Esti pregatit pentru a avea un catel?

caine bebelusUn caine aduce multa distractie si lucruri pozitive in viata ta. Este un prieten care va fi mereu alaturi de tine, nu te va certa si te va iubi toata viata. Catelusul e foarte dragalas acum cat e mic si parca iti doresti sa il iei pe loc acasa. Insa decizia de a adopta un catel nu trebuie luata in pripa. O hotarare gresita in acest sens se poate transforma intr-un calvar pe parcursul convietuirii cu cainele. Asa ca este mai important sa iti raspunzi la intrebarea: „Sunt pregatit pentru a avea un catel?” decat la cea: „Care rasa mi se potriveste?”, asa cum se intampla de obicei.



A ingriji un catel e identic cu a avea grija de un copil, un copil care nu se maturizeaza niciodata si care depinde de tine in toate aspectele vietii sale.  Cainele aduce bucuri, dar aduce si o multime de responsabilitati. In momentul in care te implici intr-o astfel de relatie, trebuie sa fii siguri ca ii poti oferi tot ce are nevoie, timp de cel putin 10 ani de acum incolo. E posibil sa fie nevoie sa faci anumite schimbari in viata ta de pana acum pentru a- l putea integra si pe el.



Spatiu



Cainii sunt animale energice, care acorda mult timp activitatilor fizice. Pe langa cele doua plimbari pe zi, el are nevoie sa isi descarce energia si in interior sau in curte. Cu cat cainele este mai mare cu atat spatiul trebuie sa fie mai generos. Un caine de talie mare sau uriasa se simte cel mai bine la curte, iar unul toy prefera confortul apartamentului si nu se descurca prea bine in exterior daca este expus vitregiilor vremii. Bineinteles ca vei auzi o serie de povesti care spun ca au tinut un Terra Nova in apartament si s-a simtit foarte bine. Este posibil si acest lucru, insa un caine este cu atat mai fericit cu cat are mai mul spatiu la dispozitie.



Stabilitatea spatiului actual este un alt aspect important. Locuiesti temporar intr-un loc (chirie)? Cainele nu este o alegere prea buna. Daca periodic schimbi locuinta e posibil ca la un moment dat cainele sa nu se poata integra intr-un anumit spatiu. Sau exista riscul sa nu fie acceptat de proprietari. Discuta cu acestia inainte si spune- le ca detii un animal, unii vor accepta altii nu. Uneori vei fi nevoit sa alegi un anume apatament doar pentru ca e singurul unde ai fost primit cu animale. Locuinta visata va trebui sa mai astepte in acest caz. 10 ani, este o perioada lunga de timp in care vei schimba multe locatii.



Timp



Dupa cum spuneam cainele este precum un copil, depinde de tine cu toate lucrurile importante din viata lui. Cel mai mult el isi va dori de la tine sa ii acorzi timp si niciodata nu vei reusi sa ii acorzi suficient. Un pui de caine are nevoie de mai mult timp decat un caine adult. Pentru un puiut este bine ca mereu cineva din familie sa fie alaturi de el. Un catel sub 6 luni nu poate fi lasat singur acasa multe ore, cat esti plecat la serviciu. Se poate accidenta, necesita hranire si are nevoie de cineva alaturi, altfel va urla si iti va aduce toti vecinii la usa.



Nici cainele adult nu poate fi inchis in casa si uitat. El are nevoie de plimbari de doua ori pe zi (dimineata si seara), hranire si adapare, joaca, toaletare, educatie. La un calcul sumar, indulgent, cel putin 2 ore pe zi. Iti permiti sa sacrifici atat?!



Un caine nu este potrivit persoanele cu o viata sociala si o cariera activa. Daca esti plecat toata ziua de acasa, uita de compania unui catel; poate cel mult o pisica poate trai fericita alaturi de tine. Daca ai un catel atunci va trebui sa tii cont si de el atunci cand iei anumite decizii de petrecere a timpului liber si a concediilor. Poate vei iesi mai rar cu prietenii sau poate chiar unii prieteni nu iti vor accepta catelul si atunci vei renunta la ei. Concediile vor fi petrecute in locatii unde sunt acceptati si cainii, sau daca iti permiti il poti lasa la o pensiune canina. Dimineata va trebui sa te trezesti cu 1 ora mai deveme pentru a scoate cainele la plimbare si a- i pregati mancarea. Nu te supara pe el daca vine si te trezeste, nu vrea decat sa iasa sa isi faca nevoile afara si nu inauntru ca sa te supere.



Bani



Poate ca pretul catelului din pet- shop este avantajos sau cainele adoptat nu costa nimic, insa acestea nu sunt singurele cheltuieli pe care le veti avea cu un caine. Cainele necesita: hrana, jucarii, castroane pentru mancare si apa, un culcus, suplimente alimentare, tratamente medicale, pieptene si perii, zgarda si lesa, cusca de transport etc. Calculand toate acestea veti scoate din buzunar cateva sute de lei in fiecare luna. Investitia initiala fiind mult mai mare. Toate aceste lucruri sunt necesare cainelui si nu poti face rabat de la niciunul.



In fiecare luna pune deoparte o suma de bani pentru cheltuielile cu catelul. Apoi trebuie sa ai un fond de rezerva pentru eventualele urgente medicale. Nu te zgarci cand vine vorba de hrana. Dai cativa bani in plus pentru o hrana de calitate, insa aceasta iti va asigura o buna dezvoltare a cainelui si o sanatate de fier. Astfel vizitele la veterinar vor fi mai rare si mai putin costisitoare.



Atitudine potrivita



Nu oricine poate convietui cu un catel. Daca nu iubesti cu adevarat animalele atunci nu achitiona un catel, doar pentru ca arata haios sau pentru ca este „la moda”. Este nevoie sa treci peste conceptul „cainele este doar un animal” si sa il adopti pe acesta: „ cainele este un membru al familiei”. Trataza- ti cainele ca pe un prieten pentru a  avea o relatie speciala, care sa va ofere satisfactii amandurora.



Daca esti un manic al ordinii si curateniei, afla ca locuinta ta nu este potrivita sa gazduiasca un catel. Vrand nevrand cainele va deranja si va distruge lucruri, va face mai multa sau mai putina mizerie. Iar sa il certi zilnic pentru ceva ce el nu intelege nu este constructiv. Cu un caine trebuie sa vorbesti frumos, sa il mangai, sa il implici in activitatile tale si sa il iubesti. El isi doreste sa fie o prezenta activa in viata ta, crezi ca ii poti permite aceasta?!



Impedimente



Alergie la caini?! Reconsidera decizia! Asigura- te ca nici un membru al familiei nu are vreo astfel de sensibilitate la patrupede. Viata va deveni un cosmar atat pentru alergic cat si pentru animal, mai devreme sau mai tarziu vei alege sa il abandonezi.  



Un catel e posibil sa nu fie o alegere buna pentru o persoana bolnava, cu handicap sau in varsta, care nu poate face fata energiei si necesitatilor unui astfel de animal. Un caine de talie pitica nu este recomandat celor cu probleme de vedere. Animalul poate fi calcat usor daca nu este observat.



Copiii!! Se inteleg de minune cu cateii! Insa nu orice caine este potrivit pentru o casa cu copii. Cainii mari pot rani involuntar copiii mici, masivitatea corpului poate darama un copil. Unui copil ii va fi explicat cum sa se poarte cu animalul, ce are si ce nu are voie sa ii faca. Un caine nervos, agresiv, nu poate convietui cu un copil. Te gandesti sa ai un copil in viata ta la un moment dat? Asigura- te ca si catelul va putea sta alaturi de voi. Multi caini sunt abandonati din aceasta pricina. Desi niciun specialist nu interzice apropierea dintre bebelus si caine. Vor necesare niste masuri de precautie insa in niciun caz abandonul nu este solutia.



Familia! Tu iti doresti enorm un catel, insa familia ta  ce parere are?! Nu ii pune in fata faptului implinit, ci discuta cu ei dinainte. Afla daca sunt dornici sa te ajute cu ingrijirea lui sau responsabilitatea va fi intru- totul a ta. Asigura- te ca fiecare membru va accepta catelul. Altfel conflictele vor fi dese, iar cainele va fi agasat de persoana non- iubitoare.



Alte animale?



Socializati de mici, cainii se pot intelege cu oice alt animal. Problema se pune in felul urmator: animalul actual va putea accepta un caine. Un caine accepta relativ usor alt caine. Daca aveti un caine batran, atunci un puiut nu este o alegere inspirata. Cainele senior necesita liniste si odihna, care vor fi imediat tulburate de puiul energic. Se spune ca pisicile si cainii nu se inteleg; pe deoparte e adevarat, insa exista si exceptii. Daca pisica ta este bine socializata, atunci va accepta mai usor un caine. Altfel, va trebui sa ii supraveghezi indeaproape pentru a preintampina conflictele.



Educatie



Un caine socializat este un caine sigur pe el, cu care se poate convietui foarte usor. Inca de mic e nevoie sa acordati timp puiului pentru a se acomoda cu o diversitate de situatii. Lectiile de dresaj sunt obligatorii. Va permiteti financiar si temporal sa i le oferiti?! Un caine are nevoie de constanta in educatie. Daca invata o comanda noua e obligatoriu ca fiecare membru al familiei sa cunoasca comanda si sa o execute corect, altfel cainele va fi bulversat si nu va invata nimic.



Alte restrictii



In unele orase, prin reglementarile consiliilor locale, se impune acordul majoritatii sau tuturor vecinilor pentru detinerea de catel in apartament. Informati- va inainte de a lua cainele. O relatie buna cu vecinii nu strica in acest sens. De asemenea vecinii pot face reclamatie daca animalul face galagie, mizerie sau miros neplacut. Unele asociatii de proprietari impun trecerea cainelui la intretinere. Lamureste si acest aspect.



Raspunde la toate intrebarile de mai sus si priveste „problema” aceasta per ansamblu. Pune in balanta avantajele si dezavantajele detinerii unui catel. Nu te pripii in luarea deciziei. In orice moment se va gasi undeva un catel dragalas pe care il vei putea adopta.  Important e sa fii convins  ca vrei sa faci asta. Nu uita de cateii din adaposturi! Ei sunt ce mai dornici de a primi un camin iubitor.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!