Coada – indispensabila pisicii?!

pisoiasiMulti ar raspunde afirmativ, insa lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par la prima vedere. Coada este o prelungire a corpului inspre posterior, in continuarea coloanei vertebrale. Oasele cozi reprezinta 10% din numarul total al oaselor corpului pisicii. Este alcatuita din cel putin 20 de vertebre caudale (in functie de rasa), lipsite de maduva, cu articulatii flexibile, puse in miscare de un sistem de muschi, care pot detrmina miscari foarte fine ale cozii, mai ales ale varfului.

Rolurile cozii sunt diverse. In pastrarea echilibrului; cand alearga sau cand se catara pisica se foloseste de coada pe post de contragreutate, pentru a contracara greutatea capului. Ati observat probabil o pisica catarandu-se pe un gard ingust si miscandu-si coada in partea opusa celei in care se deplasa capul. In cazul caderii si aterizarii coada iarasi intervine. O parte din aterizatul in picioare al pisicii se datoreaza cozii. In cadere pisica isi rasuceste mai intai capul si umerii, iar apoi cu ajutorul cozii isi rasuceste si restul trunchiului. Totul pentru o aterizare perfecta, fara accidentari. Al treilea rol foarte important al cozii este in exprimarea starii de spirit a pisicii. Discutie care va face subiectul unui alt articol.

Dupa cum am vazut coada chiar pare indispensabila pisicii. Totusi ce se intampla cu pisicile care accidental isi pierd coada?! Mai reusesc sa se descurce?! Raspunsul este afirmativ si aici. O pisica ce si-a amputat coada va manifesta unele dificultati de echilibru in primele saptamani de la accident. Cu cat pisica este mai tanara cu atat recuperarea se face mai usor si mai rapid. Pisica aceasta va reusi din nou sa aterizeze in picioare atunci cand cade de la inaltime, cu conditia sa fie mai mult de 2 metri, pentru a avea suficient spatiu pentru executarea tuturor manevrelor. Pisicile fara coada reusesc la fel de bine sa se catere, ca si cele cu coada.

Ranile si fracturile la nivelul cozii sunt foarte dureroase si pot fi insotite de hemoragii puternice. Nu neglijati aceste leziuni, deoarece sunt o urgenta veterinara. In nici un caz nu trageti voit pisica de coada, exista riscul de ranire. Absenta cozii se poate dovedi folositoare in timpul vanatorii. Adesea pisicile cu coada se dau de gol atunci cand sub prea multa concentrare asupra prazii, isi unduiesc cozile si dezvaluiesc soricelului pozitia lor. In unele tari pisicilor crescute exclusiv pentru vanatoarea rozatoarelor li se cupeaza coada de la o varsta frageda pentru a da randament mai bun.

Exista in lumea felinelor rase de pisici  fara coada in mod natural. Rasa Manx, originara din insula Man din Regatul Unit, este prima rasa de pisici fara coada. Fiind o zona oarecum izolata se pare ca la un moment dat a intervenit o mutatie genetica ce avea sa determine absenta cozii, astfel toate pisicile acestei insule inmultindu-se intre ele au dobandit acest caracter. Legedele privind aceasta caracteristica sunt numeroase in tinuturile natale ale acestei pisici. Ulterior prin incrucisari au aparut si alte rase fara coada (Bobtail japonez). Iata inca un exemplu care ne demonstreaza ca si natura a dorit sa dezvaluie faptul ca absenta cozii nu pune  pisica in pericol, desi este dispensabila ei.

Cu sau fara coada pisicile sunt animale de companie extraordinare si trebuie iubite ca atare. Daca pisica dumneavoastra si-a pierdut coada tratati-o la fel ca inainte, in scurt timp se va adapta atat de bine incat nu va mai fi un handicap pentru ea.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!