Intoxicatii si otraviri la pisica

Pisica este un animal foarte curios si are tendinta de a gusta tot ce are in apropiere, prudenta fiind in acest caz extrem de redusa. Cu toate ca este mai susupicioasa decat cainele, ea este permanent expusa deoarece poate ajunge cu usurinta in locuri inaccesibile altor animale.
Intoxicatii cu plante de apartament
Pisicile au uneori obiceiul de a mesteca din joaca sau plictiseala plante de apartament care ii produc intoxicatii diverse. Iata cateva din plantele care pot provoca afectiuni digestive: tuia, lacramioara, trandafirul japonez, bradul, vascul, volbura, feriga, ficusul, etc.
Intoxicatia cu aflatoxina
Aceasta substanta este prezenta pe arahidele mucegaite, fiid exterm de periculoasa pentru pisici, fiind suficienta o cantitate de 0,5mg/kg greutate vie pentru a declansa o intoxicatie acuta. Pisica intoxicata cu aflatoxina isi pierde pofta de mancare, starea se deterioreaza rapid, apare ciroza hepatica cu acumulare de lichid abdominal, hemoragii.
Intoxicatia cu antigel
Pisica consuma antigel fie din lipsa apei potabile, fie datorita gustului un pic dulceag. Etilen glicolul (antigelul) devine fatal daca depaseste 1,5mg/kg greutate vie. Ataca sistemul nervos central, antrenand depresiunea, confuzia, hipotermia, ataxia dand impresia ca animalul este in stare de ebrietate. Ca urmare a conversiei sale in acid oxali, etlen glicolul este responsabil de acidoza metabolica, hipocalcemie si nefrita acuta.
Intoxicatia cu sare de bucatarie
Sarea de bucatarie devine toxica daca depaseste un anumit prag si nu exista apa la discretie. Deci in cazul in care oferim pisicii alimente foarte sarate, apa este cel mai bun antidot, lasata la discretie. In caz contrar apar diareea, convulsii, ataxie si neliniste.
Intoxicatii cu insecticide
Pisica se poate intoxica fie prin contaminarea accidentala a alimentelor fie prin deparazitarea externa a animalului. Prin toaletare, pisica ingereaza insecticidul si acesta produce intoxicatia. Exista posibilitatea intoxicarii cu aerosoli, atunci cand pisica sta mai mult intr-o incapere unde s-au depozitat sau manipulat astfel de substante. Intoxicatiile de acest gen se manifesta prin convulsii, agresivitate, invartit in cerc, voma, diaree, urinari frecvente si necontrolate.

Publicat la: 11 februarie 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!