Cum recunoastem bolile reptilelor

cameleonBolile care se manifesta la reptile prin dureri, suferinta si leziuni sunt cauzate de cele mai multe ori de greselile proprietarilor. Clima neprielnica, amplasarea sau amenajarea nepotrivita a terrariumului, hrana neadecvata sau alte influente asupra animalelor constituie factorii acestor boli.

Zooland va va prezenta cele mai frecvente boli ale reptilelor, dar si cum pot fi recunoscute simptomele acestora:

Rahitismul
Rahitismul este una din cele mai frecvente boli la reptile si este cauzata de alimentatia precara, astfel raportul necesar calciu / fosfor lipseste din hrana zilnica. Din aceasta cauza apar diferite siptome ale acestei boli: ingrosarea membrelor,  strambarea coloanei vertebrale sau schimbarea culorii mucoasei. De asemenea, se poate remarca faptul ca animalele slabesc mult, ca au burta umflata, dar si ca membrele sunt extrem de fragile si ca pot aparea fracturi in orice moment.

Este deci foarte important ca aceste animale sa fie hranite corespunzator si sa le fie administrate vitamine pentru a preveni aceasta boala.

Boli parazitare
In acest caz se face diferenta intre parazitii care traiesc in corpul reptilelor si cei care se regasesc pe pielea acestora. De multe ori reptilele primesc paraziti de la alte animale prin aducerea acestora in terrarium. Acesta este cazul, mai ales cand este vorba de animalele prinse direct din salbaticie. De aceea este foarte important ca astfel de animale sau animale care au avut candva si alti proprietari sa fie tinute inainte in carantina pentru a putea fi observate cu atentie.

Ne putem da seama ca reptila are paraziti dupa excrementele pline de viermisori. Un alt semn al bolii este acela cand animalele dau afara tot ce au mancat sau cand pe suprafata corpului se vad cu ajutorul lupei, mici “animalute”.

Problemele pielii la reptile
Atunci cand stratul vechi de piele  nu se dezlipeste asa cum ar trebui de cel nou si mai raman bucati pe suprafata corpului este un motiv de ingrijorare, animalul dvs. este bolnav. Cele mai des intalnite cauze este lipsa de vitamine ( vitamina A si C ), mediul prea uscat, temperaturi prea joase, paraziti, leziuni mai vechi, alimentatie necorespunzatoare.

Este indicat ca in terrarium sa existe si suprafete aspre, astfel animalul dvs. sa se poate ajuta de acestea, iar exfolierea pielii sa decurga mai usor.

Exista desigur si alte boli ale reptilelor: afectiuni ale sistemului nervos, ale organelor genitale, ale digestiei, ale pielii etc.

ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!