Comenzi pe care trebuie sa le cunoasca orice caine

caine da labaDresajul este obligatoriu pentru orice caine. In foarte multe activitati pe care le intreprindem cainele ne este alaturi. Scos in societate el trebuie sa stie cum sa se comporte. Noi suntem ghidul lui printr-o multime de experiente si de noi depinde sa stie sa le faca fata cu brio. Cainele educat este un caine relaxat.



Vom prezenta in continuare, pe scurt, comenzile de baza pe care orice caine trebuie sa stie sa le execute. In orice context cel putin una dintre acestea se va dovedi folositoare.



1. Sezi: o comanda usor de invatat, care poate fi asimilata de la o varsta frageda. Si pentru dresor este facil sa o predea. Aceasta testeaza rabdarea cainelui, puterea de concentrare si dorinta lui sa va multumeasca. Este de mare ajutor pe durata predarii altor comenzi. Folositi aceasta comanda atunci cand aveti musafiri si nu doriti sa fie agasati cu labute si codite vesele, cand asteptati la semafor, cand doriti un moment de respiro la plimbare etc.



Comanda se preda foarte usor. Tinem mana cu recompensa in dreptul nasului catelului si o ridicam usor, facand in acelasi timp o miscare inspre crestetul animalului. Dornic sa primeasca deliciul, el va ridica privirea, capul si automat isi va lasa fundul pe sol. Cand atinge solu, spunem „sezi”, mentinem 2 secunde pozitia si oferim recompensa.  Daca animalul refuza sa se aseze cu posteriorul in momentul in care ridicati mana cu recompensa, atunci apasati usor pe sale cu mana cealalta.



2. Stai: sau „asteapta”, o alta comanda usoara si de mare ajutor. Cand mergeti la cumparaturi si cainele trebuie sa astepte in fata magazinului, cand traversati, cand ii atasati lesa, in multe situatii aceasta comanda va poate fi de mare ajutor. Pe langa comanda verbala, il puteti invata sa astepte si prin gestica. Rostiti comanda si in acelasi moment si ridicati o mana, asemenea politistului la „stop”. Apoi chemati cainele si oferiti recompensa.



3. Culcat: se utilizeaza in acelasi situatii ca si comenzile precedente. In pozitia sezanda, cainelui i se prezinta mana cu recompensa, care face o miscare inspre inainte si in jos ca si cum am lasa mancarea pe jos. Instantaneu, majoritatea cainilor, se culca pe labele din fata. Daca nu face acest lucru, cu cealalta mana apasati usor pe greaban. Cand ajunge in pozitie, rostiti culcat si oferiti recompensa.



4. Aici: sau „vino aici”, va salveaza atunci cand cainele se indeparteaza. Strigati numele si apoi „aici”, iar cainele vine la dumneavoastra. in orice activitate ar fi implicat, cainele trebuie sa renunte la aceasta si sa vina degraba.



5. La pas: sau „la picior”, la aceasta comanda cainele va merge usor, paralel cu piciorul dumneavoastra. Foarte folositoare pentru plimbari linistite. Usor de invatat!



6. Nu: poate chiar prima comanda pe care catelusul ar trebui sa o deprinda. Exclamati nu, pe un ton grav, atunci cand doriti sa opriti o actiune de –a micutului. In acest context, pedepsele si violenta nu isi au locul.



7. Lasa: o folositi atunci cand animalul a luat in gura un lucru interzis (pantof, gunoi de pe strada, excremente). Aceasta comanda cere mai multa munca intrucat incercam sa ii luam cainelui una dintre placerile lui, aceea de a gusta lucruri noi si apetisante pentru el. Se preda spre finalul dresajului de baza.



Acestea sunt comenzile de baza pe care orice caine ar trebui sa le cunoasca. Daca aveti un caine dornic sa invete si doriti sa va autodepasiti ca si dresor, puteti combina comenzile sau puteti inventa unele noi. Trucurile sunt mereu apreciate.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!