Lupul de mare sau Dicentrarchus Labrax

 

Lupul de mare face parte din supraclasa pestilor ososi, supraordinul acanthopterygii, ordinul peciformes, familia moromidae.

Pesti din ordinul perciformes sunt pesti cu forme variabile, avand solzii mai mult ctenoizi. La unele specii , solzii pot fi cicloizi, la altele lipsesc sau sunt transformati total sau partial in piese exoscheletice osificate. Are radiile moi, cand sunt contopite, portiunea anterioara este tepoasa, iar cea posterioara cu radii moi; adesea, radiile primei inotatoare sunt subtiri si flexibile. Ordinul cuprinde numeroase familii marine si cateva dulcicole.

Lupul de mare are lungimea de 60-80 cm, rar atingand 1 m. Are radiile branhiostege. Are corpul mai mult sau mai putin cilindric, alungit, cu solzi potrivit de mari, aspri (ctenoizi) pe corp si netezi (cicloizi) pe ceafa si obraji. Linia laterala se prelungeste, unde formeaza 3 randuri . Gura o are mare, cu colturile trecand de verticala anterioara a ochilor. Falcile si cerul gurii au dinti in perie, iar limba cu dinti foarte fini si desi. Preoperculul este zimtat pe marginea posterioara, iar pe opercul are 2 tepi. Lupul de mare are culoarea generala cenusie-argintie. Pe opercul are o pata clara cafenie, intunecata.

Traieste in mare, de preferinta in zonele indulcite ale marii si in cele stancoase, nu prea departe de tarm. Se hraneste cu pesti, crustacei sau viermi. Se reproduce in mai-august si icrele sunt plutitoare. Este raspandit pe coasta europeana a Atlanticului, in Marea mediterana si in Marea Neagra, rar fiind intalnit in Marea Azov. In apele noastre marine este semnalat in dreptul lacului Razelm pana aproape de Mangalia.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!