De ce nu sunt animalele un cadou potrivit de Craciun?!

Manati de spiritul Craciunului, suntem in cautarea celui mai memorabil cadou pentru persoanele dragi. Abia asteptam sa surprindem reactia plina de entuziasm a fericitului care descopera sub brad un cadou viu, blanos si zglobiu. Cu siguranta vom fi rememorati pentru acest dar, intr-un sens mai mult sau mai putin pozitiv. De cele mai multe ori, dupa ce vraja Sarbatorilor de iarna dispare, se risipesc si incantarea si atractia fata de noul membru al familiei. Asa se face ca anual, dupa sarbatori, numarul animalelor abandonate creste dramatic, fenomen cauzat in principal de aceste cadouri neinspirate. Personal, doar in ultimul an, am fost nevoit sa cauta camine noi pentru un caine, o chinchilla si o pereche de perusi, primiti cadou de cunoscuti de-ai mei care nu au reusit sa se descurce cu darurile neasteptate. Iata cateva motive solide pentru care NU ar trebui sa oferiti animale drept cadou de Craciun (sau orice alta ocazie).

Sarbatori…stresante

Mai mult ca oricand in an, alergam de colo colo pentru a ne pregati cat mai temeinic de Sarbatorile de iarna. Intre cumparaturi, curatenie, decorat locuinta, gatit si primit musafiri, putini dintre noi reusesc sa mai gaseasca timp pentru animalele de companie. Iar pentru cei aflati la primul animal sau la experienta cu unul nou, acest cadou nici nu putea fi mai nepotrivit. Orice specie de animal de companie, nou ajuns intr-un teritoriu are nevoie de timp si o atmosfera calma pentru a se acomoda. Sosirea intr-o casa noua este un moment foarte stresant, cu atat mai mult cu cat noua familie nu prea are timp sa ii acorde atentie. De Craciun, casele noastre sunt scaldate in lumini, cantece, veselie si multi vizitatori, care determina cainele sau pisica sa se simta si mai stingheri decat erau deja.

Iar stresul pentru stapan nu se opreste aici. Cu ceasul ticaind a sarbatoare, el trebuie sa alerge sa ii cumpere companionului toate cele necesare unui trai obisnuit: hrana, culcus, cusca, perii, jucarii si alte accesorii indispensabile. Catelusii trebuie socializati si invatati sa isi faca nevoile afara, iar aceasta sarcina cere mult calm si perseveranta, calitati pe care tindem sa le pierdem in aceasta perioada. Pe covorul proaspat spalat si improspatat doar asta ar mai lipsi: un mot urat mirositor facut cadou de bietul catel ce nu a fost scos la timp afara. Ca sa nu mai vorbim de vremea neprietenoasa de afara, care face ca orice lectie de dresaj sa se desfasoare de doua ori mai dificil.

In perioada Craciunului animalele de companie au parte  de cele mai multe accidente casnice. Cateii inghit decoratiuni, frunze de brad, alimente nepermise sau plante toxice. Catelul nou-sosit e foarte curios de tot ceea ce se petrece in jurul lui, iar noii stapani luati pe nepregatite nu reusesc sa acorde suficient timp  supravegherii animalului. Iar pisicile vor pune la pamant chiar si cel mai bine dichisit brad.

Angajament

Sarbatorile trec, dar cadoul ramane. Daca vorbim de un catel sau de o pisica, acestia vor petrece alaturi de familie 10-15 ani de acum incolo. E ca si cum ai avea grija de un copil, care insa nu isi ia zborul niciodata. Pregatiti sau nu pentru un animal de companie, acesta presupune un angajament de-o viata si multa responsabilitate. Sunteti convinsi ca persoana careia i-l adresati e pregatita sa se inhame la un drum asa lung?!

Nu va lasati pacaliti de afirmatia multora: «Imi doresc enorm un caine/o pisica!». De la declaratii la fapte e drum lung, iar multi dintre ei nici macar nu au idee ce inseamna sa ai grija de un animal de companie.

Cadou viu…cheltuieli noi

Cumparand un animal cadou, mai ales unul scump,  avem  falsa impresie  ca i-am facut persoanei respective o imensa favoare materiala.  Cand de fapt i-am crescut cheltuielile lunare cu cateva zeci sau sute de lei. In functie de specie si rasa, animalele au nevoie de tot felul de servicii si lucruri fara de care nu ar putea trai multumite.  Asigurati-va ca primitorul isi permite din punct de vedere material  sa ingrijeasca darul oferit.

Bucuria copiilor

…este trecatoare. Catelusul rasfatat de acest Craciun, va ajunge uitat vara viitoare, cu un lant de gat in curtea casei sau cea a rudelor de la tara. Copii iubesc animalele si se bucura enorm de prezenta lor, acest fapt e cert. Insa copii nu sunt suficient de responsabili incat sa asigure traiul de zi cu zi al blanosului. In cele din urma tot parinti ajung sa aiba o sarcina zilnica in plus. Si tot copii nu isi vor sacrifica alocatia sau banii de buzunar pentru a merge cu animalul la veterinar sau pentru a-i cumpara de mancare.

Putere de decizie

Exista o serie de factori de care tinem cont atunci cand ne alegem viitorul animal de companie: specie, rasa, nivel de activitate, nivel de ingrijire, talie, tip de par, alergic sau nu, spatiu, criterii estetice etc. Oferind cadou un animal, ii rapim persoanei respective dreptul la libera alegere. A-ti lua un animal de companie e ca si cum ti-ai alege ursitul: e nevoie de atractie (reciproca) si preferinte personale.

De asemenea nu luati cadou un nou animal celor care si l-au pierdut de curand pe cel vechi. Multi stapani au nevoie de o perioada de recuperare dupa pierderea celui iubit. Foarte putini dintre ei isi doresc ca urmatorul companion sa ii semene perfect celui pierdut.

Fara surprize

Sub nicio forma nu oferiti cadou-surpriza un animal de companie. Surpriza ar putea fi pentru voi, pricopsindu-va cu noua achizitie. Primitorul ar putea fi alergic la parul de pisica/caine sau nu petrece destul timp acasa cat sa aiba grija de animal. Sau poate nu isi permite din punct de vedere material. Sau poate chiar nu agreaza specia respectiva ca animal de companie.

Daca totusi doriti sa faceti un asemenea cadou dragalas, discutati mai intai cu destinatarul darului. Aflati ce anume isi doreste, daca este pregatit sa isi ia un asemenea angajament si daca acum este momentul potrivit. Cel mai bine ar fi sa mergeti impreuna si sa aiba libertatea sa isi aleaga ce animal isi doreste.

Inainte de a cheltui sume exorbitante pe cateii si pisicutele din vitrinele pet-shop-urilor, care se stie ca provin de regula din fermele de animale, faceti o vizita la adapostul local de animale, luati legatura cu ONG-ul cel mai apropiat sau vizitati site-urile de specialitate pentru a adopta un animal mai putin norocos.

Va dorim Sarbatori fericite si luminoase alaturi de animalele voastre de companie!

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!