Grindel-ul sau Noemacheilus barbatulus

 

Grindel-ul face parte din supraclasa pestilor ososi, osteichthyes, clasa actinopterygii, subclasa neopterygii, infraclasa teleastei, supraordinul ostariophysi, ordinul cypriniformes, familia cobitidae.

Lungimea grindel-ului este de 8-14 cm si are corpul cilindric, cu solzi rari pe laturi ,mai numerosi in regiunea postero-laterala, lipsind complet pe spate si pe abdomen. Inaltimea maxima se cuprinde de 5,3-7,5 ori in lungime . Gura inferioaraeste larga, cu 4 mustati pe bot si doua la colturi. Are ochii mici si plasati catre frunte. Inotatoarele sunt foarte rotunjite. Masculii grindel sunt mai mari decat femelele, avand radia a doua mai lata si mai lunga, iar pe partea externa a radiilor tuberculi,ascutiti, dispusi transversal. In timpul reproducerii are pe pedunculul codal, dorsal si ventral, cate o creasta adipoasa. Corpul, in general, este galbui. Spatele si laturile sunt de culoarea galben-verzuie, cu numeroase pete negre, neregulate. Abdomenul este alb-galbui, cu o dunga rosie.

Traieste in raurile repezi si paraiele de munte, pe fund pietros, de unde se azvarle la suprafaaa pentru a ingiti aer si se hraneste cu viermi, insecte si icrele altor pesti. Se reproduce in lunile aprilie- mai, femelele lipind icrele de pietre, la apa mica. Este raspandit in Prut, Siret, Bistrita cu afluentii sai, in Trotus, Arges, Sinaia, Olt, Tismana, Cerna, Timis, Crisu Negru. Uneori se pescuiesc exemplare roz.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!