Cum de stau girafele pe nişte picioare atât de subţiri?

Picioarele subţiri ale girafelor arată de parcă ar putea să se prăbuşească în orice moment sub imensa greutate a corpului.

Întrebându-se ce face ca picioarele lungi şi fusiforme să suporte un corp de 1000 de kilograme, cercetătorii au întreprins câteva cercetări pentru a descoperi secretul. Rezultatele au arătat că membrele sunt dotate cu ţesuturi conjuctive, numite ligamente de supraveghere, care susţin greutăţi imense.

Sprijinindu-se pe ligamente de supraveghere – care sunt făcute dintr-un ţesut elastic şi nu muscular, girafelor li se permite să economisească energie: acestea nu trebuie să folosească prea mult efort muscular pentru a sta în picioare.

Pnetru a testa puterea oaselor girafelor, cercetătorii s-au folosit de membrele unor girafe care au murit în captivitate. Picioarele au fost fixate într-un cadru şi puse să îndure o presă hidraulică de 250 de kilograme – cam atât susţine fiecare picior al girafei. În urma experimentului, toate membrele s-au dovedit robuste, îndurând greutăţile fără să se clatine.

„Ligamentele ne oferă câteva informaţii despre cum au evoluat girafele de la nişte animăluţe mici la cele mari, aşa cum sunt astăzi. Îmi place să cred că există o legătură între girafele de astăzi şi fosilele girafelor din trecut. Bănuim că ligamentele le-au permis girafelor să se dezvolte mult mai mult decât ar fi fost normal, în alte cazuri”, au declarat oamenii de ştiinţă.

Girafele sunt cele mai înalte animale din lume, masculii putând atinge chiar şi 5.5 metri înălţime, iar picioarele – 1.8 metri.

Sursa: Live Science

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!