Creveții Red Cherry – îngrijire și reproducere

Rezistenți, flexibili în ceea ce privește parametrii apei, estetici și ușor de înmulțit, Red Cherry sunt cei mai populari creveți în acvariile cu apă dulce. Sunt specia potrivită pentru orice începător într-ale nevertebratelor de acvariu, pentru că nu sunt pretențioși, se înmulțesc rapid, acoperind eventualele pierderi și au un preț de cost mic. Oferă un plus de culoare și animă fundul acvariilor comunitare sau pot fi piesa centrală într-un montaj exclusiv crustacean.
 
Origine
 
Red Cherry reprezintă varietatea roșie, obținută artificial prin încrucișări selective, a speciei Neocaridina Heteropoda, un crevete verde-maroniu provenit din Taiwan. Din această specie s-au obținut și alte varietăți de creveți ornamentali, cum ar fi Yellow shrimp.
 
Descriere și dimorfism sexual
 
Sunt crustacee mici de 2,5 cm , arareori ating 3 cm lungime, cu un colorit roșu viu. Femelele sunt mai mari decât masculii, dar și mai intens colorate. Se identifică ușor după linia inferioară a corpului curbată (la masculi e dreaptă) și «șaua» galbenă de pe spate. Imediat înapoia capului se poate observa o formațiune în formă de șa de călărie, galbenă sau verzuie, care reprezinta ouăle produse de ovare; acest crevete are organele reproducătoare poziționate imediat înapoia extremității cefalice. Masculii sunt mai supli și au antenele mai lungi.
 
 
Amenajarea acvariului
 
Red Cherry sunt recunoscuți pentru toleranța mare la parametrii apei.  Duritatea apei să fie moderată  (12), pH-ul între 6 și 8, iar temperatura poate fi cuprinsă între 16o și 28o Celsius, media ideală fiind de 23-26o. pH-ul mai acid și temperaturile mai scăzute sunt compatibile cu supraviețuirea, însă reduc vertiginos potențialul de reproducere.
 
Acest crevete este foarte sensibil la conținutul de cupru, fier, nitriți, metale grele al apei. Cuprul, cel mai mare dușman al lor, nu trebuie să depășească 0,2 mg/l. Atenție la ce conditioneri pentru apă sau soluții de fertilizare a plantelor folosiți, acestea trebuie să fie neutre pentru crustacee. De asemenea, medicamentele trebuie administrate cu mare atenție. Informați-vă temeinic înainte de a adăuga orice substanță chimică, străină în acvariul cu creveți.
 
Creveții Red Cherry sunt potriviți atât pentru acvariile comunitare cât și acvariile nano sau medii. Pot fi ținuți în acvarii de la 10 litri până la 40-50 de litri, dar și în acvariile mai mari, comunitare. Densitatea maximă admisă este de 2-3 creveți/4-5 litri de apă. Luați în considerare și faptul că se înmulțesc ușor și e posibil să fiți bombardați cu puiet, căruia trebuie să îi găsiți adăpostire.
 
În acvariile comunitare, creveții sunt compatibili cu speciile de pești non-agresive. Majoritatea peștilor carnivori sau omnivori vor adora să vâneze și să consume aceste crustacee. Așa că optați pentru pești vegetarieni, docili, de dimensiuni mici: SAE (Siamese algae eater), neon, tetra cardinal, rasbora arlechin, otto, gurami pitici etc.
 
Acești creveți se simt cel mai bine în acvariile plantate și decorate cu mopani. Pe timpul zilei sunt mai timizi și au nevoie de ascunzători. În plus, plantele și mopanul sunt și o sursă bogată de hrană. Poate fi utilizat orice fel de substrat: cu cât este mai închis cu atât coloritul creveților se va intensifica.
 
Acvariul va fi dotat cu un încălzitor și un filtru. Bolborositorul cu burete reprezintă o soluție ieftină și sigură pentru acvariile mici, unde avem doar crustaceele și/sau câțiva pești. În acvariile mari, cu sisteme de filtrare mai puternice există riscul ca Red Cherry sau puii lor să fie absorbiți și tocați de filtru. De aceea, acoperiți orificiul de admisie a apei în filtru cu un burete sau o plasă fină.
 
Creveții se vor introduce doar în acvarii ciclate, fiind sensibili la nitrit nu vor supraviețui ciclării. Apa introdusă e musai să fie declorinată înainte și lăsată la stătut câteva zile pentru a se evapora substanțele chimice nocive. Săptămânal se vor efectua schimburi parțiale de apă (25-30%).
 
Hrănire
 
Red Cherry sunt excelenți sanitari ai acvariului, însă nu vă bazați doar pe ajutorul lor pentru a păstra acvariul curat. Consuma algele și microorganismele de pe decoruri, pereți și plante, resturile de hrană căzute de la ceilalți pești, dar vor fi hrăniți și cu mâncare specială pentru creveți: spirulină sau granule. Din când în când li se poate oferi și spanac sau dovlecel fiert. Rezistă perioade lungi de timp fără hrană.
 
Comportament
 
Ca toți creveții, Red Cherry sunt foarte sociabili și se simt cel mai confortabil în grup. În funcție de dimensiunea acvariului, grupul poate să fie mai mic sau mai mare, ideal peste 8 indivizi.
 
Sunt o specie total neagresivă, cel mai rău lucru care se poate întâmpla e să fie ei înșiși agresați de ceilalți pești din acvariu. Neîncetat vor munci să curețe plantele sau decorurile din acvariu, în special noaptea.  Femelele încărcate cu ouă stau mai mult ascunse.
 
Periodic, creveții vor năpârli pentru a scăpa de exoscheletul vechi și a-și face unul nou. Nu va impancientați dacă veți vedea carcase transparente de crevete prin apă, nu sunt cadavre ci foițele lepădate de ei. Nu le scoateți afară, pentru că ei le vor mânca pentru a-și reface nivelul de minerale din organism.
 
 
Reproducere
 
Înmulțirea lor este foarte simplă, e suficient să aduceți împreună un mascul și o femelă. Femela produce ouăle galbene în ovare și pot fi observate cu ochiul liber (șaua). După năpârlire, când e pregătită de împerechere, ea va elibera feromoni în apă pentru a atrage masculul. Împerecherea lor este ca o îmbrățișare, masculul fertilizează ouăle, iar apoi femela le va transfera în zona abdomenului. După 2-3 săptămâni puietul va ecloza. Micuții de doar 1 mm, au aceeași formă ca părinții, doar că sunt transparenți. Neexistând faza larvară, cresc repede. Adulții nu îi mănâncă, decât dacă sunt excesiv de înfometați, însă alți pești din acvariu i-ar putea găsi apetisanți, de aceea creveții vor fi înmulțiți în afara acvariilor comunitare.  Ating maturitatea sexuală la 2 luni. La câteva zile după eclozare, femela va produce un alt set de ouă și va fi aptă de împerechere. 
 
 
 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!