De ce mănâncă animalele pietre?

De ce mănâncă animalele pietre? Sursa foto: Pixabay.com

Te-ai întrebat de ce mănâncă animalele pietre? Cu toate că nu sunt bune pentru dinții noștri, pietrele ajută unele animale să supraviețuiască. Multe dintre ele trebuie să facă acest lucru din diverse motive: pentru a ajuta digestia sau pentru mobilitate. Aceste animale au două stomacuri diferite: unul pentru pietre și unul pentru alimente.

Pietrele pe care animalele le consumă se numesc gastroliți, care se traduc literal prin „pietre de stomac”. Ele pot fi găsite într-o gamă largă de animale, inclusiv păsări, reptile, pești, insecte și chiar unele mamifere. Orice tip de piatră poate deveni un gastrolit, conform rockngem.com.

De ce mănâncă erbivorele pietre?

Ce este un erbivor?

Este un animal care consumă în principal plante. (Știați că pietrele și mineralele joacă un rol în creșterea plantelor?) Așadar, de ce printre animalele care consumă pietre se numără și erbivorele? Au un motiv special! Materialul vegetal este alcătuit din celuloză. Celuloza este unul dintre cele mai abundente, dar greu de digerat, materiale găsite în plante.

Celuloza este greu de descompus în corp doar cu ajutorul acidului gastric. De ce mănâncă animalele pietre? Pentru că ele ajută la descompunerea acestui material înainte de a fi transferat într-un al doilea stomac, pentru o digestie suplimentară. Acest proces netezește pietrele în timp. Multe animale le regurgitează apoi pe acestea în favoarea altora mai aspre, pentru a ajuta la descompunerea alimentelor.

De ce mănâncă păsările pietre?

Păsările sunt cel mai frecvent grup de animale care mănâncă pietre, obiecte care le ajută la digestie. Persoanele care cresc păsări sunt familiarizate cu acest lucru, deoarece multe suplimentează dieta păsărilor lor cu pietriș, adică pietre foarte mici cu margini neregulate și rotunjite.

Păsările nu au dinți, iar stomacurile lor nu sunt la fel ca ale mamiferelor, ci au pipota, o masă musculară atașată stomacului lor. Pipota este locul unde hrana lor este măcinată și zdrobită cu ajutorul pietrelor pe care le-au înghițit.

Cele mai multe păsări care consumă pietre sunt cele care trăiesc pe sol sau care nu zboară. Găinile, curcile, struții și chiar pinguinii înghit frecvent pietre aspre în timp ce caută hrană, pentru a le ajuta la digestie. Cercetările au arătat că la struți între o cincime și o jumătate din conținutul stomacal este format din pietre.

Acestea reprezintă aproximativ 1% din masa totală a păsărilor. Se speculează că aceste rapoarte și procente sunt similare și pentru alte păsări (cel puțin la cele care mănâncă pietre).

Totuși, există și păsări zburătoare care au fost documentate ca fiind consumatoare de pietre.

Coțofenele și papagalii consumă pietre mici pentru a ajuta la digestie. Unele păsări care înoată și zboară, cum sunt rațele, sunt și ele cunoscute pentru consumul de pietriș. Este foarte probabil ca toate păsările să înghită pietre într-o oarecare măsură pentru a ajuta la descompunerea alimentelor.

De ce reptilele și amfibienii mănâncă pietre?

Necesitatea păsărilor de a înghiți pietre este destul de bine înțeleasă. Totuși, acest lucru nu se poate și spune despre reptile. Teoria predominantă de decenii a fost că, pentru reptilele care înoată – cum ar fi crocodilii -, înghițirea pietrelor ajută la flotabilitate.

Având în vedere că le place să plutească aproape de suprafața apei, acest lucru ar putea părea un motiv plauzibil. O burtă plină de pietre ar ajuta să îi scufunde suficient de mult, astfel încât să nu plutească până la suprafață, unde ar putea fi ușor observați de prada lor.

Totuși, cercetările recente despre „de ce mănâncă animalele pietre” sugerează alte ipoteze pentru acest comportament la reptile. Oamenii de știință au descoperit că gastroliturile reprezintă mai puțin de 2% din masa corporală a acestora.

Calculul arată că, pentru ca pietrele să aibă efectul preconizat de flotabilitate, acest procent ar trebui să fie mai mare de 6% din masa corporală a animalului. Actul de a respira, umplând și golind plămânii cu aer, are mai mult efect asupra flotabilității decât 2% din greutatea corporală constituită din pietre.

Speculațiile actuale privind motivul pentru care animalele mănâncă pietre sunt că cele înghițite ajută la stabilizarea corpului reptilelor în apă, reducând tendința de a se rostogoli dintr-o parte în alta. Deși nu sunt reptile, broaștele mănâncă și ele pietre.

La fel ca păsările, ipoteza este că acest lucru le ajută să descompună insectele pe care le consumă, pentru a obține mai multe substanțe nutritive din ele.

Viermii sunt un alt exemplu de animale care consumă pietre. Mușchii lor interni de digestie, împreună cu structuri asemănătoare dinților denumite „măcinători”, descompun materialul vegetal pentru ca substanțele nutritive să poată fi extrase din el.

De ce animalele marine mănâncă pietre?

Și o varietate de viață marină consumă pietre! Peștii, scoicile, focile și chiar balenele sunt cunoscute pentru că înghit pietre, deși în unele cazuri se crede că acest lucru este accidental. La fel ca și crocodilii, s-a crezut inițial că leii de mare, focile, morsele și balenele înghit pietre pentru a se scufunda mai ușor.

Totuși, ca și în alte ipoteze apărute în ultimii ani, teoria pentru aceste creaturi marine este că, având în vedere că multe își găsesc hrana pe fundul mării, înghit accidental pietre în timp ce caută hrana. Acest lucru pare a fi mai plauzibil decât ideea că înghit pietre pentru a le ajuta să se scufunde.

Problema cu ipoteza privind pietrele ca ajutor la scufundare este că ar trebui să înghită pietre mari pentru a face o diferență. Nu există dovezi că acestea caută și înghit pietre mari și grele.

Mai multe specii de pești care se hrănesc de pe fundul mării sunt, de asemenea, cunoscuți pentru consumul de pietre. Dar nu este complet clar dacă acest lucru este intenționat pentru a ajuta la digestie sau este un consum accidental. Alte ipoteze au apărut pentru a explica acest fenomen la mamiferele care înoată.

Alinarea foamei

Este posibil ca unele dintre ele, și poate chiar alte animale care mănâncă pietre, să facă acest lucru pentru a ajuta la potolirea foamei. Aceste pietre ar putea ocupa spațiu în stomac, făcându-le să se simtă mai pline.

Citește și: Câinele mănâncă pietre

O altă conjunctură este că, la fel ca păsările cu pipotă, înghit pietre pentru a ajuta la digestie (fără pipotă) și pentru a descompune o gamă largă de elemente pe care le-ar putea înghiți accidental.

Unul dintre cei mai neobișnuiți mâncători de pietre din mediul marin este un tip de scoică din Filipine, Lithoredo abatanica. Numele ei se traduce aproximativ prin „limba de piatră din râul Abatan”. Mulți nu ar recunoaște acest animal ca fiind o scoică.

Este o creatură asemănătoare unui vierme, lungă de cel puțin 10 cm. Nu este deloc similară cu scoicile obișnuite, dar face parte din familia viermilor de navă. Aceste scoici mănâncă lemn, dar Lithoredo abatanica consumă calcar. Se hranește cu piatră și elimină nisip. Nu se știe încă dacă aceste creaturi extrag vreun tip de nutrienți din aceste pietre.

Consumul de gastrolituri de către animale este o practică mult mai frecventă decât și-ar imagina mulți oameni. Fie că este vorba de digestie (cu sau fără pipotă), flotabilitate, scufundare, extragerea mineralelor sau pentru a se simți pline, este un comportament larg răspândit în regnul animal.

Data viitoare când vezi o piatră mică pe pământ, aparent neînsemnată, s-ar putea să fi fost într-o călătorie destul de interesantă prin stomacul mai multor animale înainte de a ajunge la picioarele tale.

Citește și: Mituri despre țestoasele de companie

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!