Ciobănesc românesc corb (Corbul)

Cea de-a patra rasa de caini romanesti omologata, Ciobanescul romanesc corb se straduieste sa razbata in lumea chinologie. Nu poseda experienta si popularitatea celorlalte trei rase mioritice, insa cu siguranta are calitatile necesare unui excelent caine de expozitie si mai ales de lucru. Pana nu demult considerat o varietate neagra a superbului Ciobanesc romanesc Carpatin, Corbul este inca o rasa rara la noi in tara, ca sa nu mai vorbim de restul lumii.

Istoricul Ciobănescului românesc corb

Istoria sa nu este bine cunoscuta si nici nu e marcat de evenimente notabile. Dintotdeauna, Corbul a fost un caine de paza a turmelor de oi, cu precadere, dar si a celor de vaci si chiar a gospodariilor. Arealul sau de raspandire este limitat la cateva judete din regiunea meridionala a tarii: Brasov, Arges, Dambovita si Prahova. Un ilustru anomim in rest, dar foarte raspandit si apreciat pe aceste meleaguri.

Ciobanii din restul zonelor traditionale de oierit desconsiderau cainii ciobanesti negri pe motivul ca ar speria oile si ca sunt greu de observat pe intuneric. In schimb, cei din judetele amintite, vedeau in Corbi caini mai viteji si mai muncitori decat ceilalti ciobanesti. Iata cum o mentalitate diferita a reusit sa pastreze si sa perpetueze o rasa splendida, unde frumusetea, devotamentul si puterea se imbina armonios.

In acte, rasa a fost recunoscuta oficial de catre Asociatia Chinologica Romana (AchR) la data de 14 noiembrie 2008 si a fost incadrata de catre FCI in grupa a II-a (Pinscher-Schnauzer, Molossoizi), sectiunea 2.2. (Molosoizi tip montan), fara proba de lucru.

Ciobănesc românesc corb – Descriere

 

Ciobanescul romanesc corb este un caine de talie mare, impozant, robust si mandru. Corpul este masiv, rectangular, mai mult lung decat inalt, musculos si cu osatura solida. Dimorfismul sexual e bine marcat: masculii sunt mai masivi si mai impunatori decat femelele.

Standardul oficial spune ca inaltimea la greaban trebuie sa fie cuprinsa intre 70 si 80 de cm la masculi si 65-75 de cm la femele. Greutatea este in raport cu talia, intre 50 si 60 de kg.

Capul este solid, cu bot conic, stop moderat, vazut din fata apare arcuit, iar din profil aproape drept. Trufa neagra, buzele carnoase, usor cazute, iar dintii albi, bine implantati, cu muscatura in cleste sau foarfece.

Ochii sunt mici comparativ cu capul, oblici si migdalati, de culoareai ambrei sau mai inchisi. Urechile au forma triunghiulara, rotunjite la varfi si purtate cazut. Coada e groasa, stufoasa, cu par lung, lasata in repaus.

Blana groasa este formata din doua straturi: subparul matasos si izolator si parul de acoperire mai lung si aspru. Coloritul negru in proportie de 80% este cel care i-a adus denumirea de corb. Marcajele albe sunt acceptate pe piept si membrele anterioare, fara stropituri negre sau de alta culoare pe fondul albDatorita expunerii la soare pe durata verii, blana poate capata tente roscate.

 

Ciobănesc românesc corb – Personalitate

 

Corbul este un caine echilibrat cu un caracter placut si docil. Instinctul protector este bine marcat, arata devotament familiei si gospodariei pe care o va apara cu toata fiinta lui. Este reticient cu strainii si nu lasa pe nimeni sa se apropie, daca stapanul nu si-a dat acordul. In schimb, e prietenos si atent cu copiii.

Este puternic si viteaz, provocand orice animal salbatic ii ameninta teritoriul (lupi, ursi etc). Latratul este profund si voluminos, putand fi auzit de la mare distanta.

 

Ciobănesc românesc corb – conditii de viata si de ingrijire

 

Este un caine primitiv, de lucru, care se simte cel mai bine atunci cand are de indeplinit o sarcina: paza casei sau a turmelor, intr-un mediu deschis si spatios. Socializat in acest sens, se poate transforma si intr-un caine de companie exceptional.

Blana deasa necesita perierea saptamanala, iar in perioada de naparlire chiar mai des. Baia nu este necesara.

Nu este pretentios la mancare, insa datorita taliei masive va consuma multe resurse in acest sens.

Dresajul nu se efectueaza greu, avand in vedere ac este un caine inteligent, devotat, dornic sa isi multumeasca stapanul. Trebuie doar sa stiti cum sa il motivati.

La capitolul sanatate, rasa nu detine tare genetice si datorita selectiei naturale, este foarte rezistenta la intemperii si boli. Ca la orice caine mare, displazia de sold si alte afectiuni osteoarticulare pot fi o amenintare.

   
   
   
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!