Cum să recunoaştem câinii agresivi

Fiecare câine are potenţialul de a fi agresiv. Genetica, personalitatea, socializarea, mediul în care trăieşte, lipsa dresajului – fiecare dintre acestea pot deveni factori declanşatori ai unui comportament agresiv, la un moment dat. Nu trebuie să plecăm da la premiza că, dacă rasa nu este caracterizată ca fiind una agresivă, câinele nu are nicio şansă de a adopta un comportament violent.

Există mai multe tipuri de agresiune – teritorială, de frică, pentru a-şi proteja mâncarea, dominantă, prădătoare, sexuală etc, iar anumite tipuri de socializare normală pot părea manifestări agresive – mârâitul, muşcatul, săritul, lătratul şi nu numai. Socializarea frecventă şi dresajul pot contribui la limitarea şi chiar la eliminarea agresiunii, astfel că este important să acordăm atenţia cuvenită fiecărei manifestări pe care noi o catalogăm ca fiind agresivă. Dominanţa, asertivitatea şi teama pot conduce la agresiune, reprezentând chiar cel mai evident şi potenţial periculos tip de agresiune.

Semne ale agresiunii dominante

În primul rând, dacă vi se pare că patrupedul dă semne de agresivitate, nu testaţi acest lucru în parc, acolo unde el nu îi cunoaşte pe ceilalţi câini şi pe stăpânii lor. Dacă se dovedeşte că este agresiv, nu riscaţi doar să vă puneţi în pericol pe voi, pe ceilalţi câini, pe el şi pe ceilalţi oameni, ci şi să aveţi probleme cu legea. Consultaţi un specialist şi vedeţi ce este de făcut!

Semnele comportamentului dominant
includ tendinţa de bloca fie calea oamenilor din jur, fie pe a câinilor, de a cere atenţie, de a ieşi pe uşă înaintea voastră, de a-şi proteja spaţiul în care doarme, de a se opri din mâncat, atunci când cineva se apropie de el, de a se căţăra pe alţi câini, de a se interpune între voi şi alţi oameni (mai ales dacă vă îmbrăţişaţi) şi de a se năpusti asupra oamenilor. Poate că oricare dintre aceste manifestări vi se pare neimportantă, dar trebuie să fie monitorizată! Dacă simţiţi că sunteţi în măsură, puteţi încerca să descurajaţi acest tip de comportament prin dresaj.

Fiţi atenţi ca nu cumva linia dintre comportamentul dominant şi agresiune dominantă să fie trecută. Semnele unui câine dominant şi agresiv includ: lătrat excesiv, mârâit, clănţănit, statul în două lăbuţe, ciulirea urechilor şi mişcarea cozii în dreapta şi în stânga, în timp ce este ridicată. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că nu puţine sunt cazurile în care câinii nu oferă nici un indiciu înainte să muşte. Nu uitaţi că sunt şanse mari ca un câine dominant – agresiv să atace! Retrageţi-vă fără să alergaţi!

Semne ale agresiunii generate de teamă

Familiarizaţi-vă cu caracteristicile unui câine defensiv – agresiv, ambivalente şi mult mai greu de descifrat. Un câine defensiv va adopta un limbaj al trupului submisiv: urechile înclinate spre spate, evitarea contactului vizual, capul sau întregul trup puţin aplecat, coada ţinută între picioare. Câinelui defensiv agresiv nu îi place deloc atingerea, motiv pentru care muşcă de teamă.

Dresajul acestui câine trebuie făcut doar de un specialist, iar atitudinea stăpânului de a a-l pedepsi, de a-i lua mâncarea, de a-l atinge sau de a-l trage de zgardă îl poate face pe acesta să atace cu toate forţele.

Agresiunea de la câine la câine

Există agresiune de la câine la om şi agresiune de la câine la câine. Aceasta din urmă include următoarele semne: contact vizual direct, furie, urechi ciulite, expunerea  în mod violent a dinţilor, atac. În plus, aveţi grijă: când unul dintre cei doi câini sau chiar amândoi dă/dau dovadă de semne de dominanţă, trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Câinii agresivi şi parcul – Câinii agresivi nu se tratează mai bine prin mersul în parc. Motivul pentru care câinii trebuie duşi în parc este ca ei să se destindă, să se joace, în niciun caz să îşi descarce furia pentru a se trata. Dacă el dă semne de agresiune, trebuie luat de urgenţă din parc! De asemenea, dacă un alt câine dă semne de agresiune faţă de el, luaţi-l din parc! Puteţi încerca să îl duceţi în alt parc, dar dacă şi acolo dă semne de violenţă, înseamnă că trebuie luate măsuri urgente!

Ce este de făcut cu câinele agresiv

Chiar dacă patrupedul canin are înclinaţii genetice pentru a fi agresiv (lucru rar întâlnit), un bun program de dresaj şi de socializare pot da rezultate foarte bune. Nu prea este nimic de făcut pentru a preveni agresiunea, dar se pot urma nişte paşi pentru ca şansele ca el să adopte un comportament agresiv să se reducă la minimum! 

Încurajaţi-l să socializeze de mic – Aranjaţi întâlniri între căţeluşul vostru şi alţi căţeluşi, pentru ca ei să se joace împreună, dar şi între el şi căţei adulţi care să îl înveţe cum să se comporte.

Castraţi-l sau fertiliza-l cât mai curând posibil. Acest lucru va diminua efectele hormonului care îndeamnă la agresiune.
Trataţi întotdeauna câinele cu bunătate şi cu respect – mai ales atunci când îl dresaţi. Corecţia fizică, intimidarea şi izolarea încurajează agresiunea, prin creşterea anxietăţii.

De reţinut: agresiunea de la câine la câine este tratabilă, dar necesită aproape întotdeauna ajutorul unui specialist; lipsa dresajului şi a socializării este aproape întotdeauna cauza unui comportament agresiv. Este important ca patrupedul să înţeleagă că voi sunteţi liderii. Greşeala pe care mulţi dintre noi o facem este că nu ştim să fim lideri pentru câini şi adesea atribuim emoţii umane câinilor – iar câinii, deşi pot simţi multe emoţii – percep lumea în mod diferit. Numai un bun trainer ne poate învăţa cum să ne comportăm cu patrupedul nostru, în astfel de situaţii!

Citeşte şi: Ce fac dacă sunt atacat de câini

Sursa: Sitmeanssit

Foto: HD Wide Wallpaper

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!