De ce maimutele nu pot fi animale de companie?!

maimutica

Vedem o multime de filme, reclame, videoclipuri in care personajele principale sunt interpretate de aceste dragalase, jucause si amuzante fiinte. Iar acest fapt ne face sa credem ca maimutele ar putea fi  animale de companie ideale. Sau poate fi vorba despre inocenta si neajutorarea unui pui de maimuta, similara celei unui bebelus. Si atunci ne gandim sa luam o maimuta care sa umple golul lasat de plecarea sau absenta copiilor. Indiferent de motivatie va recomandam sa luati o decizie in acest sens abia dupa ce veti parcurge acest articol. Va vom oferi cateva motive solide pentru care maimutele nu se preteaza ca si animale de companie.

Angajament

O maimuta traieste 30- 40 de ani astfel ca va luati un angajament pe termen foarte lung. Multi specialisti asociaza intretinerea unei primate cu ingrijirea unui copil cu handicap. Tot programul dumneavoastra zilnic va trebui construit in jurul animalului. In acest sens asemanarile cu un copil mic sunt imense. Maimutele sunt fiinte extrem de inteligente care neglijate va vor intoarce casa cu susul in jos. Daca nu aveti o slujba care sa va permita sa munciti de acasa, atunci luati-va gandul de la un astfel de animal de companie exotic.

Uitati de vacante si timp liber! E foarte dificil sa gasiti pe cineva dispus sa aiba grija de maimuta dumneavoastra  cat sunteti plecat de acasa pentru mai multe zile. Nu este ca in cazul cainilor sau pisicilor cu care oricine se poate descurca o perioada scurta daca primeste un minimum de sfaturi de ingrijire. Multa lume se teme de ele, in plus nici maimutele nu accepta usor pe oricine in preajma lor. Daca unele pensiuni si hoteluri accepta caini si pisici, cu siguranta  vor accepta mai greu un astfel de animal. Chiar si asa, riscurile ca maimuta scapata de sub control sa produca pagube hotelului sunt foarte mari.

Costuri

Daca credeati ca puteti hrani maimuta cu mancare de la masa dumneavoastra, v-ati inselat. In functie de specia de maimuta, dieta trebuie adaptata necesitatilor si originii animalului. Asta inseamna costuri foarte mari, mai ales daca unele alimente sunt greu de gasit si aduse de la distante mari. Si sa nu uitam, pretul de achizitie al unui astfel de animal este destul de piperat.

Etica

Piata neagra ofera un procent mare din maimutele vandute pentru companie. Acestea sunt rapite din mediul natural inca de mici cu repercusiuni nefaste asupra speciei lor. Puii de maimuta sunt luati de langa mama inca de cand au cateva zile de viata. Li se ofera o jucarie de plus ca surogat, pe care sa o imbratiseze in locul mamei lor. Dieta furnizata nu reuseste sa le ofere toti nutrientii asemenea laptelui matern. In consecinta, puiul de maimuta va acumula carente mari de ordin fizic si psihic.

Psihologie

Maimutele sunt animale sociale foarte inteligente. Majoritatea traiesc in grupuri bine organizate ierarhic. Pentru ele interactiunea cu semeni de- ai lor este esentiala pentru echilibrul psihic. O maimuta se dezvolta intelectual optim doar intr-un grup fomat din membri ai aceleiasi specii. Studiile arata ca 99% din maimutele „domesticite”  sufera de tulburari mentale de un anumit grad.  Acestea au consecinte negative asupra calitatii vietii atat a animalului cat si a stapanului.

Agresivitatea

Desi cand sunt pui, maimutele sunt foarte dragalase si inofensive, dupa ce ating maturitatea sexuala ele se pot transforma in niste fiare. Oricat de imblanzite ar parea, latura salbatica ramane ascunsa undeva si iese la suprafata cand nici nu va asteptati. Forta si agresivitatea de care poate da dovada un astfel de animal este colosala. Stapanul sau o persoana straina se poate alege cu rani grave provocate de muscatura puternica sau unghiile ascutite.  In acest context stapanul decide sa renunte la animal oferindu-l gradinilor zoologice unde toata viata va suferi in spatele gratiilor. Sau si mai grav, animalul ajunge sa fie pus in  lant sau inchis intr-o cusca neincapatoare. Fara sa va dati seama, animalul dragalas si blanos cand era mic, va va transforma viata intr-un calvar.

Fara a dori sa fie agresive, maimutele musca. Este un instinct natural , perfect normal pentru ele, cu valoare in interactiunile sociale. Intrucat acum dumneavoastra sunteti familia ei, ea  va dori sa pecetluiasca relatia in acest mod. Maimutele suporta mai usor durerea provocata de muscatura si se vindeca rapid. Din pacate, dumneavoastra nu.

Legalitate

Pentru a detine un astfel de animal aveti nevoie de anumite autorizatii, in functie de specia din care provine. Primatele mari (uranagutani, cimpanzei) sunt interzise cu desavarsire ca animale de companie.

Boli

Noi, oamenii nu suntem foarte diferiti genetic de maimute, astfel ca o multime de boli specifice lor pot fi contractate de noi. Daca animalul provine din salbaticie, riscul de a intra in contact cu o boala exotica este foarte mare. Reversul este valabil: si maimutele se pot imbolnavi de la noi. Iar in Romania este foarte greu de gasit un medic veterinar care sa trateze astfel de animale.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!