se retrag inspre regiunile tropicale, unde apa este mai calda. Este sezonul imperecherii. Coastele Mexicului, Japoniei,  Californiei si unele insule din Pacific, cum ar Hawaii sunt locurile unde poposesc uriasele mamifere. La inceputul primaverii, mii de balene se indeapra spre nord. Vara arctica, cu zile lungi si insorite,  face ca fitoplanctonul si krillul sa prolifereze aici; acestea fiind sursele principale de hrana ale balenelor. Aici balenele castiga in greutate si se pregatesc pentru intoarcerea  in apele calde ale Pacificului, deoarece iarna polara este aproape.

Surse foto: 1, 2, 3, 4

Vezi si Marile migratii ale animalelor (partea I)

Nicolae Hasegan
Zooland.ro


Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!