Ciobănescul românesc de Bucovina (Capăul, Dulăul)

Ciobanescul romanesc de Bucovina, numit si Capau sau Dulau de catre generatiile de ciobani pe care i-a slujit, este cea mai masiva rasa din cele patru de ciobanesti romanesti. Nu este cu nimic mai prejos decat fratii sai mult mai bine cunoscuti, Mioritic si Carpatin, fiind un caine impozant, feroce, dar in acelasi timp extrem de iubitor si echilibrat. Nu este cainele ideal pentru un stapan incepator, dar cu siguranta este cel mai bun paznic pe care l-ati putea avea in ograda. Mai multe despre aceasta rasa superba si harnica in cele ce urmeaza.

Ciobănescul românesc de Bucovina – Istoric

Ciobanescul de Bucovina este o rasa romaneasca ce s-a format in mod natural in zona Carpatilor din nord-estul tarii. Ar fi multe de spus despre sorgintea lui, diferita de cea a celorlalti ciobanesti romanesti, insa nu va vom plictisi cu detalii istorice sau tehnice.

Bucovineanul este un caine de tip lupomolossoid ce se trage din cainii de turma ce se gaseau pe cuprinsul Imperiului Roman. Este inrudit indeaproape cu Ciobanescul de Pirinei, Kuvasz, Komondor, Ciobanescul de Maremma sau Ciobanescul de Tatra. De-a lungul secolelor de slujire a oierilor si vacarilor, cainele a fost selectionat si ameliorat ajungand la tipul pe care il vedem azi pe islaz sau in expozitii.

Primul standard a fost redactat in 1982 si reactualizat in 2001. Dupa Revolutie, chinologii nostri au facut eforturi deosebite pentru a omogeniza populatiile de Ciobanesti de Bucovina existente si a ajunge la un numitor comun care sa armonizeze capacitatile de lucru cu cele estetice si comportamentale. Standardul actual dateaza din 2002. In prezent, rasa este recunoscuta de catre FCI si este incadrata in grupa II, sectiunea 2.2. (Molossoizi de tip montan).

Ciobănescul românesc de Bucovina – Aspect fizic

Ciobanescul romanesc de Bucovina este un caine impozant, masiv, cu corp rectangular, musculos si robust, dar spre deosebire de alte rase de talie uriasa are un aspect suplu si atletic. Impresia pe care o ofera este de mandrie si nemasurat curaj. 

Inaltimea la greaban este cuprinse intre 68 si 78 de cm la masculi si intre 64 si 72 de cm. la femele. Greutatea este in raport cu talia (intre 68 si 80 de kg). Dimorfismul sexual este bine marcat.

Capul este mare, cu bot conic, aflat in raport de 1:1 cu lungimea craniului, deasupra craniul este plat, iar stopul este moderat.

Ochii sunt mici in raport cu dimensiunea capului, migdalati si oblici, de culoarea alunei sau mai deshisa. Urechile sunt  prinse sus, au forma de V, cazute si bine apropiate de obraji.

Blana este bogata, deasa, dreapta si destul de lunga pe alocuri. In jurul gatului formeaza o coama, iar pe trenul posterior se dispune sub forma de franjuri. Coada este stufoasa si este purtata fie incovoiat, fie drept.

Culoarea de baza a blanii este albul, cu pete mari de culoare neagra, maronie sau nisipie, chiar si tigrat. Se nasc si exemplare complet albe sau cu nuante inchise dominante, care sunt acceptate de standard, dar nu sunt de dorit.

 

 

Ciobănescul românesc de Bucovina – Personalitate

Sarcina sa de a pazi mereu turmele si proprietatiile si-a pus adanc amprenta in caracterul cainelui. Ciobanescul de Bucovina este un caine lucid, echilibrat, tot timpul atent la ceea ce se intampla in jur. Nu este vreun singuratic, ci cauta sa fie aproape de stapan si sa il urmeze oriunde. Este recunoscut ca fiind foarte bun cu copiii, desi nu ar trebui lasat nesupravegheat cu cei foarte mici. Nu pentru ca ar intentiona vreodata sa le faca rau, ci pur si simplu pentru ca talia s-ar putea dovedi un dezavantaj la un moment dat, mai ales atunci cand sunt adolescenti si nu sunt constienti de dimensiunea lor.

 In schimb, cu strainii este extrem de rezervat si poate deveni agresiv, daca nu este educat in acest sens. Cainele trebuie socializat de mic si invatat ce anume este rau si cand trebuie sa se opreasca. Instinctul de aparare  si protectie este bine evidentiat la aceasta rasa de caini. Este un caine foarte teritorial si  dominant. In mod natural, acesti caini dezvolta nivele ridicate de agresivitate de toate tipurile: teritoriala, sexuala, de posesie, de vanatoare etc. De aceea educatia timpurie este esentiala pentru a reduce cat mai mult aceste porniri.

Fata de alte animale poate avea doua tipuri de reactii, antagoniste: pe cele straine le ataca, iar pe cele familiale le protejeaza ca si cum ar fi din aceeasi haita. Si in acest caz, trebuie socializat de mic si invatat sa isi controleze impulsurile in prezenta animalelor de diferite specii.

Desi incredibil de inteligent si abil in rezolvarea problemelor, Ciobanescul romanesc de Bucovina este greu de dresat. Este independent, incapatanat si stapan pe sine. Stapanul trebuie sa se afirme intr-o pozitie de lider pentru a se putea impune in fata cainelui. Chiar si asa, va fi tot timpul provocat si amenintat cu pierderea sefiei. Asta nu inseamna ca este imposibil de dresat, ci doar ca e nevoie de mai mult timp si putina iscusinta pentru a-l pune cu botul pe labe.

 

 

Ciobănescul românesc de Bucovina – Conditii de viata si ingrijire

Chiar daca este un caine masiv, Ciobanescul de Bucovina este foarte energic si jucaus. Nu s-ar simti bine intr-un spatiu limitat, cum este apartamentul de bloc, ci are nevoie de o curte spatioasa sau de ce nu de o pajiste intreaga. Are nevoie de cel putin o plimbare lunga (1 h) pe zi, iar in restul timpului de un teren pe care sa se poata deplasa in voie. Daca nu primeste suficienta stimulare fizica si psihica se va transforma intr-un distrugator si o pacoste. Este un caine care are nevoie de o sarcina pentru a fi fericit.

Blana deasa si groasa necesita toaletare macar o data pe saptamana. In sezonul naparlirii pierde mult par, astfel incat toaletarea trebuie sa se faca zilnic.

Ciobănescul românesc de Bucovina – Sanatate

Aceasta rasa primitiva este foarte rezistenta la intemperii si boli. Ca orice caine de talie mare poate suferi de displazie de sold sau torsiune gastrica.

Speranta de viata: 10-14 ani.
   
   
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!