Hipertensiunea la pisici – cauze, efecte, diagnosticare

Hipertensiunea este termenul medical ce se referă la presiunea mărită a sângelui, fiind o problemă cu care oamenii se confruntă adesea. Din păcate, nici pisicile nu sunt ferite de această boală, mai ales cele senioare…

Hipertensiunea arterială este clasificată fie ca hipertensiune arterială primară, fie ca hipertensiune arterială secundară. Dacă, în cazul oamenilor, în circa 90-95 % dintre cazuri este vorba despre hipertensiunea arterială primară (presiune arterială crescută fără a avea la bază o cauză medicală evidentă), în cazul pisicilor se vorbeşte adesea despre hipertensiune arterială secundară – boala este determinată de alte afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, inimii etc.

Cauze ale hipertensiunii la pisici

Se pare că afecţiunile rinichilor şi ale tiroidei sunt primele doua cauze care provoaca hipertensiune.

Rinichii

Pe masură ce pisica înaintează în vârstă, rinichii acesteia se micşorează în volum, lucru ce va face ca sângele să treacă mai greu; prin rinichi trece aproximativ 20% din cantitatea de sânge din organism, la fiecare bătaie a inimii; astfel, pentru că rinichii nu mai pot filtra toată cantitatea de sânge, aceasta este transmisă înapoi în artere, provocand mărirea presiunii sângelui.

Tiroida

După cum se ştie, glanda tiroida joacă un rol destul de important în reglarea metabolismului. Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce hormoni în exces. Din cauza excesului de hormoni ai glandei tiroide, inima este forţată să pompeze mai mult sânge. Drept consecinţă, inima se măreşte şi presiunea sangelui în organism face ca tensiunea să crească.

Efecte ale hipertensiunii la pisici

Ochii – Sângerarea ochilor sau modificarile retiniene (cum ar fi umflarea acestora) sunt semne ale hipertensiunii, iar rezultatul poate duce chiar şi la orbirea permanentă a felinei. Sângerarea se poate vedea uneori şi la suprafaţă, fără să fie nevoie de un echipament medical.

Creierul şi sistemul nervos – Hipertensiunea arterială poate cauză sângerări în zona creierului, iar efectele pot fi destul de grave: comportament ciudat, mers instabil, convulsii, demenţă şi chiar comă.

Inima – În timp, se poate ca ventriculul stâng să se îngroaşe, în încercarea inimii de a pompa sângele. Acest lucru poate duce la insuficenţă cardiacă congestivă, manifestată prin dispnee şi letargie.

Rinichii – Un alt organ afectat de hipertensiunea arterială este reprezentat de rinichi, boala putând cauta disfuncţionalitatea acestora.

Semne clinice

Din moment ce hipertensiunea apare drept efect al altor boli, semnele clinice sunt relativ uşor de detectat: pierede în greutate (în ciuda poftei de mâncare), sângerarea ochilor, depresie, letargie, orbire, murmur neobişnuit la nivelul inimii.

Diagnosticarea hipertensiunii la pisici

Pentru a detecta hipertensiunea din timp, se recomandă ca pisicii să i se ia anual sau bianual tensiunea, după ce aceasta a împlinit şapte ani. Cu cât pisica îmbătrâneşte, cu atât mai des trebuie să i se ia tensiunea.

În plus, dacă ştiţi că pisica are probleme cu rinichii, cu tiroida sau cu inima, se recomandă să o ţineţi sub observaţie.

Înceea ce priveşte tratamentul, vă sfătuim să consultaţi un medic specialist.

Sursa: International Cat Care
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!