Colica – un pericol mortal pentru cai

colica la calCe este de facut?
Colica este cauza numarul unu a deceselor in cazul cailor. Aceasta nu este o boala propriu – zisa, ci un simptom, o durere, care provine din zona stomacului. Aceasta durere poate provoca moartea daca nu este tratata din timp. De aceea este foarte important sa o recunoastem si sa ii dam animalului tratamentul corespunzator.

Recunoasterea colicii
In cazul colicii, calul isi schimba vizibil comportamentul. Ceea ce iese in evidenta este faptul ca acesta se aseaza si se ridica in picioare foarte des, dar si nechezatul. Atunci cand se uita deseori inspre abdomen, cand se intoarce si merge in cerc, cand loveste pamantul cu copita sunt semne ca ceva nu este in regula. Chiar si atunci cand fac mai multa galagie decat de obicei sau cand sunt nelinistiti, dar si cand transpira trebuie luati in serios de catre proprietari.

Cauze si forme
Cauzele pentru o colica sunt multe, la fel ca si formele acesteia. Durerea se poate declansa chiar si atunci cand calul mananca prea mult sau cand hrana nu este digerata corespunzator.

Exista un anumit tip de colica, aceasta declansandu-se in special primavara si toamna tarziu. Aceasta se  formeaza atunci cand patrupedul se hraneste cu prea multa iarba frageda, deoarece aceasta se digera mai greu si poate fermenta. O alta cauza a colicii sunt parazitii intestinali. In acest caz trebuie sa va adresati medicului veterinar pentru a putea primi tratamentul adecvat.

Cum ar trebui sa procedeze proprietarul
In cazul colicii este important fiecare minut, iar daca suspectati ceva trebuie sa chemati medicul veterinar numaidecat. De asemenea, este importat sa va notati anumite lucruri, cum ar fi: de cat timp si-a schimbat calul comportamentul si care sunt reactiile lui? In ce directie se invarte animalul? Cand si cu ce fel de medicamente a fost deparazitat intestinal ultima oara? Ati schimbat radical hrana? In caz ca da, atunci de cand? Cu ce a fost hranit ultima data? Cand au fost curatati ultima data dintii?

In functie de posibilitati, ar trebui controlate pulsul, respiratia si temperatura. 40 de batai ale inimii pe minut nu este ingrijorator deloc. Situatia devine critica atunci cand pulsul depaseste 60 – 70 de batai pe minut. In cazul in care nu se simte pulsul absolut deloc, inseamna ca patrupedul se afla in soc si trebuie transportat de urgenta la clinica veterinara.

In cazul in care calul vrea sa se tavaleasca pe jos, lasati-l, ii va face bine, ii va relaxa muschii abdomenului, dar pentru aceasta creati-i un spatiu adecvat asa incat sa nu se raneasca. Evitati sa ii dati mancare sau apa pana ce nu-l va consulta medicul.

colica la caiEvitarea colicii
Proprietarii acestor frumoase animale pot face ceva pentru a evita durerile acestea si pentru a nu se ajunge la colica. Stomacul unui cal nu este pregatit sa primeasca mancare doar de 3 ori pe zi, asa cum este in cazul oamenilor. Caii ar trebui hraniti foarte des, cel putin de 10 ori pe zi. In stepa, locul de unde provin de fapt, mananca mai mult sau mai putin pe tot parcursul zilei, iau fiecare fir de iarba in parte. De asemenea, ar trebui ca de 4-5 ori pe an sa li se administreze tratament impotriva viermilor intestinali si impotriva celorlati paraziti. Acest lucru este foarte important la caii tineri cu varsta cuprinsa intre 1 – 2 ani.

In afara de aceste metode, caii au nevoie de foarte multa miscare. Nu este de ajuns sa-i lasam liberi pe campie, ci este indicat ca 4 – 5 ore pe zi sa fie solicitati pentru: calarie, plimbari sau, de ce nu, sa traga la caruta.

ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!