Epagneu pitic continental (Phalene si Papillon)

phaleneReprezinta o rasa foarte veche de caini de companie, cunoscuta in mai multe varietati inca din sec. al XV-lea si favorita a curtilor regale. In zilele noastre, Epagneul continental s-a mentinut numai in doua forme: Phalene si Papillon. Acestea sunt foarte asemanatoare si provin din linia Epagneulilor continentali francezi, originari din Franta si din Flandra.

Acest caine este prezent in sec. al XVII-lea pe panzele marilor pictori ai vremii, unde este reprezentant ivindu-se din mansoanele curtezanelor de la Versailles. Este un catelus de talie mica, vioi si foarte galagios. In vremea aceea nu exista decat varietatea Phalene, cu urechile cazute in fata si aspect gratios – varietate care a devenit foarte rara in zilele noastre. In prezent, cel mai raspandit este Papillonul – varietate ce si-a facut aparitia la sfarsitul sec. al XIX-lea. Isi datoreaza numele urechilor mari si ridicate, care amintesc de aripirile unui fluture si care atesta aportul sangelui de Spitz la conturarea acestei rase. Putin prolific, Papillonul nu este un caine comun, desi este un animal activ, vesel si atasat stapanului, afectuos si curat. In ciuda staturii sale maruntele si a aspectului delicat este dotat cu o sanatate robusta. Blana lui bogata are, insa, nevoie de curatenie si periere zilnica.  

Capul Epagneului continental pitic este armonios si mic; craniul putin bombat; stopul pronuntat, fara a fi insa exagerat; botul mai scurt decat lungimea craniului, fin, subtire si rectiliniu; iar trufa neagra si usor rotunjita. Ochii sunt destul de mari, in raport cu dimensiunile corpului, migdalati, expresivi, de culoare inchisa. Urechile fine sunt acoperite cu par din abundenta. Acestea sunt indepartate, fixate spre spate si deasupra liniei ochilor, astfel incat forma craniului pare usor rotunjita. Dupa modul in care sunt purtate, se disting doua tipuri de Phalene – varietatea cu urechile cazute in fata, atarnand pe langa cap, acoperite cu par lung si ondulat; si varietatea cu urechile ridicate, cu deschiderea pavilionului dirijata lateral. Firele lungi de par formeaza suvite ce depasesc marginea urechilor.

papillonSpatele animalului este drept si nu foarte scurt; pieptul lat, destul de adanc si coborat; abdomenul usor ridicat; membrele drepte, cu unghiuri articulate. Coada este fixata relativ sus, lunga si impodobita cu franjuri in forma de panas. Atunci cand cainele este atent, aceasta se ridica si de inconvoaie, atingand uneori spatele, fara a se incarliga, insa. Blana este alcatuita din par des, stralucitor, usor ondulat si sanatos. Formeaza suvite lungi pe urechi, un guler bogat pe gat si pe piept si un fel de pantalonasi pe membrele posterioare.

Inaltimea maxima a Epagneului continental pitic este de 28 cm., iar greutatea minima de 1,5 kg.

Photo: retrieverman.wordpress.com ; natural-pet-care.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!