Știai că hamsterul este singurul animal care poate bea 21 de sticle de vin pe zi, fără să se îmbete? Regnul animal este plin de băutori. De la elani care consumă mere fermentate și rămân blocați în copaci, până la veverițele din grădină care se amețesc cu pere stricate. Și, bineînțeles, oamenii care beau până când li se pare o idee bună să înghită pești cu spini, să dea mâna cu un leu sau să se alăture propriei lor echipe de căutare. Există însă un alt animal care se clasează destul de sus pe scara mamiferelor iubitoare de alcool: hamsterii! Hamsterul, singurul animal care nu se îmbată Hamsterii sunt populari ca animale de companie și sunt răspândiți în toată lumea. Există 19 specii clasificate în șapte genuri în subfamilia Cricetinae, care include toți hamsterii. De-a lungul descoperirilor științifice, aceștia au devenit subiecte comune de cercetare, unele studii concentrându-se direct pe afinitatea lor pentru alcool. Într-un șir de discuții împărtășite pe Twitter, Dr. Tom Lawton, consultant în terapie intensivă la Institutul de Cercetare a Sănătății din Bradford, a menționat câteva dintre talentele „bețivănești” ale umilului hamster. „Într-o conversație cu @microlabdoc [Dr. Christine Peters] mai devreme, am descoperit că nu toată lumea știe despre capacitatea prodigioasă a hamsterului de a consuma alcool. Le place atât de mult încât preferă să bea etanol de 15% în loc de apă și pot tolera cantități relative care ar ucide un om”, a scris Lawton. Știința susține că hamsterii sunt campioni ai alcoolului în laborator. Cercetările din 1960 au arătat că, în timp ce șobolanii pot fi determinați să bea alcool prin inginerie genetică sau condiționare, hamsterii vor începe să consume băuturi alcoolice de îndată ce li se oferă ocazia. Practic, din plăcere! Un alt studiu din 1962 a confirmat preferința hamsterilor pentru alcool în locul apei. S-aa descoperit atunci că majoritatea animalelor captive studiate își luau aproxi. 88% din aportul de lichide din opțiunea alcoolică. O explicație probabilă pentru acest fenomen constă în conținutul caloric al alcoolului, care nu este departe de cel al grăsimilor. Pe scurt, îi face pe hamsteri mai dolofani pentru a supraviețui iernilor reci. Este posibil și ca stilul de viață de hoarder (strângător) al hamsterilor să joace un rol. De ce? Păi colecțiile lor de alimente pot începe să fermenteze în lăzile lor subterane, făcându-i familiarizați cu băuturile tari. În ciuda volumului incredibil de alcool pe care hamsterii îl pot consuma — echivalentul unui adult consumând aprox. 21 de sticle de vin, spune Lawton — aceștia par să aibă o toleranță destul de mare. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu din 2015 care a formulat o „Scară a Balansului” pentru a măsura intoxicația hamsterilor. Citește și: Top 30 cele mai drăgălaşe nume de hamsteri Scala a făcut exact ceea ce sugera numele. S-a folosit natura din ce în ce mai nesigură a hamsterilor pentru a stabili gradul de beție, până când cădeau pe o parte și nu se mai puteau ridica. Toleranța lor impresionantă la alcool se datorează ficatului lor mare și extrem de eficient. Acesta poate filtra alcoolul și reduce cantitatea care ajunge să circule în sânge, conform iflscience.com. Acest lucru a fost demonstrat când etanolul a fost injectat direct în sângele hamsterilor, ocolind ficatul și conducând la un comportament care a depășit graficul Scării Balansului. Citește și: Cele mai frecvente probleme de sănătate ale gerbililor. Nu le puteţi ignora!