Rasa Einsiedler este cunoscuta si sub numele de Swiss Warmblood. Primele exemplare din aceasta rasa au aparut la o manastire benedictina din Einsideln, in Elvetia, in secolul X. Primul septel a fost fondat pe septelul local de Shwyer, iar prima "carte a hergheliei" a fost deschisa in 1655. Acest septel a fost incrucisat cu armasari de Spanish, Italian, Friesian si Turkish, ceea ce a afectat foarte mult puritatea rasei. O a doua carte a fost deschisa in 1784 si compilata de parintele Isidor Moses. Rasa a fost imbunatatita cu iepe de Anglo-Norman si un armasar de Yorkshire Coach Horse, numit Bracken (importat in 1865). Pana la sfarsitul anilor '60, rasa a fost cunoscuta mai ales sub numele de Swiss Warmblood si a fost crescuta la Grajdul Federeal din Avenches, unde au fost importate si femele de Swedish si Irish pentru imbunatatirea rasei. Armasarii folositi la acel moment proveneau din rasele Anglo-Norman, Holsteiner si Swedish, dar si din stocurile lor native. Grajdul din Avenches inca mai foloseste o varietate de diferite rase pentru a intensifica rasa moderna de Einsiedler. Astazi, incrucisarile includ si rasele Thoroughbred, Hnaoverian, Swedish Warmblood, Selle Francais si, ocazional, Trakeherner. Datorita acestui program de reproducere, numarul de importuri in Elvetia este in continua scadere. Caii din rasa Einsiedler sunt cai bine facuti, mari si calmi. Testele pentru acesti cai sunt foarte riguroase si includ sarituri, dresaj, rezistenta si calarie. Acesi cai nu pot fi inregistrati decat daca parintii lor au fost, la randul lor, inregistrati.