Curiozităţi despre albine

matca albineAlbinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa, care continua sa surprinda oamenii de stiinta. Sunt singurele insecte din lume care produc hrana pentru om. Iata cateva lucruri interesante despre albina de miere (Apis mellifera):

–    Albinele sunt esentiale pentru natura. Ele sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor. Fara albine nu am mai putea manca fructe sau legume.

–    Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.


Regina:


–    Este singura femela dezvoltata sexual din stup.


–   Este hranita doar cu laptisor de matca, o substanta produs in capul albinelor lucratoare, in cantitati foarte mici.


–   Traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua.


–   Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. Vara este perioada cea mai epuizanta pentru regina. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua.


–    Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza.


–    Regina se poate imperechea cu pana la 20 de trantori, pe durata a catorva zile, acumuland sperma lor intr-o formatiune numita spermateca.  Materialul seminal acumulat aici ii poate fi suficient toata durata vietii. Primii doi ani de viata ai reginei sunt si cei mai productivi.


–    Imperecherea are loc in zbor.


–    Albinele sunt haplodiploide: lucratoarele provenite din oua fertilizate au un set complet (dublu) de cromozomi, pe cand masculii (trantorii) prezinta un singur set de cromozomi, ei provenind din oua nefecundate.


–    Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretati de  regina reprezinta amprenta olfactiva distincta a fiecarui roi.


–    Cand stupul devine prea aglomerat, albinele decide sa mai creeze o regina.  Lucratoarele construieste  un fagure cu  20 de celule hexagonale mai mari, adanci de 25 de mm. Aici regina va depune oua fertilizate. Larvele-regina sunt hranite de albine cu laptisor de matca. La 9 zile, celulele cu larva sunt acoperie cu un strat de ceara.  


–    Intre timp regina veche impreuna cu o parte din roi, paraseste stupul actual si pleaca in cautarea altuia, unde sa inceapa o noua colonie.


–    Dupa 8 zile de la acoperirea cu ceara, prima regina tanara iese din celula. Ea poate sa paraseasca stupul impreuna cu o parte din roi, la fel ca mama ei, sau poate decide sa ramana in stupul de bastina. In acest ultim caz, ea isi va ucide surorile intepand cu acul fiecare celula ce contine larve-regina.


–    Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni.

–    Daca regina moare prematur, fara sa apuce sa depuna oua de regina,  albinele vor crea o noua matca din larvele deja existente, daca acestea nu au mai mult de 3 zile.


–    Personalitatea reginei determina  personalitatea intregului roi. Apicultorii controleaza in acest fel calitatile roiurilor: mai agresive, mai dornice de munca, mai productive etc.

Trantorii:

–    Sunt in numar de cateva sute intr-un singur stup.


–    Se pot asocia in grupuri ce pleaca in cautarea reginelor dornice de imperechere.


–    Dupa imperechere, mor.


–    Se hransc cu polen si miere, furnizate de albinele lucrtoare.


–    Nu au ac cu care sa intepe.

 
Albinele lucratoare:

–    Prezinta 2 ochi compusi si 3 ochi simpli, situati pe crestet.

–    Au sase picioare si doua perechi de aripi. Aripile prezinta dinti, care permite alipirea celor doua aripi de fiecare parte in timpul zborului.


–    2 stomace: intr-unul acumuleaza nectarul si apa, iar celalalt este pentru digestia proprie.


–    Albinele prezinta 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simtul mirosului este foarte bine dezvoltat si are rol atat in descoperirea surselor de hrana cat si in comunicare sociala.  O albina poate stii de la metri distanta daca o floare mai are polen si nectar, sau daca a fost deja vizitata de o alta albina.


–    Albinele bot bate din aripi foarte rapid, 200 de batai/secunda, de unde rezulta si bazaitul specific.


–    Raza de activitate medie este de 5-6 km. Viteza maxima atinsa in zbor: 70 km/h.


–    Intr-o singura expeditie, o albina viziteaza 50-100 de flori.


–    Pentru a produce un borcan de miere o albina ar trebui sa parcurga 144 000 de km, de 3 ori circumferinta Pamantului la Ecuator. Din pacate nu traieste atat de mult. 2 milioane de flori sunt necesare pentru a produce aceasta cantitate de miere. Un borcan de miere este produs de aproximativ 550 de albine.


–    Pe durata vietii o albina produce 1/12 lingurite de miere.


–    Mierea este produsa din nectarul cules din flori, depozitate in fagure si deshidratat. Albinele elimina apa din nectar prin batai vivace ale aripilor, pana cand ramane o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilati cu dopuri de ceara.


–    Ceara  este produsa de niste glande speciale aflate in abdomen, apoi secretata in stomac si mestecata de albine. Producerea ei consuma multa energie.


–    Propolisul este o substanta  produsa de albine din rasina copacilor si plantelor.  Este folosit pentru a capturi stupul impotriva infiltrarii apei, dar si pentru a-l steriliza. Se stie ca propolisul are puternice proprietati anti-bateriene.


–    Mierea este singurul aliment complet, care poate sustine singur viata. Contine  glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime.


–    Mierea nu se altereaza deoarece contine conservanti naturali ce nu permit dezvoltarea bacteriilor. Mierea descoperita in mormintele faraonilor, dupa mii de  ani, era inca comestibia.


–    Polenul este o substanta bogata in proteine folosita d elabine pentru a hrani larvele.


–    Albinele lucratoare au ac cu care pot intepa, daca se simt amenintate. Din  nefericire,  odata cu intepatura moare si albina. Acul este prevazut cu tepi fini, iar in momentul in care penetreaza pielea victimei ramane blocat in ea.  Impreuna cu el raman si formatiuni din abdomenul albinei, care astfel isi pierde viata. Insa nu chiar toate intepaturile sunt fatale pentru albina.


–    Sunt necesare peste 1100 de intepaturi de albina deodata pentru a produce moartea unui om.


–    Intr-un singur stup exista intre 30 000 si 60 000 de albine lucratoare. Fiecare are sarcini bine distribuite si nu exista timp de odihna.


–    Exista albine responsabile cu munca in stup ( ingrijit oua si larve, facut curatenie, produs miere, captusire cu ceara, hranit regina etc) si albine culegatoare care pleaca pe teren.


–    De pe camp albina lucratoare s epoate intoarce cu nectar stocat in stomacul special, rasina pentru propolis, polen cules pe picioarele paroase sau apa.  Pentru a aduce in stup 100 g de apa o albina trebuie sa faca 3000 de zboruri.


–    O albina lucratoare nu traieste mai mult de 6 saptamani, respectiv 6 luni, albinele ce prind sezonul rece.


–    Desi sunt fiinte cu sange rece albinele isi pot creste temperatura in zbor pana la 54o Celsius. Temperatura medie in stup este de 37o Celsius.  Surprinse de frig sau ploaie rece, albinele isi inceteaza activitatea si functiile.


–    Iarna, albinele stau in stup sub forma de ciorchine pentru a incalzi regina si pe ele insele. Mierea stransa vara este folosita in acest anotimp ca si sursa de hrana si supravietuire.

polen albina
–    Albinele lucratoare comunica intre ele prin dansuri. In acest fel isi semnalizeaza una alteia pozitionarea surselor de hrana si potentialele pericole.


–    Cercetatorii au descoperit ca albinele sunt un fel de genii ale matematicii, fiind capabile sa calculeze distante si unghiuri, raportandu-se la pozitia soarelui si la cricumferinta pamantului. Da, albinele stiu ca Pamantul e rotund.


–    Albinele traiesc pe Terra de cateva milioane de ani.


–    Albinele sunt vegetariene.

Albinele sunt indispensabile pentru supravieutirea noastra, chiar daca nu cosntientizam asta de multe ori. Sunt singura specie de animale de pe Terra care aduce beneficii mediului fara a face rau  altei specii, de plante sau animale.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!