Lumea prin ochii unui căţel – cum funcţionează vederea căţeilor

Ştim destul de multe despre simţul olfactiv dezvoltat al căţeilor, dar câte lucruri cunoaştem despre văzul lor? Avem idee cum arată lumea prin ochii unui căţel?

Şi căţeii văd colorat, în ciuda concepţiilor greşite existente, dar ochii câinelui se limitează doar la câteva culori. În plus, trebuie ştiut faptul că ei văd foarte bine la distanţă, mai ales obiectele în mişcare, dar nu văd bine de aproape  – adică sunt prezbiţi. Spre exemplu, un caine de vănătoare poate vedea de la 1,5 km un semn făcut de mâna stăpânului, dar la 25 cm vederea sa este neclară.

Dar să aflăm cum văd căţeii…

…florile – Ca să fim sinceri, câinii ştiu mult mai mult despre flori decât ne arată imaginea de mai jos! În ciuda faptului că ei nu percep culoarea roşie, universul lor învartindu-se, în principal, în jurul culorilor verde şi albastru, căţeii au alte atuuri: celulele receptoare din retină sunt tot de două tipuri – bastonaşe şi conuri. În timp ce bastonaşele înregistrează  în alb-negru nivelele scăzute de lumină şi sunt necesare pentru vederea pe timpul nopţii, conurile sunt necesare pentru vederea colorată şi în lumină. Deci imaginea florilor este o o copie aproape fidelă a realităţii…

 

 …ceilalţi căţei – Din moment ce nu disting culoarea roşie, specialiştii erau de părere că patrupezii canini văd obiectele din jur mai lucioase. De curând, această ipoteză a fost contrazisă, descoperindu-se că nuanţele diferite oferă mai multe informaţii decât strălucirea acestora, dacă vine vorba despre compararea a două obiecte. Acest lucru înseamnă că blana căţeilor îi ajută pe aceştia să se recunoască de la distanţă, ajutaţi fiind şi de mărimea şi de forma corpului. Spre exemplu, blana roşie a chow chow-ului din imagine îi apare verde unui câine, putând însă să-l diferenţieze pe acesta de un lapphund suedez care, deşi asemănător ca formă şi mărime, are blana de culoarea neagră, uşor recognosibil de căţel.

 

 

… oamenii – Câinii ştiu foarte bine să comunice prin intermediul urechilor sau al cozii, dar sunt şi foarte buni în a înţelege ce simte stăpânul. Spre exemplu, un câine îşi recunoaşte stăpânul aflat într-o mulţime şi, chiar mai mult, poate vedea dacă acesta zâmbeşte sau nu. Imaginea de mai jos este modificată astfel încât să reproducă imaginea unui om, văzută prin ochii unui căţel. Deşi ceea ce vede el este mai neclar, mesajul produs de fizionomie poate fi cu uşurinţă înţeles.

 

 

… veveriţele –  Aşa cum spuneam, câinii văd foarte bine elementele aflate în mişcare. Spre exemplu, o veveriţă ce stă pe loc se poate amesteca foarte bine cu mediul înconjurător, astfel încât câinele să nu o distingă. Lucrurile se schimbă, însă, dacă veveriţa îndrăzneşte să se mişte: câinele o poate vedea de la 800 de metri. Un studiu realizat în 1936 pe nişte câini poliţişti a scos la iveală faptul că patrupezii pot distinge obiectele aflate în mişcare de la aproape un kilometru, în timp ce obiectele statice nu puteau fi vazute decât de la jumătate de kilometru.

 

 

… baconul – Baconul are un miros grozav pentru noi, oamenii, dar închipuiţi-vă cum îl simte un căţel, care are de 50 de ori mai mulţi receptori olfactivi, decât noi. Oricum ar fi, trebuie să ne bucurăm în continuare de acest aliment: căţelul nu doar că îl vede verde şi neclar, deci mai puţin apetisant, ci îl simte şi mai puţin delicios: numărul lui de papile gustative nu reprezintă decât o şesime din al nostru.

 

 

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!