Curiozități maimuțe – cele mai ciudate lucruri despre maimuțe

Că suntem adepții teoriei evoluționiste, că ne încredem în teoria creaționistă… ce mai contează, până la urmă? Oricum cu toții iubim animalele și nu dăm înapoi de la afla mai multe despre ele, rudele noastre sau nu.  

Și dacă tot am adus vorba despre teoria evoluționistă, vă spunem că nouă, spre exemplu, ne plac foarte tare maimuțele.  Au unele dintre ele o privire atât de inocentă și un zâmbet atât de pueril, încât zău că le-am lua acasă!
 
Dar cum nu putem crește maimuțe în casă, citim și tot citim despre ele. Iată ce lucruri surprinzătoare am aflat astăzi:
 
Există 264 de specii de maimuțe. Mamiferele arboricole pe care omul obișnuit le include sub titulatura generală de maimuțe sunt împărțite în trei mari categorii. Primatele sau maimuțele antropoide sunt cele mai apropiate de oameni, aici fiind grupați cimpanzeii, gorilele, orangutanii și gibonii. În grupa a doua sunt incluse maimuțele din Lumea Veche, adica diferitele specii de babuini, madrili, macaci (foto, jos) și cercopiteci, maimuțe inferioare celor din prima grupă și prevazute în plus cu cozi. În ultima grupă, a maimuțelor din Lumea Nouă sau Platyrrhina, după cum le numesc biologii, întâlnim maimuțele din America Centrală și de Sud, care cuprind cele mai primitive specii de maimuțe din prezent, cu nasul lățit și turtit.
 
Cimpanzeii beau apă folosindu-se de “pahar”: răsucește  o frunză, pentru a susține apa. 
 
 
Masculul dominant dintr-un grup de maimute-veveriță are un mod aparte de a-și sublinia supremația. În fiecare săptămână, își aliniază subordonații masculi și… urineaza pe fiecare în parte!
 
Masculul maimuței urlătoare din Amazonia este cea mai gălăgioasă creatură din lume. Urletul lui se aude pe o distanță de 16 kilometri.
 
Maimuța care a trait cel mai mult este un urangutanul botezat Guass(Pongo pygmaeus), care a murit la data de 8 februarie 1977, într-o gradină zoologică din Philadelphia, la vârsta de 59 de ani. 
 
Cea mai mică maimuță este marmosetul pigmeu (Cebuella pygmaea) care atinge dimensiuni maxime de 14 cm – înălțime și 75 grame – greutate, iar cea mai mare maimuță tipică este este mandrilul sfinx (Mandrillus sphinx), masculii cântărind în medie 45 kg. În schimb, cea mai mare maimuță antropoidă și cea mai mare primată din lume este gorila, cea mai mare din lume fiind N’gagi, ce cântărea 310 kg la 18 ani, în 1944, când a murit. 
 
Cimpanzeii împart cu oamenii circa 99% din bagajul genetic, ceea ce înseamnă că au mai multe gene comune cu oamenii decât au cu gorilele. Cu alte cuvinte, cimpanzeul este mai asemănător cu omul, decât cu gorila. 
 
Dintre toate maimuțele deținute în captivitate, cimpanzeii se masturbează cel mai mult. În zilele cand sunt stresați, o fac și de 7-10 ori pe zi…
 
Tot cimpanzeii masculi sunt și maimuțele cu cele mai mari testicole, mult mai mari decât cele ale urangutanilor și gorilelor.
 
O maimuță a declanșat o dispută mondială, după ce și-a făcut un selfie. Cui îi aparține poza? Cine deține drepturile de autor asupra pozei?
 
 
 
 
 
 
 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!