Grupele de sange la caini

caineTransfuzia de sange la caini nu mai este o utopie in Romania si este folosita ca si procedura de rutina in majoritatea tarilor occidentale. Ca si la oameni, secretul reusitei unei transfuzii depinde in mare masura de compatibilitatea sangelui donatorului cu cel al primitorului. Si aici intervine rolul gruoelor de sange. La om se foloseste sistemul AB, insa la caini avem de-a face cu un sistem mult mai complex, dupa cum vom vedea in continuare.

Cand vine vorba despre grupele de sange la patrupede, lumea stiintifica incepe sa intre in polemica. Se cosidera ca exista peste 12 grupe de sange distincte si inca mai sunt resurse sa se descopere si altele. Recunoscut unanim la nivel international este sistemul DEA (Dog Erythrocyte Antigen), care a identificat 8 antigene specifice, deci se compune din 8 grupe sangvine.

Grupa de sange se determina prin teste specifice si are la baza un principiu simplu: reactia antigen-anticorp. Pe suprafata globulelor rosii (eritrocite) exista antigeni, niste molecule de identificare a fiecarei celule. Organismul recunoaste eritrocitele proprii fata de care nu ia nicio masura imunitara, insa la contactul cu eritrocite ce poseda alti antigeni decat cei proprii se declanseaza atacul imunitar (reactia post-transfuzionala). Reactia post-transfuzionala presupune distrugerea sangelui transfuzat si poate pune in pericol viata animalului.

Cele 8 grupe de sange la caini sunt: DEA1.1, DEA1.2, DEA3, DEA4, DEA5, DEA6, DEA7, DEA8.

DEA1.1 si DEA1.2 sunt cele mai importante grupe de sange deoarece au cea mai mare putere antigenica. Un caine poate fi pozitiv pentru una dintre ele (niciodata ambele) sau negativ pentru amandoua. Antigenii DEA1.1 determina cea mai puternica reactie imunitara, urmata de DEA1.2 si DEA7. Toate grupele pot declansa reactii de formare de anticorpi insa la restul efectele nu sunt atat de puternice incat sa compromita transfuzia.

Un caine DEA1.1 sau DEA1.2 negativ nu va putea primi niciodata sange de la un caine DEA1.1 sau DEA1.2 pozitiv, deaorece reactia post-transfuzionala este agresiva si poate ucide cainele. In schimb, un caine DEA1.1 pozitiv poate primi sange de la orice alta grupa, fapt cel il face primitor universal.

La o prima transfuzie cu sange DEA1.1 pozitiv la un caine DEA1.1 negativ e posibil sa nu apara reactiile nedorite, deoarece este nevoie de cateva zile pana cand anticorpii sa fie produsi. Dupa acest interval globulele rosii straine vor fi distrus, dar acest fapt nu pune viata cainelui in pericol. In schimb animalul va ramane sensibilizat impotriva antigenilor DEA1.1, iar orice transfuzie viitoare cu astfel de sange va produce efectele catastrofale de care ne temem.

Donatorul universal este grupa DEA4, care nu determina niciun fel de reactie hemolitica. DEA3, 5, 6, 8  pot declansa reactii imunitare insa de mica intensitate, ce nu pun in pericol procedura sau viata animalului.

Un caine poate fi incadrat in mai multe grupe de sange in acelasi timp, intrucat unii antigeni nu se exclud reciproc.

Grupa de sange    Frecventa (%)

DEA1.1                   40-60
DEA1.2                   10-20
DEA3                       5-20
DEA4                     85-98
DEA5                     10-25
DEA6                     98-99
DEA7                     10-45
DEA8                        40

Cainii din rasa Greyhound sunt de regula DEA1.1 negativ, fapt ce ii face sa fie cei mai cautati donatori. In schimb Labradorii, de exemplu, sunt preponderent pozitivi, fiind cei mai norocosi primitori.

Intr-un articol viitor vom aduce informatii si despre transfuzia de sange, aceasta procedura salvatoare de vieti canine.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!