Ciobanesc Belgian Malinois

Malinois-ul Belgian este una din variatiile rasei ciobanesc belgian. Clasificarea acestora este extrem de dificila, deoarece cluburile chinologice folosesc de mule ori denuriri diferite pentru ele. Exista patru variatii ale acestei rase, numite in functie de zona de provenienta (Groenendael, Laekenois, Malinois si Tervuren), insa pe plan international, de multe ori, ele sunt recunoscute ca o singura rasa.

Ciobanesc Belgian Malinois

Talie: medium spre mare

Inaltime: 56 – 66 cm
Greutate: 27,5 – 28,5 kg
Speranta de viata: 13 ani
Ingrijire: normala
Exercitiul fizic: obligatoriu
Temperament: rezervat si atent

Tara de origine: Belgia
Alte denumiri: Caine ciobanesc belgian, ciobanesc belgian de Malinois

Caracteristici fizice:

Aspect general: puternic, bine proportionat si rezistent
Culoare: roscat, castaniu si gri, cu negru pe alocuri
Blana: scurta, dreapta, tare si rezistenta la intemperiile vremii. Blana trebuie sa fie scurta la cap, urechi, membre inferioare si mai lunga la gat, coada si partea din spate a pulpelor.
Coada: ridicata, curbata atunci cand cainele este activ
Urechile: triungiulare, drepte si proportionale in raport cu capul
Corpul: este puternic

Temperament:
Cainele din rasa Malinois Belgian este inteligent, alert, atent, serios si ascultator. Femela tinde sa fie mai prietenoasa decat mascului. Acesti caini par foarte rezervati, dar nu sunt nici timizi, si nici agresivi. Malinois-ul Belgian raspunde bine la un antrenament facut cu calm si, la fel, atunci cand este tratat cu calm. Exemplarele din aceasta rasa se inteleg bine cu copii, dar tind sa fie dominanti cu alti caini. Malinois-ul Belgian este foarte potrivit drept caine ciobanesc sau de paza si protectie; de asemenea, este un caine de familie perfect, atata timp cat este socializat de mic.

Ingrijire:
Malinois-ul Belgian nu are nevoie decat de ingrijiri (perieri) periodice, pentru a se inlatura firele de blana cazute in timpul naparlirii. Folositi o perie cu par tare. Nu spalati cainele decat atunci cand e nevoie, pentru ca baile dese nu fac altceva decat sa inlature grasimea naturala de pe firele de blana.

Exercitiul fizic:
Cainii din rasa Malinois Belgian au nevoie de multe exercitii fizice; le place la nebunie sa aduca obiecte aruncate de stapan, sau sa alerge dupa minge. Daca sunt scosi afara zilnic si alearga dupa plac, pot fi crescuti si in apartament. Malinois-ul belgian este un excelent caine de paza si protectie.

Istoric:
Malinois-ul Belgian a fost cunoscut ca fiind cainele ciobanesc belgian, pana in 1891. Cainele ciobanesc belgian exista deja de mult timp ca rasa, inca de prin anii 1700, la fermele din Belgia. In anii 1800, un grup de crescatori alaturi de scoala veterinara din Brussels au studiat deosebirile care apar la exemplarele de ciobanesti belgieni; astfel, au rezultat o serie de variatii si o clasificare in 4 ramuri, in functie de culoare si blana. Cele patru varietati de ciobanesc belgian si-au primit numele dupa regiunea in care se gaseau: Groenendael, Tervuren, Laekenois si Malinois. Standardele pentru aceste rase sunt identice, diferentele aparand numai la culoarea blanii, textura si lungimea acesteia.

Lavinia Rorich

14 august 2007

Zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!