Cum infrunta gorilele montane extintia

gorileleConform unui recensamant recent finalizat, efectuat asupra populatiei de gorile de munte din Masivul Virunga, care se intinde de-a lungul a trei tari, numarul acestor animale a crescut, spre surprinderea cercetatorilor, cu 26%: in anul 2003 existau 380 de exemplare, iar la momentul actual s-au inregistrat 480 de indivizi, apartinand a 36 de grupuri si 14 masculi solitari, cu spatele argintiu. Punanad la socoteala si numerul de exemplare inregistrate in anul 2006 in Bwindi – Uganda, celalalt loc in care traiesc gorilele montane salbatice, si adaugand la acestea cele 4 specimene aflate in adaposturi, populatia din intreaga lume a crescut la 786 de indivizi. Desigur ca aceasta specie se afla inca intr-o situatie critica, insa eforturile depuse in vederea conservarii ei (precum: Programul International pentru Conservarea Gorilelor – o coalitie intre Fondul Mondial pentru Natura (WWF), Fundatia Viata Salbatica Africana si Flora si Fauna Internationala sau Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionista si Fondul Dian Fossey pentru Gorile – Proiectul Veterinar si International pentru Gorilele Montane) au fost rasplatite prin rezultatele acestui recensamant.

Populatia de gorile montane a reusit o recuperare remarcabila. Suntem extrem de multumiti sa constatam inca o crestere a numarului acestei specii critic amenintate cu disparitia”, a declarat  Dr. Allard Blom, director al  WWF din regiunea Bazinului Congo. “Aceasta unica colaborare intre cele trei tari in vederea protejarii unei singure specii reprezinta un exemplu excelent al modului in care conservarea transfrontalira poate avea rezultate pozitive.”

A fost o actiune colectiva la care au participat sase echipe, formate din peste 72 de oameni de la DRG (Diagnosis Related Groups). Prin Rwanda si Uganda au mers, literalmente, peste 1600 de kilometric patrati, adunand informatii despre populatia de gorile si colectand probe de fecale. Aceste probe au trecut apoi prin teste genetice, pentru a inlatura riscul dedublarii in numararea infivizilor si sunt in curs de triere medicala pentru a vedea care sunt nevoile comunitatii din acea zona.

Aceste descoperiri uimitoare au fost posibile numai prin bunavointa comunitatilor inconjuratoare, a eforturilor sustinute si a dedicarii celor care au lucrat pentru a proteja gorilele, dintre care multi si-au pierdut viata”, a declarat Matt Lewis, membru in echipa de conducere a programului specializat in conservarea speciilor africane de la WWF. “WWF va continua sa sustina Programul International de Conservare a Gorilelor cu sprijinul de care are nevoie,  protejand aceasta specie, atata vreme cat ea se afla pe lista animalelor care risca sa dispara, iar defrisarile continua sa reprezinte o grava amenintare a lor.”

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!