Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului 103/1996

Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului
Legea nr. 103 din 23 septembrie 1996

Emitent: Parlamentul Romaniei
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 235 din 27 septembrie 1996
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

CAP. 1 – Dispozitii generale

ART. 1

Animalele salbatice de interes vinatoresc, cuprinse in anexele nr. 1 si 2, denumite in prezenta lege vinat, impreuna cu biomurile acestora, constituie fondul cinegetic al Romaniei.

ART. 2

(1) Fondul cinegetic al Romaniei, resursa naturala de interes national si international, este dministrat si gestionat in scopul conservarii biodiversitatii faunei salbatice, mentinerii echilibrului ecologic, exercitarii vinatorii si satisfacerii altor cerinte social-economice.

(2) Vinatul este bun public de interes national.

ART. 3

(1) Fondul cinegetic al Romaniei se compune din unitati de gospodarire cinegetica, denumite fonduri de vinatoare, constituite pe toate categoriile de teren, indiferent de proprietar, si astfel delimitate incit sa asigure o cit mai mare stabilitate vinatului in cuprinsul acestora.

(2) Suprafata unui fond de vinatoare va fi de cel putin 5.000 ha la cimpie, 7.000 ha la deal si 10.000 ha la munte.

ART. 4

Gestionarea fondului de vinatoare se atribuie de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura organizatiilor vinatoresti legal constituite din Romania, afiliate Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, Regiei Nationale a Padurilor, unitatilor de cercetare stiintifica cu profil cinegetic din Romania, denumite, in sensul prezentei legi, gestionari ai fondurilor de vinatoare.

ART. 5

(1) Organizatiile vinatoresti, constituite pe principiul liberei asocieri a vinatorilor, sint organizatii non-profit, au personalitate juridica, patrimoniu distinct si sint reprezentate la nivel national si international de Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania.

(2) Afilierea organizatiilor vinatoresti la Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania se face potrivit legii si statutului acesteia.

ART. 6

Exercitarea vinatorii se face in scop recreativ-sportiv, didactic sau de cercetare stiintifica, urmarindu-se ameliorarea calitatii vinatului.

CAP. 2 – Administrarea si gestionarea fondului cinegetic al Romaniei

ART. 7

(1) Administrarea fondului cinegetic al Romaniei se realizeaza de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

(2) In acest scop, in cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, se infiinteaza

un organism distinct, specializat in domeniul cinegetic, cu structuri proprii in teritoriu.

ART. 8

Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura are urmatoarele atributii principale in

domeniul cinegetic:

a) elaboreaza strategia privind fondul cinegetic al Romaniei;

b) adopta alte masuri necesare, in acord cu dispozitiile legale privind activitatea cinegetica;

c) stabileste criteriile de atribuire a dreptului de gestionare a fondurilor de vinatoare, in vederea

incheierii contractelor de gestionare de catre structurile proprii din teritoriu;

d) stabileste tarifele de atribuire a gestionarii fondurilor de vinatoare si nivelul tarifelor minime

percepute cetatenilor romani si turistilor straini pentru actiuni de vinatoare in Romania;

e) aproba metodologia de evaluare a efectivelor de vinat si de calcul al cotelor anuale de recolta;

f) stabileste efectivele optime de vinat si aproba cotele anuale de recolta, inclusiv a celor destinate vinatorilor cu turisti straini;

g) modifica, in situatii justificate, perioadele legale de vinatoare pentru unele specii de vinat;

h) aproba propunerile de populare a fondurilor de vinatoare cu specii noi de vinat;

i) stabileste, impreuna cu reprezentantii ministerelor de resort, masurile necesare mentinerii echilibrului agrosilvocinegetic si prevenirii pagubelor cauzate de vinat si, prin vinatoare, culturile agricole, animalelor domestice si fondului forestier;

j) tine evidenta evolutiei efectivelor de vinat, a dinamicii recoltelor si statistica trofeelor de vinat medaliabile;

k) asigura, din fondul de protectie a vinatului, special constituit in acest scop, finantarea actiunilor de refacere a potentialului cinegetic al unor fonduri de vinatoare;

l) avizeaza programele de invatamint pentru disciplinele care au ca obiect de studiu vinatul si vinatoarea si aproba programele de cercetare stiintifica in domeniul cinegetic;

m) controleaza activitatea cinegetica la toate nivelurile;

n) organizeaza direct si coordoneaza activitatea de combatere a braconajului;

o) organizeaza sistemul informational in domeniul cinegetic;

p) avizeaza incadrarea personalului cu atributii de paza a fondurilor de vinatoare, pe bazacriteriilor tehnico-profesionale;

r) stabileste organizarea, functionarea si atributiile structurilor proprii din teritoriu;

s) avizeaza, in conditiile legii, infiintarea organizatiilor vinatoresti;

t) realizeaza si organizeaza, impreuna cu Ministerul Justitiei, atestarea expertilor tehnici in vinatoare. Atesta, prin structurile proprii din teritoriu, inspectorii voluntari de vinatoare;

u) stabileste rasele de ciini admise la vinatoare in Romania;

v) aproba propunerile de omologare si de autorizare a armelor si munitiilor care se pot folosi la vinatoare in Romania;

z) ia orice alte masuri necesare, in acord cu dispozitiile legale privind activitatea cinegetica;

x) asigura programul colaborarilor internationale, cu referire speciala la sistemul de protectie, de schimburi si dezvoltare cinegetica, la conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa.

ART. 9

Se infiinteaza Consiliul National de Vinatoare, organism de avizare si consultare in domeniul cinegetic, pe linga autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, compus din:

a) presedintele Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania;

b) conducatorul organismului de specialitate din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura;

c) directorul general al Regiei Nationale a Padurilor;

d) trei reprezentanti ai organizatiilor vinatoresti din Romania, desemnati de Congresul vinatorilorsi pescarilor sportivi din Romania;

e) doi reprezentanti ai organismului de specialitate din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura;

f) doi reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor;

g) un reprezentant al Academiei Romane;

h) cite un reprezentant din domeniile: invatamint superior de profil, cercetare cinegetica, agricultura, finante, politie, audio-vizual, justitie si parchet.

ART. 10

Consiliul National de Vinatoare are urmatoarele atributii:

a) avizeaza propunerile de acte normative ale organismului specializat in domeniul cinegetic,prevazut la art. 7 alin. (2), privind:

– strategia in domeniul protectiei si dezvoltarii fondului cinegetic;

– criteriile de atribuire a dreptului de gestionare a fondurilor de vinatoare;

– modificarea perioadelor de vinatoare a unor specii de vinat;

– rasele de ciini admise la vinatoare in Romania;

– omologarea si autorizarea armelor si munitiilor care se pot folosi la vinatoare in Romania;

– metodologia de evaluare a efectivelor de vinat, de calcul al efectivelor optime si al cotelor anuale de recolta; reglementarile privind organizarea si practicarea vinatorii;

b) propune masuri de popularizare si de cunoastere a activitatii cinegetice, precum si a strategiei adoptate in scopul mentinerii biodiversitatii faunei cinegetice, pastrarii echilibrului ecologic si exercitarii rationale a vinatorii.

ART. 11

(1) Consiliul National de Vinatoare functioneaza pe baza regulamentului propriu de organizare, adoptat prin consensul membrilor sai, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(2) Functia de membru al Consiliului National de Vinatoare este onorifica si da dreptul la indemnizatie de transport si la diurna pentru participarea la sedinte.

(3) Secretariatul tehnic si finantarea activitatii Consiliului National de Vinatoare se asigura de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

ART. 12

(1) Atribuirea dreptului de gestionare a fondurilor de vinatoare, in sensul prezentei legi, se face de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile proprii din teritoriu, prevazute la art. 7 alin. (2), pe termen de minimum 10 ani, cu respectarea dreptului de preemptiune a fostului gestionar.

(2) Pentru fondurile de vinatoare astfel atribuite se incheie contracte de gestionare.

(3) Fondul cinegetic al Romaniei, delimitat in fonduri de vinatoare, se atribuie dupa cum urmeaza:

– 30% unitatilor Regiei Nationale a Padurilor;

– 68% organizatiilor vinatoresti legal constituite din Romania;

– 2% pentru protectia fondului genetic al unor specii valoroase de vinat, precum si pentru unitatile de invatamint si de cercetare stiintifica cu profil cinegetic.

Aceste fonduri de vinatoare vor fi nominalizate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura si care va stabili regulamentul de gestionare a acestora.

(4) Contractele de gestionare se incheie intre structurile mentionate la art. 7 alin. (2) si gestionarii nominalizati la art. 4.

(5) Fondurile de vinatoare atribuite organizatiilor vinatoresti legal constituite din Romania si ramase necontractate timp de 6 luni se atribuie Regiei Nationale a Padurilor.

ART. 13

Persoanele juridice prevazute la art. 12 alin. (3), care contracteaza spre gestionare fonduri de vinatoare, au obligatia sa asigure realizarea tuturor sarcinilor privind gospodarirea fondurilor de vinatoare si a vinatului, stabilite prin contractul de gestionare, care va cuprinde urmatoarele obligatii principale:

a) efectueaza anual evaluarea efectivelor de vinat in conformitate cu instructiunile emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura;

b) urmaresc realizarea si mentinerea efectivelor de vinat la nivelurile si in structurile optime, stabilite;

c) urmaresc cresterea potentialului biologic al vinatului, prin mentinerea sau imbunatatirea conditiilor naturale de mediu referitoare la: hrana, apa, adapost si liniste, precum si la cultivarea suprafetelor din fondul forestier, puse la dispozitie in acest scop;

d) realizeaza si mentin in stare de functiune constructiile, instalatiile si amenajarile vinatoresti necesare ocrotirii, ingrijirii si pazei vinatului, precum si exercitarii vinatorii;

e) asigura prevenirea pagubelor cauzate de vinat si prin vinatoare culturilor agricole, animalelor domestice si fondului forestier si raspund de pagubele produse acestora, indiferent de forma de proprietate;

f) iau masuri pentru prevenirea si combaterea epizootiilor la vinat.

ART. 14

(1) Vinatul dobindit, in limitele cotelor de recolta aprobate si ale normelor tehnice privind organizarea si practicarea vinatorii, se valorifica de gestionarul fondului de vinatoare, in conditiile legii.

(2) Vinatul gasit mort si coarnele lepadate de cervide apartin gestionarului fondului de vinatoare.

ART. 15

(1) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei vor elabora norme privind protectia culturilor agricole, silvice si a animalelordomestice impotriva pagubelor care pot fi cauzate de vinat.

(2) Raspunderea civila pentru pagubele cauzate de vinat revine gestionarului fondului de vinatoare si, pentru cele cauzate de vinatul din speciile strict protejate, autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, in masura in care nu si-au indeplinit obligatiile privind prevenirea si limitarea producerii acestora si numai in conditiile in care detinatorul bunurilor astfel prejudiciate face dovada indeplinirii obligatiilor ce ii revin pentru paza acestora.

(3) Pentru pagubele produse de vinatul din speciile strict protejate, despagubirile se suporta, in primul rind, din fondul de protectie a vinatului.

(4) Despagubirile se stabilesc, in conditiile legii, la cererea persoanei pagubite, depusa in termende 3 zile de la data cind persoana pagubita a constatat producerea pagubei, de catre o comisie compusa din: reprezentantul administratiei publice locale, imputernicitul gestionarului fondului de vinatoare si persoana pagubita, care incheie in acest scop un act constatator.

(5) In caz de neprezentare a imputernicitului gestionarului fondului de vinatoare, in termen de 48 de ore de la anuntarea sa, constatarea si stabilirea pagubelor se vor putea face de catrereprezentantul administratiei publice locale, persoana pagubita si in prezenta a doi martori.

(6) Litigiile se solutioneaza de catre instantele judecatoresti.

(7) Pagubele cauzate de vinat si prin vinatoare, precum si cuantumul despagubirilor se expertizeaza de catre expertii tehnici de vinatoare.

ART. 16

(1) Detinatorii, cu orice titlu, ai terenurilor pe care se arondeaza fonduri de vinatoare, persoane fizice sau juridice, sint obligati sa permita exercitarea vinatorii, aplicarea masurilor de protectie a vinatului, precum si amplasarea instalatiilor si amenajarilor vinatoresti provizorii, fara ca prin actiunile respective sa se dauneze folosintei de baza a terenurilor.

(2) Detinatorii terenurilor sint obligati sa ia masurile prevazute de lege pentru protectia vinatului si a mediului sau de viata si raspund pentru pagubele produse acestuia prin actiuni ilicite.

(3) Pentru indeplinirea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), detinatorii terenurilor pe care se arondeaza fonduri de vinatoare sint in drept sa beneficieze direct, in cazul proprietatilor mai mari de 100 ha, si indirect, prin bugetele locale, in cazul proprietatilor mai mici de 100 ha, de 25% din cuantumul tarifelor de atribuire a gestionarii fondurilor de vinatoare pe anul in curs.

(4) Prin exceptie de la prevederile alineatului precedent, Regia Nationala a Padurilor va incasa direct 75% din cunatumul tarifelor de atribuire a gestionarii fondurilor de vinatoare, corespunzatoare suprafetei padurilor statului, asigurind insa, gratuit, pentru hrana vinatului, teren liber de vegetatie forestiera, in suprafata de minimum 1 ha la 1.000 ha de padure, in zona de munte; 2 ha la 1.000 ha de padure, in zona de deal, si 5 ha la 1.000 ha de padure, in zona de cimpie.

ART. 17

(1) Cheltuielile autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, aferente activitatii cinegetice, sint suportate de la bugetul de stat si din fondul de protectie a vinatului.

(2) Fondul de protectie a vinatului este constituit din urmatoarele surse:

a) venituri realizate din atribuirea gestionarii fondurilor de vinatoare;

b) despagubiri pentru daunele aduse fondului cinegetic prin fapte ilicite, in situatia in care nu a fost afectata cota de recolta;

c) donatii si sponsorizari;

d) alte venituri.

(3) Fondul de protectie a vinatului se administreaza de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura si se utilizeaza pentru:

a) actiunile de refacere a potentialului biogenic al unor fonduri de vinatoare, combaterea unor

epizootii la vinat;

b) organizarea, desfasurarea si stimularea activitatii de combatere a braconajului;

c) stimularea inspectorilor voluntari de vinatoare;

d) organizarea, desfasurarea si participarea la actiuni stiintifice si de reprezentare la nivel national si international in domeniul cinegetic;

e) finantarea unor proiecte, studii si cercetari in domeniul cinegetic;

f) finantarea unor actiuni de pregatire profesionala in domeniul cinegetic.

CAP. 3 – Protectia vinatului

ART. 18

(1) Gestionarii fondurilor de vinatoare sint obligati sa asigure paza si ocrotirea vinatului.

(2) Ocrotirea si paza vinatului se asigura prin:

a) personal de specialitate;

b) inspectori voluntari de vinatoare.

(3) Personalul prevazut la alin. (2) lit. a) este dotat, in conditiile legii, cu armament si echipament corespunzator.

(4) Personalul prevazut la alin. (2) lit. a) si b) este asimilat, in exercitarea atributiilor de

serviciu, cu personalul care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii publice.

(5) Numarul personalului de paza a vinatului, prevazut la alin. (2) lit. a), va fi de cel putin unu pentru fiecare fond de vinatoare.

ART. 19

(1) In scopul conservarii biodiversitatii faunei salbatice, animalele de interes vinatoresc, inclusiv cele pradatoare, se vineaza numai in limitele cotei de recolta aprobate si ale reglementarilor tehnice privind organizarea si practicarea vinatorii, iar pisicile si ciinii salbatici sau hoinari se combat fara restrictii.

(2) In sensul prezentei legi, se considera ciini hoinari sau salbataciti si, respectiv, pisici hoinare

sau salbatacite, acele animale care nu poarta jujeu sau un semn de identificare, se gasesc in fondurile de vinatoare la o distanta mai mare de 200 m de asezarile omenesti si ai caror detinatori, in momentul observarii, nu pot fi identificati.

ART. 20

(1) Pentru protectia si inmultirea unor specii valoroase de vinat se pot infiinta, cu acordul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, crescatorii de vinat, destinate popularilor, in care, prin tehnologii adecvate, se asigura pastrarea caracterului salbatic si adaptabilitatea acestuia la conditiile de mediu natural.

(2) Crescatoriile de vinat, a caror productie este destinata exclusiv consumului, se infiinteaza cu aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

ART. 21

Popularea cu specii noi de vinat a fondurilor de vinatoare se face in baza unor studii si cercetari de specialitate, aprobate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

ART. 22

(1) Capturarea vinatului viu pentru repopulari este admisa, in limitele cotei de recolta aprobate si a reglementarilor tehnice privind organizarea si practicarea vinatorii, prin metode care nu vatama animalul capturat si numai sub directa indrumare a personalului de specialitate.

(2) Capturarea vinatului in scop de cercetare stiintifica si pentru repopulari se poate face si in perioadele in care vinatoarea este interzisa sau asupra speciilor strict protejate, cu aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

ART. 23

In scopul ocrotirii si gospodaririi rationale a vinatului se interzic:

a) popularea fondurilor de vinatoare cu vinat bolnav, debil, degenerat sau din crescatoriile de vinat destinate exclusiv consumului;

b) tulburarea in mod nejustificat a linistii vinatului in perioadele de inmultire si de crestere a puilor;

c) pasunatul in padurile statului, precum si infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei vinatului;

d) tinerea in captivitate a animalelor salbatice, precum si infiintarea de crescatorii de vinat si complexe de vinatoare, inclusiv de interes comercial, fara autorizare din partea autoritatii publicecentrale care raspunde de silvicultura;

e) distrugerea sau degradarea instalatiilor vinatoresti de orice fel, a tablitelor indicatoare si a culturilor pentru vinat;

f) lasarea libera sau purtarea, pe fondurile de vinatoare, a ciinilor, inclusiv a celor de paza si agrement, altfel decit in lesa, nevaccinati si nedehelmintizati;

g) insotirea turmelor si cirezilor, pe fondurile de vinatoare, de ciini, fara jujeu reglementat de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, nevaccinati, nedehelmintizati si in numar mai mare de trei in zona de munte, de doi in zona de deal si de unu la cimpie;

h) mutarea, distrugerea sau sustragerea momelilor, nadelor si hranei destinate vinatului;

i) arderea stufului, tufarisurilor si miristilor fara avizarea scrisa prealabila a gestionarului fondului de vinatoare;

j) deteriorarea cuiburilor sau culegerea oualor pasarilor salbatice;

k) insusirea, fara acordul persoanei juridice care gestioneaza fondul de vinatoare, a vinatului gasit mort, accidentat sau bolnav si a coarnelor lepadate de cervide;

l) naturalizarea animalelor salbatice aflate sub protectie sau strict protejate ori naturalizate in scop de comercializare sau de prestare de servicii a acestora, fara autorizarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura;

m) scoaterea din tara a trofeelor de vinat medaliabile, fara aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, si a celorlalte trofee, fara documente legale de provenienta, fara fisa de evaluare sau alte documente prevazute in conventiile internationale;

n) depozitarea in teren sau utilizarea in combaterea daunatorilor vegetali si animali ai culturilor agricole si silvice a substantelor chimice toxice pentru vinat, fara luarea masurilor de protectie a acestuia;

o) lasarea in libertate, in scopul salbaticirii, a pasarilor si animalelor domestice;

p) producerea, procurarea, comercializarea si detinerea curselor de orice fel destinate capturarii sau uciderii vinatului, fara aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

CAP. 4 – Exercitarea vinatorii

ART. 24

(1) Prin vinatoare, ca actiune, se intelege cautarea, stirnirea, urmarirea, haituirea, ranirea, uciderea sau capturarea vinatului sau orice alta activitate care are ca scop dobindirea acestuia.

(2) Vinatoarea este permisa la speciile de vinat, in conditiile, in locurile, in perioadele si cu mijloacele stabilite potrivit prezentei legi.

(3) In situatii de exceptie, motivate de mentinerea biodiversitatii faunei salbatice si pastrarea echilibrului ecologic, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura poate stabili restrictia sau extinderea perioadei de vinatoare la unele specii de vinat.

ART. 25

(1) Vinatoarea se exercita numai de catre vinatori, posesori de permise de vinatoare, vizate anual, si de autorizatii eliberate de gestionarul fondului de vinatoare, in limitele cotei de recolta si a reglementarilor tehnice privind organizarea si practicarea vinatorii.

(2) Prin exceptie de la prevederile alineatului precedent, pot exercita vinatoarea, numai pe baza de autorizatii de vinatoare eliberate de gestionarul fondului de vinatoare, urmatoarele categorii de persoane:

a) elevii si studentii din unitatile de invatamint abilitate, in care se studiaza in cadrul programului de instruire, ca disciplina, vinatul si vinatoarea si numai pe fondurile de vinatoare destinate acestui scop;

b) personalul tehnic de specialitate, angajat al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, al Regiei Nationale a Padurilor, al Asociatiei Generale a Vinatorilor si PescarilorSportivi din Romania si al gestionarilor fondurilor de vinatoare, dar numai in limita atributiilor de serviciu;

c) cetatenii straini, care fac dovada calitatii de vinator in tara de domiciliu, ca invitati, pe baza de reciprocitate, sau contra cost, si sub raspunderea directa a gestionarului fondului de vinatoare, dar numai in limita a 30% din cota de recolta aprobata pentru sezonul de vinatoare.

ART. 26

(1) Permisele de vinatoare se elibereaza de catre organizatiile vinatoresti, legal constituite, solicitantilor cu cetatenie romana si rezidentilor in Romania care au implinit virsta de 18 ani, au efectuat un an stagiatura si au absolvit examenul de vinator, sustinut in fata unei comisii de examinare, constituita la nivel judetean, la data stabilita anual de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

(2) Din comisia de examinare fac parte doi reprezentanti ai autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, doi reprezentanti ai Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania si un reprezentant al institutiilor de invatamint superior de specialitate.

(3) Examenele se organizeaza anual, in conditiile stabilite potrivit prezentei legi.

(4) Permisul de vinatoare nu poate fi obtinut de persoanele care, potrivit legii, nu au dreptul la permis de port-arma si nici de cele care, in ultimii 3 ani, au fost sanctionate pentru savirsirea vreunei contraventii prevazute de prezenta lege.

(5) Permisul de vinatoare se va retrage si se va anula persoanelor care, dupa obtinerea acestuia, se constata ca se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la alin. (4), precum si persoanelor care refuza sa se legitimeze la cererea personalului cu atributii legale sa constate contraventii si infractiuni in domeniul cinegetic sau care se sustrag controlului acestuia. Retragerea si anularea permisului de vinatoare se aduc la cunostinta organizatiilor vinatoresti legal constituite, din Romania, interesate prin publicarea oficiala a listelor acestora.

(6) Formularele permiselor de vinatoare sint documente cu regim special, emise si inseriate de catre Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, conform modelului si reglementarile emise de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura si puse la dispozitia organizatiilor vinatoresti legal constituite.

ART. 27

(1) Formularele autorizatiilor individuale sau colective de vinatoare sint documente cu regim special, emise si inseriate de catrea Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania si, respectiv, de Regia Nationala a Padurilor, conform modelului si reglementarilor emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

(2) Documentele prevazute la alin. (1) pot fi obtinute si folosite de gestionarii fondurilor de vinatoare, in conditiile stabilite prin reglementarile referitoare la organizarea si practicarea vinatorii, elaborate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

ART. 28

In rezervatiile cinegetice naturale, vinarea si capturarea unor specii de vinat, in scopul ameliorarii sau reducerii efectivelor acestora, se pot face si in perioadele in care vinatoarea este interzisa, prin mijloace interzise sau asupra speciilor strict protejate, cu aprobarea expresa a autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

ART. 29

(1) Mistretii si vulpile care produc pagube, dupa caz, culturilor agricole, silvice, animalelor domestice sau altor specii de vinat se pot vina la pinda si in afara perioadei legale de vinatoare, pe baza aprobarii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

(2) Ursii, risii, lupii, vidrele, nurcile si hamsterii se pot vina numai cu aprobarea si in conditiile stabilite de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, in conformitate cu prevederile conventiilor

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!