De ce focile nu se îneacă în timpul scufundărilor? Ce au descoperit acum cercetătorii

De ce focile nu se îneacă în timpul scufundărilor? Un om de știință din Irlanda de Nord a descoperit super-simțul care face mamiferele marine cei mai buni scufundători.

Dr. Chris McKnight, din comitatul Antrim, a studiat modul în care focile își pot ține respirația sub apă mult mai mult timp decât multe alte specii. Cercetările au avut loc la Universitatea din St Andrews, în Scoția.

De ce focile nu se îneacă în timpul scufundărilor?

El a descoperit că, pe lângă faptul că pot stoca oxigen în mod eficient, focile au o abilitate unică. Ele percep cognitiv nivelurile de oxigen din sângele lor, astfel încât să nu rămână fără și să se înece.

„Să descoperim un aspect atât de fundamental al evoluției mamiferelor marine, care este atât de esențial pentru o mare parte din activitatea lor – scufundarea – este incredibil de captivant,” a declarat Dr. McKnight.

El a spus că această adaptare a fost „cheia” în evoluția mamiferelor marine, cum ar fi focile și morsele, permițându-le acestora și posibil altor animale care se scufundă fără a respira, precum păsările și reptilele, să petreacă majoritatea vieții lor fără acces la aer în timpul scufundărilor.

„Să descoperim un aspect atât de fundamental al evoluției mamiferelor marine, care este atât de esențial pentru o mare parte din ceea ce fac ele – scufundarea – este incredibil de captivant,” a spus Dr. McKnight.

„Se pare că este ceva care a fost chiar sub nasul nostru toată această vreme. Cât de simplu și logic ar părea la prima vedere faptul că focile pot percepe oxigenul și că acest lucru le ajută să ia decizii pentru a nu rămâne fără oxigen și a se îneca, evolutiv le pune printre cele mai unic adaptate animale,” a mai spus el.

Citește și: Impresionant: un fotograf a încercat timp de 3 ani să captureze foci polare, până când a apărut acest pui… – Galerie Foto

Descoperirea este una remarcabilă

Deși cercetătorii știau cum mamiferele pot să-și țină respirația atât de mult, nu știau că își judecă lungimea scufundărilor.

Pentru a descoperi acest lucru, șase foci juvenile au fost studiate la Unitatea de Cercetare a Mamiferelor Marine a universității timp de aproape un an. S-a testat cum își ajustau comportamentul în funcție de cât oxigen aveau disponibil.

Foci precum Trish și Oisin s-au scufundat sub apă din proprie voință în piscina unității pentru a prinde pește, fiind observate.

Amestecurile de aer la care au fost expuse au fost modificate pentru a afecta nivelurile de oxigen și dioxid de carbon.

Durata fiecărei scufundări a fost influențată pozitiv de disponibilitatea oxigenului, dar dioxidul de carbon nu a avut niciun impact.

Acest lucru a arătat că focile nu sunt sensibile la dioxidul de carbon așa cum sunt alte specii. Dr. Joanna Kershaw, care a co-autor al raportului, a lăudat talentul și dedicarea echipei de cercetare.

„A fost atât de interesant să lucrăm cu aceste animale uimitoare și să descoperim unul dintre motivele fundamentale pentru care sunt atât de perfect adaptate mediului lor,” a spus ea.

Citește și: Premieră în România: Lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt la Grădina Zoologică din Brașov (Galerie Foto)

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!