Fazanul Temminck albastru (Tragopan temminckii)

paunulAceasta pasare colorata este considerata a fi cel mai frumos fazan din lume. Masculii au un colorit viu, portocaliu luminos inspre rosu, marcat cu puncte perlate, de culoare gri, delimitate de o margine neagra. Insa mult mai impresionante decat penajul sunt culoarea albastra a pielii de pe fata si modelul de pe barbia care ii atarna din dreptul gatului. La masculii din specia Tragopan prezinta aceasta parte a corpului este spectaculoasa. “Barbia” este colorata in albastru violet la centru, pielea fiind pigmentata cu cerculete de un albastru deschis, iar de o parte si de alta, pe margini se observa un model izbitor, de culoare stacojie.

Creasta si gatul sunt aproape in intregime negre, iar deasupra ochilor pasarile prezinta doua proeminente carnoase, asemanatoare unor coarne; ciocul este scurt. Spre deosebire de extravagantii masculi ai acestei specii, femelele au un penaj intunecat, impestritat cu puncte negre, maro si gri, care le ajuta foarte mult la camuflaj. Atat masculii cat si femelele au coada scurta.

Aceasta pasare deosebita poate fi intalnita in muntii Himalaia, indeosebi in partea estica a acestora, in India, China, Butan sau Vietnam. Indivizii din specia Tragopan temminckii migreaza pe verticala, in susul si in josul muntilor, in functie de sezon, petrecandu-si iernile reci la altitudini joase si mutandu-se la altitidini inalte pe masura ce temperaturile cresc, incepand cu primavara. Habitatul lor natural il constituie padurile mixte, in special cele bogate in rododendron si bambus.

Este o pasare timida, traieste singura sau in pereche. Spre deosebire de alti fazani, prefera sa cuibareasca in copaci, desi marea majoritate a timpului si-o petrec pe pamant, scurmand in cautarea hranei, formata din: frunze, flori, tulpini verzi, ferigi, boabe, seminte si, ocazional, insecte.

Sezonul de imperechere incepe in luna martie si dureaza timp de o luna, cu aproximatie. Ritualul este executat de mascul, sub forma unui dans, in timpul caruia acesta isi etaleaza pieptul viu colorat, isi ridica cele doua protuberante de deasupra ochilor si isi infoaie coada. Noile cuiburi sunt construite in copaci, la cativa centimetri de pamant, insa fazanii Temminck folosesc adeseori cuiburile abandonate de alte pasari, pe care femelele le acopera cu frunze, ramuri si pene. La inceputul lunii mai, ele depun intre 3 si 5 oua, pe care le clocesc vreme de 26-28 de zile. Crescuti in intregime de catre femele, puii se dezvolta rapid si sunt capabili sa zboare la careva zile dupa ce au iesit din ou. Cu toate acestea, femelele raman langa ei intre 4 si 6 saptamani, pana cand acestia se deprind cu cataratul in copaci.

Din pacate, transformarea habitatului acestor pasari in pasuni sau despaduririle masive au condus la scaderea ingrijoratoare a numarului de fazani Temminck. Mai mult decat atat, ei au fost vanati pentru coloritul deosebit sau urmariti de catre colectionarii de oua. In prezent specia se afla pe lista animalelor protejate.

Photo: aviornis.nl

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!