Mangusta cenusie indiana

mangusta cenusieDenumire stiintifica: Herpestes edwardsi

Raspandire: Africa, Asia, Europa

Mangustele sunt raspandite in Africa, Europa de Sud si Asia de Sud – Vest in 10 specii si aproximativ 30 de subcategorii ale acestora. Lungimea corpului mangustelor indiene masoara 45 – 50 cm, iar cea a cozii 38 – 41 cm. Blana este lunga, aspra, avand nuante de gri – argintiu. Capul si membrele sunt inchise la culoare, labele avand cate 5 ghiare ascutite care raman permanant la vedere.

Mangustele si-au castigat “notorietatea” in lumea intreaga mai ales prin renumitele “batalii” cu cei mai periculosi serpi, dar si prin faptul ca sunt niste dusmani de temut.

Aceste animale traiesc in locuri uscate, in paduri luminoase si stepe intinse sau unde sunt suprafete mari de piatra si pietris. Evita padurile si junglele dese si traiesc singuri sau in comunitati mari. In timpul zilei sunt foarte activi, insa noaptea se retrag in gaurile din pamant sapate de ei. In aceste adaposturi femela aduce pe lume dupa 8 – 9 saptamani 2 – 4 pui.

Cu toate ca sunt animale de pamant, acestea se pot catara cu multa pricepere, sunt foarte sprintene si au reactii extrem de precise. Datorita acestor caracteristici, ies in majoritatea cazurilor invingatori in luptele cu serpi. Cu toate acestea mangustele nu se hranesc exclusiv cu aceste reptile, ci si cu viermi, insecte, melci, pasari sau ouale acestora, dar si mamifere de marimea unui iepure.

In cazul in care mangustele se apropie de o gospodarie, acestea nu se fac iubite de catre oameni, din cauza ca este posibil sa atace gainile, dar sunt tolerate pentru ca omoara animalele daunatoare acestora.

mangusta cenusieIn multe povesti este prezentat  “curajul eroic” al acestor animale in luptele cu cei mai periculosi serpi, dar si faptul ca veninul reptilelor nu le poate rapune. Evident, adevarul se impleteste cu o exagerare plina de imaginatie. In aceste cazuri, reactiile lor extrem de dezvoltate ii salveaza.

Atunci cand se lupta cu o cobra, mangustele isi obosesc adversarul, asezandu-se in permanenta in raza de atac a sarpelui, iar in final le dau muscatura mortala. In cazul in care mangusta este muscata, probabilitatea ca veninul sa intre in sange este foarte mica, datorita blanii dese si a pielii groase. In plus, resistenta unei manguste la mucaturile veninoase este de sase ori mai mare decat in cazul unui iepure.

ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!