Cum taiem unghiile la caini

unghii la caineCompanionul nostru de la o vreme a inceput sa se agate de mocheta, cuvertura de pe canapea si hainele noastre. Ba mai mult cand defileaza pe gresie nu e subtil deloc, scoate sunete "de tocuri" la fiecare pas. Nu pot fi decat unghiile crescute prea mult pentru confortul cainelui. E momentul pentru taierea unghiilor. In mers in mod normal unghiile ating foarte putin solul, insa daca nu au fost scurtate se incovoaie si ingreuneaza mersul animalului sau in cazuri extreme se pot incarna in pernutele lui, moment foarte dureros pentru el. Ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca acum putem fi zgariati mai usor.



In primul rand cainele trebuie obisnuit cu aceasta manopera. De fapt, orice actiune care va deveni rutina pentru animal, va trebui introdusa treptat pana cand acesta se va acomoda cu actiunea respectiva. Graba nu-si are locul in acest proces deoarece poate crea iremediabil teama si refuzul cainelui de  a mai fi supus la aceea manevra mai tarziu. Astfel inca de mic catelul trebuie sa accepte sa fie atins pe labute, sa ii fie imobilizat cate putin piciorul. Toate acestea trebuie realizate in joaca, recompensandu-l de fiecare data cand reactioneaza cum dorim noi. Mai tarziu introducem si clestele de taiat unghiile, pe care ii va fi permis sa-l miroase si cu care vom atinge doar, pentru inceput, picioarele. Treptat incepem sa-i taiem cate o unghie, tot in joaca, pe un ton prietenos, si musai cu recompensa, daca a stat cuminte. Dupa catva timp reluam procedeul si ii mai taiem una sau doua unghii, de fiecare data laudandu-l pentru supunere. Cat mai des repetata aceasta actiune cu atat mai repede cainele va accepta sa i se taie unghiile. Daca nu ati mai taiat unghiile pana in acel moment si nu sunteti siguri de cum trebuie realizata aceasta manopera cereti sfatul unui specialist, pentru a preveni ulterioare accidente.



Uneltele necesare nu sunt foarte multe. De baza este clestele de taiat unghiile, cu falci bine ascutite si destinat special unghiilor cateilor. Niciodata nu se vor folosi instrumente pentru uz uman deoarece si structura si rezistenta unghiilor este diferita si nu sunt adaptate pentru scurtarea unghiilor cainilor. In magazinele de specialitate gasiti aceste instrumente, adaptate la marimea unghiilor (unele sunt pentru rasele toy si altele pentru rasele mari). Cand observati ca lamele clestilor s-au tocit si nu mai taie unghia din prima si cu efort minim, trebuie schimbat sau ascutit. Pentru a fi pregatiti in caz de accident sa aveti la indemana pudra antiseptica, comprese sterile sau vata.



Purtati-va natural cu cainele, mangaiati-l si aduceti-l la locul de supliciu: masa pentru  rasele mici sau undeva pe jos pentru celelalte.  Asezati cainele in poala dumneavoastra si imobilizati un picior. Metodic luati fiecare unghie la rand intre degetul mare si indexul mainii stangii. Pericolul la taiatul unghiilor este acela de a leza pachetul vasculo-nervos al unghiei care apare ca un firicel roz in interiorul unghiei (observabil la cainii cu unghii deschise la culoare). La cei cu unghii negre pe masura ce taiem il vom observa ca un cerculet rozaliu in centrul unghiei. Lezarea acestuia produce durere animalului si hemoragie, deci trebuie evitata. Abordati unghia dinspre varf in locul in care incepe sa se curbeze. Tineti clestele intr-un unghi de 45 de grade fata de unghie si dintr-o singura miscare taiati. E de preferat sa se faca mai multe taieturi din aproape in aproape de fiecare data verificand daca ne-am apropiat de pulpa unghiei. Cand deja se vede cerculetul rozaliu ne oprim. Daca taietura e anfractuoasa si agata putem sa folosim o pila si sa netezim unghia. Aceasta operatiune se repeta la fiecare deget de la fiecare picior, laudand cainele si oferindu-i cate o recompensa gustoasa. Nu trebuie uitati pintenii, la cainii care inca ii mai poseda.



In caz de accident, nu trebuie sa ne panicam si sa nelinistim si cainele. Pentru a stopa hemoragia aplicam o pudra antiseptica si aplicam un pansament strans pe rana. Daca nu aveti la dispozitie antisepticul puteti pune  pe rana fie o bucata de sapun, fie doar o compresa stransa. Compresa nu trebuie indepartata imediat, trebuie asteptat sa se produca hemostaza. Intre timp ne putem continua treaba, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. La final cu atentie indepartam pansamentul si verificam daca hemoragia s-a oprit complet. In caz de hemoragie abundenta mergeti de urgenta la medicul veterinar.



Dupa ce chinul s-a terminat dati catelului toate laudele posibile si provocati-l la joaca. Nu va dura mult pana va uita totul si va  va ierta.



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!