Cum îți ajuți câinele să se adapteze la diferențele de temperatură

Cum îți ajuți câinele să se adapteze la diferențele de temperatură. Sursa foto: Pixabay.com

Cum îți ajuți câinele să se adapteze la diferențele de temperatură? Patrupedul tău resimte căldura și frigul diferit față de tine, așa că nu trebuie să aplici regulile tale și pentru el. Află cum să-i asiguri confortul termic în funcție de temperatura exterioară.

Cum ajuți câinele să se adapteze la iarnă

Rezistența la frig este influențată de mai mulți factori. Printre ei se află adaptarea organismului la frig, lungimea blănii, rasa, starea de întreținere și eventualele patologii asociate.

Unele rase, precum Husky, Malamut și, în general, câinii de talie mare și medie, rezistă bine la temperaturi foarte scăzute, chiar și sub -10ºC.

Câinii bătrâni sau cei cu afecțiuni osteo-articulare sau cardiace au mecanisme de termoreglare deficitare și trebuie protejați de frig, conform animax.ro.

Cum îți protejezi câinele de frig

În primul rând, este important să îi adaptăm organismul la frig. Pentru câinii care trăiesc în casă sau pentru cei cu anumite afecțiuni, o perioadă de preacomodare este utilă.

Scoaterea lor pe balcon pentru 10 minute înainte de ieșirea afară ajută la acomodarea mai ușoară la temperaturile scăzute. Atunci când sunt afară, câinii trebuie să fie în mișcare pentru a activa mecanismele de termoreglare, ceea ce le permite corpului să se încălzească.

Câinii care stau în curte pot fi protejați de frig prin construirea unui adăpost călduros din lemn. Cușca nu trebuie să fie prea mare, pentru ca patrupezii să o poată încălzi și reține căldura.

De asemenea, acești câini trebuie să beneficieze de un regim alimentar adecvat, deoarece organismul lor consumă mai multă energie pentru menținerea temperaturii corporale atunci când este frig.

Temperatura potrivită

În general, câinii suportă mai bine temperaturile scăzute decât cele ridicate. Ei au mecanisme prin care pot pierde sau stoca căldura.

Temperaturile ridicate sunt periculoase pentru câini deoarece nu au glande sudoripare pe corp, ci doar la nivelul pernițelor, iar răcirea se face prin respirația accelerată.

Dacă temperaturile ridicate persistă, câinii pot suferi un șoc termic. Gradul de toleranță la căldură variază în funcție de rasă, rasele mici suportând mai bine căldura decât cele mari.

În apartament, temperatura de confort ar trebui să fie în jur de 25ºC, dar nu mai mult de 30ºC.

Citește și: De ce mănâncă animalele pietre?

Afecțiuni provocate de frig

Expunerea prelungită la frig poate cauza probleme precum degerături. Câinii răcesc foarte rar, dar beneficiile mișcării în aer liber, chiar și iarna, sunt mai mari decât riscul contractării unei afecțiuni respiratorii.

Semnele clinice ale unei astfel de afecțiuni pot varia de la scurgeri nazale, tuse, strănut, la pneumonie și respirație dificilă. Este bine să evităm contactul cu alte animale care prezintă simptome respiratorii atunci când ieșim cu câinele afară.

Pentru a preveni afecțiunile în sezonul rece, mai ales în cazul câinilor cu probleme de sănătate, se poate opta pentru creșterea imunității prin administrarea unor preparate special destinate acestui scop.

Citește și: Nivelul tău de stres îți afectează câinele, conform ultimului studiu

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!