Cum sa va protejati cainele de alti caini?!

caini raiPlimbarea in parc se doreste a fi o activitate placuta atat pentru caine, cat si pentru stapan. Este momentul ideal sa relationati cu patrupedul si o oportunitate de a face amandoi putin exercitiu fizic. Din pacate, uneori, linistea poate fi tulburata de un alt caine care va taie calea si se repezeste la companionul dumneavoastra. Este un moment in care trebuie sa va invingeti emotiile si sa actionati prompt pentru a va proteja cainele, dar si pe dumneavoastra.



In primul rand invatati sa cititi intentiile celuilalt caine. Cainii sunt animale sociabile, care interactioneaza prin mirosuri. Doi caini straini cand se intalnesc se adulmeca pentru a constata cu cine au de-a face. E foarte posibil ca un caine sa se apropie d eal dumneavoastra doar pentru a-l mirosi si a afla catve informatii despre el. In aceasta situatie nu va panicati si nu incercati sa loviti celalalt caine. El poate riposta agresiv desi nu avea aceasta intentie.



Recunoasteti semnele de agresivitate si dominanta: capul tinut sus, gatul drept, maraitul, etalarea coltilor, coada purtata sus, blana de pe spate zburlita etc. In acest caz cu siguranta nu este vorba de un caine prietenos si curios.



Intr-o confruntare exista intotdeauna doua parti. Nici cainele propriu nu este mereu un ingeras. Scoateti cainele la plimbare doar in lesa. Acest accesoriu va ofera dumneavoastra senzatia de control, iar cainelui cea de siguranta. Daca aveti un caine cu probleme de adaptare sociala, luati in calcul si o botnita (si bine inteles cateva lectii de dresaj, pentru corectie).



Deveniti liderul „haitei”. Un caine supus isi va asculta stapanul. El va reactiona similar dumneavoastra in cazul unui atac. Daca sunteti calm si sigur pe sine, asa va fi si cainele. Din postura de lider ii puteti interzice cainelui sa ii provoace pe ceilalti. E mai usor sa calmati doar un caine (pe cel strain) decat doi.



Evitati conflictele! Ati observat un alt caine in drumul dumneavoastra despre care aveti anumite emotii?! Traversati pe partea cealalta a strazii/ aleii/ parcului. Va intalniti cu un alt caine in lesa? Mutati cainele pe partea opusa ( din mana dreapta, in mana stanga). Un caine educat si subordonat va merge intotdeauna la pas, in drept cu stapanul. Tineti lesa din scurt. Astfel cei doi caini nu au cum sa se ajunga fizic.



Atacul!



Daca totusi atacul se petrece, ce e de facut?! Cel ami important: ramaneti calm! Cainii (atat cel propriu cat si cel strain) simt frica. Atacatorul va deveni si mai inversunat, iar patrupedul propriu mai agitat. Nu urlati! Daca este un caine cu stapan dati comenzi ferme: „NU”, „Sezi” etc, care ii sunt cunoscute si pe care le va respecta.



Luati cainele propriu in brate. In aceasta situatie sunteti norocos daca aveti un caine mic. Daca animalul propriu este liber, chemati-l la picior si atasati-i lesa. Faceti zgomot! Ideal ar fi sa aveti al dumneavoastra un fluier obisnuit sau unul cu ultrasunete special pentru caini, o trompeta, orice instrument care emite sunete deranjante pentru animal. Aveti o umbrela? Deschideti-o in fata cainelui. Cel mai probabil se va speria si va fugi. Agitati-va si infoiati-va! Pareti cat mai mare! Tineti capul sus, departati bratele, incordati spatele! Doriti sa intimidati adversarul si sa il puneti pe fuga.



Ar fi bine cand iesiti la plimbare cu cainele sa aveti un bat, un baston sau ceva asemanator, la dumneavoastra. in momentul in care sunteti atacati, indreptati batul spre agresor. Astfel pastrati o distanta intre cainele atacator si dumneavoastra victima. Loviti cu bastonul de pamant, aproape de celalalt caine pentru a face zgomot si a-l intimida. Daca prinde de bat, nu trageti. Il provocati si mai mult. Tineti batul ferm in mana si lasati-l sa se agite. Incercati sa il obositi, iar la un moment dat va ceda singur.



Nu evitati sa purtati la dumneavoastra un spray cu piper sau unul cu lamaie (mai putin agresiv, dar la fel de eficient). Pulverizati in fata cainele, inainte sa ajunga langa dumneavoastra. Folositi-l si daca a ajuns langa propriul caine. Riscati sa il nimeriti si pe acesta, va suferi pe moment insa va scapa teafar. Pistoalele electrice sunt o alta varinta de auto-aparare, insa sunt mai greu accesibile la noi si destul de scumpe.



Autocontrolul si insusirea tehnicilor de mai sus sunt cheia iesirii intreg si nevatamat dintr- o confruntare. In calitate de lider aveti in maini atat viata dumneavoastra cat si cea a cainelui atunci cand iesiti la plimbare. Depinde numai de dumneavoastra sa oferiti protectie si sa aveti parte de un timp  petrecut impreuna cat mai placut.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!