Este posibil ca pisicile și câinii să sufere de Alzheimer?

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu boala numită Alzheimer, care apare, în general, la persoanele în vârstă, dar oare este posibil ca această boală să afecteze și câinii și pisicile? Specialiștii spun că da, animăluțele de companie pot suferi de Alzheimer, doar că sub o altă denumire: disfuncție cognitivă.

Ce este, mai exact, disfuncția cognitivă?

Disfuncția cognitivă este o condiție ce afectează, în general, animalele vârstnice. Odată afectate, animăluțele se dezorientează, chiar dacă se află într-un mediu familiar. Cicul lor de somn devine anormal, petrecând prea multe ore dormind ziua și prea puține noaptea. În plus, le dispare cheful de joacă, devenind indiferente la ceea ce se petrece în jurul lor și nici nu prea mai sunt conștiente de locurile în care își fac nevoile.

Notă: este posibil ca aceste simptome să apară și în cazul altor boli, așa că indicat este să contactați medicul specialist, pentru a stabili un diagnostic ferm.

Care este cauza disfuncției cognitive?

Se crede că la baza apariției disfuncției cognitive stau mai mulți factori, dar probabil cel mai important este îmbătrânirea celulei nervoase. La majoritatea câinilor afectați de disfuncție cognitivă se vorbește de producerea de b-amiloid, o proteină care se depozitează sub formă de plăci senile, în creier.  Aceste plăci participă la distrugerea celulelor nervoase și la contracția creierului, simptome specifice animalelor care suferă de disfuncție cognitivă. În plus, mare parte dintre substanțele care transmit mesaje creierului par a fi alterate, lucru ce duce la declanșarea de comportamente anormale.

Care este diferența dintre disfuncția cognitivă la animale și boala Alzheimer la oameni?

Ambele boli sunt aproape identice, schimbările comportamentale fiind similare. În plus, și modificările de la nivelul creierului sunt aproape la fel. În fapt, pentru a se găsi leacul pentru Alzheimer, se fac experimente pe câinii ce suferă de disfuncție cognitivă.

Ce putem face pentru animalele care suferă de disfuncție cognitivă?

Există o mulțime de lucrurile pe care le putem face, pentru a ne ajuta animalele care suferă de disfuncție cognitivă, două abordări fiind cel mai recomandate de specialiști: îmbogățire comportamentală și dietă bogată în antioxidanți.

Mâncarea bogată în antioxidanți conține un nivel ridicat de vitamine precum C și E, acizi grași și acid alfa-lipoic. Se recomandă consumul de fructe și de legume precum morcovi, dovlecei și spanac.

În ceea ce privește îmbogățirea comportamentală, specialiștii se referă la timpul petrecut alături de animăluț. Plimbatul și jucatul regulat împreună ar trebui să fie obligatorii. Puzzle-urile și jocurile sunt de asemenea foarte benefice.

„De-a lungul carieri mele, cel mai greu a fost să fac stăpânii animalelor bolnave să înțeleagă că schimbările comportamentale sunt absolut normale. Disfuncția cognitivă este o condiție medicală și ar trebuie tratată ca atare. Simptomele timpurii sunt greu de depistat și necesită foarte multă atenție.  Majoritatea stăpânilor nici nu vor menționa schimbările ușoare de comportament, la un consult periodic la veterinar. Iar apoi vor presupune că nimic nu mai poate fi făcut și capitulează. Sfatul meu ar fi, însă, să meargă cu animăluțul la medic chiar și la cele mai mici schimbări. Când apare o problemă, chiar dacă este vorba depre difuncția cognitivă sau despre altceva, este bine ca aceasta să fie tratată din timp”, a declarat specialistul Lorie Huston.

Sursa: Pet MD

Foto: Hepta.ro, Dogonimage.com

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!