Langurii

Langurii cuprind 14 specii de primate raspandite in India, Sri Lanka, Pakistan, China, Thailanda, malaya, Sumatra, Jawa si Kalimantan, la altitudini de 3000-4000 m (in Himalaya), in zonele desertice din India si Insula Ceylon si in padurile tropicale.

Langurii au o lungime de 41-78 cm, o coada de 49-109 cm si o greutate cuprinsa intre 3,1 si 20,8 kg. Blana are perii lungi, de culoare cafenie la adulti si negricioasa-cafenie la puii abia nascuti. Pe cap exista o coroana de peri, uneori in forma de creasta. Sprancenele au peri rigizi, orientati anterior. Membrele sunt lungi si subtiri, iar abdomenul este umflat.

Este un animal diurn. In mers, se sprijina pe cele patru membre; atunci cand face salturi (lungi de 10-12 m), coada ramane in prelungirea corpului si are rol de stabilizator. "Mainile" sunt prehensile, cu degetul mare opozabil; cu acest deget se ajuta a culesul frunzelor, apasandu-l in podul palmei. Doua grupuri mici de languri se pot hrani din acelasi copac, ori se pot adaposti in acelasi loc, fara conflicte.

langur

langur  

Inainte de punerea in miscare a grupului de la un loc la altul, masculul-conducator emite un strigat dupa care toti indivizii se aduna la un loc. Hrana consta din frunze, fructe, muguri, lastari, scoarta; nu manaca insecte si nici nu sapa dupa radacini. Poate rezista 2-3 luni de zile fara sa bea apa.

Reproducerea are loc tot anul, dar cele mai multe nasteri apar in apropierea anotimului ploios, cand hrana se gaseste din belsug. Gestatia dureaza 168 de zile. La numai cateva ore dupa nastere, puiul se poate tine atat de strans de corpul mamei, in cat aceasta poate alerga sau face salturi fara ca puiul sa se desprinda.

Alaptarea dureaza 10-2 luni, dar in afara de lapte, inca de la varsta de trei luni, puiul poate manca si hrana solida. Maturitatea sexuala este atinsa la 4 ani, dar cresterea continua pana la 6-7 ani. Longevitatea acestor primate este de 11 ani.

 

Langurii variegati

Langurii variegati traiesc in padurile tropicale din Laos, Vietnam, Kamouchia de la nivelul marii pana la 2000 m altitudine. Au o lungime de 55-82 cm, o coada de 59-76 cm si o grutatea cuprinsa intre 11 si 20 kg. Culoarea acestor languri este cenusie, cu nuante de negru, cu exceptia obrajilor, gatului si soldurilor, care sunt de culoare alba. O banda rosie semicirculara, marginita cu negru, trece de pe piept pe umeri. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare. Au clozitati ischiale. Sunt animale diurne si traiesc in grupuri mari.

Domnica Lazar

  langur  
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!