Diferențele între capre și oi

Conform învățăturilor creștine, caprele merg în iad, iar oile în rai. În Biblie, cele două categorii sunt adesea comparate, pentru a scoate în evidență atributele credincioșilor față de păcătoși. Din perspectiva socio-economică, caprele sunt catalogate ca inferioare oilor, de unde și porecla de “vaca săracului”, în timp ce oile dețin un loc important în domeniul agricol. Dar diferențele dintre cele două specii sunt mai numeroase și mai profunde. Mulți dintre necunoscătorii în domeniu au dificultăți în a identifica genul anumitor rase de oi, respectiv capre, ca să nu mai vorbim de speciile sălbatice de ovine și caprine, greu de încadrat într-o anumită  categorie.

Taxonomic

Pe scara evolutivă, cele două specii au un parcurs comun: ambele fac parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae. Însă de aici fiecare se desprinde în câte un gen diferit: oile fac parte din genul Ovis, iar caprele din Capra. Fiecare la rândul său cu speciile și subspeciile lui. Animalele din genul Ovis sunt denumite generic ovine sau pur și simplu oi, iar cele din genul Capra sunt cunoscute ca și caprine sau capre. Oaia domestică face parte din specia Ovis aries, iar capra domestică din specia Capra hircus.

Genetic

Genomul celor două specii este foarte asemănător, însă diferă la numărătoarea cromozomilor: caprele au 60 de cromozomi, în timp ce oile au doar 54. Ocazional, cele două specii se pot împerechea, dar de fiecare dată progeniturile hibride sunt sterile.

Aspect fizic

Cel mai simplu mod în care putem deosebi o capră de o oaie este privindu-i coada: caprele își țin întotdeauna coada  în sus, în timp ce coada oilor atârnă înspre sol, chiar dacă este scurtată.

Buza superioara a oilor este despicată, pentru a-i permite să apuce firele de iarbă, iar cea a caprelor este continuă.

Cele mai multe rase de capre au barbă, în timp ce unele rase de oi prezintă guler sau coamă.

Coarnele caprelor sunt mai puțin răsucite și mai înguste față de cele ale oilor. Caprele își poartă coarnele în sus, deasupra creștetului, în timp ce coarnele berbecilor, cu precădere, formează multe spirale în partea laterală a capului. La ambele specii, există rase unde coarnele lipsesc cu desăvârșire, atât la femele cât și la masculi.

În genere, caprele sunt mai atletice și mai zvelte, în timp ce oile sunt mai robuste și mai îndesate.

Părul

Majoritatea raselor de capre au corpul acoperit cu păr, iar cele mai multe rase de oi sunt îmbrăcate în lână, care necesită tuns periodic (de regulă anual). Există câteva rase de oi din zona Caraibelor care au păr în loc de lână.

Pentru că au par, caprele fac față mai greu intemperiilor (frigului și umezelii). De asemenea, ele agreează mai puțin terenurile noroioase sau inundate. Dar, în esență, ambele specii dezaprobă să stea pe un substrat umed.

La păscut

Caprele și oile se diferențiază și când vine vorba de modalitatea de hrănire. Ambele sunt rumegătoare, însă fiecare concurează pentru un alt tip de hrană: oile rad de pe sol orice fir de iarba, în timp ce caprele preferă să mănânce la înălțime, cu capul în sus. Caprele consumă cu plăcere orice fel de lujeri, muguri, frunze de copaci și arbuști, vițe, buruieni și crenguțe. Dacă nu găsesc astfel de surse de hrană, atunci pasc și ele pe sol.

Din cauza acestui mod de procurare a hranei, caprele sunt mai predispuse la paraziți interni. De-a lungul timpului ele au fost obișnuite să mănânce  deasupra solului, departe de fecale și impurități. Drept urmare, organismul lor nu este pregătit să se confrunte cu multi agenți patogeni. În schimb, oile mănâncă acolo unde își fac  nevoile și sunt mereu în contact cu paraziții din fecale, având imunitatea pregătită să se confrunte cu astfel de inamici, grație evoluției.

Comportament

Caprele sunt independente și curioase, în timp ce oile posedă un binecunoscut instinct de turmă. O oaie scoasă din turmă devine agitată și nu știe cum să se comporte. Din acest motiv, oile nu sunt considerate foarte inteligente, pentru că arareori a putut fi studiat un individ izolat. Dar, se pare că oile crescute de mici în compania omului afișează o serie de comportamente interesante, care denotă o inteligență subapreciată. Caprele sunt mai greu de controlat, ele pleacă în explorarea terenului, caută surse noi de hrană și se cațără în copaci.

Țapii și berbecii dețin tehnici diferite de luptă. În timp ce berbecii se reped înspre adversar cu viteză și capul înainte, țapii atacă ridicându-se în două picioare și plonjând de sus înspre combatant. Într-o luptă directă berbec-țap, cel dintâi va câștiga în mod decisiv.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!