Homosexualitatea in lumea animala

girafele

Homosexualitatea a fost observata la un numar de 1500 de specii de animale, iar la 500 dintre acestea a fost descrisa si studiata aprofundat. Asta declara Peter Bockman, responsabil de expozitia de fotografie „Against nature?” (Impotriva naturii?), deschisa la Muzeul de istorie naturala din Oslo, Norvegia. Imaginile infatiseaza animale din 51 de specii, implicate in relatii sexuale sau de curtare cu membrii ai aceluiasi sex.



Desi comportamentul sexual este larg raspandit in lumea animala, abia in ultimii ani cercetatorii au avut curajul sa patrunda mai adanc in acest subiect. Bruce Bagemihl, autorul cartii „Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity”, explica aceasta discriminare stiintifica prin faptul ca homosexualitatea in randul oamenilor era un subiect taboo, daramite sa vorbesti despre ea in randul animalelor. Multi cercetatori se feresc sa studieze acest comportament de teama de a nu fi luati in deradere de catre colegii de breasla si toata munca lor sa fie in van.



Dupa cum spuneam in ultimii ani cercetarile in domeniu s-au inmultit si au putut fi trase niste concluzii. Conform lui Bangemihl, comportamentul homosexual nu importa doar activitate sexuala, ci si curtare, afectiune, relationare  sau cresterea odraslelor. Tot el afirma si faptul ca de-a lungul timpului, natura ar fi eliminat genele homosexualitatii daca nu si-ar fi avut rolul lor in evolutie. Comportamentul homosexual exista inca dinaintea aparitiei omului, astfel putem spune ca nu este doar o notiune inventata si perpetuata de noi.



Comportamentului homosexual ii sunt atribuite mai multe roluri in lumea  animala:


– Dominanta: evidentiata in special la masculi;

– Stimulare hormonala: intalnita in speciala la femele (des intalnita la vaci si scroafe, si nu numai).

– Apartenenta la grup

– Intarirea relatiilor in interiorul grupului

– Loialitate etc.



Acest tip de comportament este mai lar raspandit la speciile de animale cu o puternica organizare sociala, dar nu numai. De la primate la viermi sau insecte, pasari sau reptile, toate manifesta la un moment dat un anume tip de comportament homosexual.  Cel mai bine lasam natura sa vorbeasca de la sine si va vom prezenta cateva specii de animale care nu se feresc sa fie judecate.



Pinguini



Pinguinii Silo si Roy, de la gradina zoologica din Central Park, New York, formeaza un cuplu de mai bine de 6 ani. Ei etaleaza un comportament de cuplu asemenea suratelor lor heterosexuale: isi incolacesc gaturile, isi curata penele, bat din aripi si toate celelalte. Orice incercare a ingrijitorilor de a introduce o femela si a desparti cuplul de masculi a fost zadarnica. Ba mai mult ingrijitorii le-au oferit un ou fertilizat pe care cei doi l-au clocit cu mare grija. Puiul rezultat a fost foarte bine ingrijit de cei doi. Iar acesta nu este un caz singular, in randul pinguinilor comportamentul homosexual fiind larg raspandit.


Cercetatorii afirma ca in cazul multor specii de pasari, doi masculi formeaza perechi pe viata.



Lebedele negre



Aproximativ 25% dintre cuplurile de lebede negre sunt homosexuale. Masculii fura ouale altor femele sau chiar se imperecheaza cu o femela dupa  care o gonesc si clocesc, respectiv cresc, singuri puii. Puii acestor cupluri au sanse mai amri de supravietuire intrucat doi masculi reusesc sa ii apere mai bine si sa acopere o portiune mai mare de teritoriu, fapt ce presupune implicit mai multa hrana. Comportament asemanator este intalnit si la pasarile Flamingo.



Albatrosi



Laysan, o specie de albatros de pe insula Hawaiana Oahu, se afla in pericol de disparitie din cauza numarului mic de masculi. Insa de la un moment dat populatia a inceput din nou sa creasca, iar acum acesti albatrosi o duc mai bine decat oricand. Desi la prima vedere, cuplurile par unele traditionale (la aceasta specie dimorfismul sexual nu e bine evidentiat), cercetatorii au avut surpriza sa observe ca peste o treime dintre cupluri erau formate doar din femele.



Iata cum un tip de comportament homosexual poate avea rol determinat in perpetuarea speciei.

 

Vulturi



In 1998,  doi masculi de vultur griffon de la Gradina zoologica din Ierusalim, s-au angajat in intense relatii sexuale si au ajuns sa isi construiasca chiar si un cuib. Ingrijitorii le-au pus un ou artificial pe care cei doi l-au clocit timp de 45 de zile. Apoi in cuib le-a fost pus un pui de vultur, care a fost crescut de masculi impreuna.  Dupa cativa ani, unul dintre masculi a aparut interesat de o femela adusa in tarc. Celalalt mascul a fost atat de deprimat incat a fost mutat la alta gradina zoologica.



Primate



Un numar mare de maimute dezvolta la un moment dat acest tip de comportament. Insa cel bine impamantenit este la cimpanzeii Bonobo, unde indivizii strict heterosexuali nu sunt acceptati de grup. Bisexualismul  caracterizeaza aceasta specie mai mult decat oricare alta. Intr-o societate matriarhala, 60% dintre relatiile sexuale au loc intre doua sau mai multe femele. Un individ  care nu accepta relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex, este exclus din grup.



Sexul este extrem de frecvent la aceasta specie. Aproape orice activitate ce nu are legatura cu hrana, se finalizeaza cu raporturi sexuale, de cele mai multe ori intre parteneri de acelasi sex. Un mascul gelos il va urmari pe celalalt si toata operatiunea se va finaliza cu…sex. O simpla cutie de carton pusa in tarcul acestor maimute este un pretext pentru a intrtine relatii sexuale. Femele curioase vor avea astfel de raporturi inainte de a fi cunoscut pe deplin toate proprietatiile noului obiect.



Girafe



O alta specie la care raporturile sexuale intre parteneri de acelasi sex au o incredibil de mare frecventa: 94%. Lupta pentru dominanta caracterizata prin izbirea cu putere a gatului de cel al adversarului se finalizeaza intotdeauna cu raporturi sexuale intre cei doi.

 

Elefanti



Contrar a ceea ce se stia, masculii elefant nu traiesc in deplina solitudine. In realitate un mascul mai in varsta este adesea insotit de unul sau doi masculi mai tineri, si nu putine ori acestia intretin relatii sexuale, care sunt insotite de aceeasi gestica ca si in cazul imperecherii cu femele. Ba mai mult se pare ca acestia formeaza parteneriate de lunga durata si chiar isi manifesta afectiunea: se saruta, isi incruciseaza trompele, isi ofera unul altuia hrana.



Lei



Comportament homosexual este intalnit si la aceasta specie, intr-un procent mai scazut decat la precedentele. Masculii isi manifesta afectiunea unul fata de celalalt si din cand in cand intretin si relatii sexuale.



Oi



Aceasta este una dintre speciile unde comportamentul exclusiv homosexual a putut fi evidentiat. Un studiu american a demonstrat stiintific ca 8% dintre berbeci sunt atrasi exclusiv de alti masculi. Cauza a fost descoperita intr-o portiune a creierului, care la berbecii homosexuali era mai putin dezvoltata decat la ceilalti.



Delfini



La delfini, precum si la alte mamifere marine, cum ar fi balenele ucigase, relatiile homosexuale sunt foarte des intalnite. Masculii de delfin formeaza parteneriate pe viata. La o specie de delfini din Amazon, apare si notiunea de sex in grup, de regula intre masculi, rar fiind implicata si cate o femela.



Soparle



Unele specii de soparle (cele din genul Teiidae) se inmultesc prin partenogeneza (femela poate depune oua fara a fi fecundate de mascul). Interesant este faptul ca femelele se stimuleaza reciproc activand ovulatia. Una dintre femele isi va asuma rolul de mascul si se va urca pe cealalta. Rolul pe care il vor adopta este strict controlat hormonal si depinde de ciclu. In momentul in care nivelul de estrogen este crescut, soparla va fi femela. Apoi, tot ea, va putea aborda si pozitia masculului, cand nivelul de estrogen este scazut.



Libelule



20 pana la 80% dintre masculii acestui grup de insecte intretin relatii homosexuale. Dovada este o leziune  la nivelul capului produsa de mascul femelei in timpul actului sexual. Leziune care a fost descoperita si la un numar mare de masculi.



Musculita de otet



Este cea care sta la baza oricaror studii genetice, inclusiv a homosexualitatii. Conform studiilor, unii masculi poseda doua copii de gene mutante care ii determina  sa se imperecheze exclusiv cu alti masculi. Aceste gene controleaza comportamentul prin intermediul feromonilor, dar si altereaza anumite portiuni din creier.



Nu putem spune cat din acest comportament este firesc, insa cu siguranta am vazut ca este natural. Este atat de raspandit in natura incat nu putem spune ca este accidental sau inventat  de om. Ramane la latitudinea fiecaruia de care parte a baricadei se afla.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!