Ciclul caldurilor la catea

catea cu puiEste asemanator cu ciclul menstrual de la oameni, insa etapele difera ca durata si fenomene. Orice femela a speciei canine trece prin acest ciclu de aproximativ doua ori pe an, daca nu este sterilizata. In fapt ciclul menstrual se repeta o data la 6-7 luni, existand posibilitatea ca intr-un an cateaua sa intre o singura data in calduri.  Cainii din rasele de talie mica intra mai devreme in calduri si mai des (adica pot prinde 2 cicluri mentruale in fiecare an, spre deosebire de o catea de talie uriasa care prezinta un interval putin mai mare intre calduri).  Prima menstruatie este experimentata de o catelusa la aproximativ 6-8 luni. Din nou talia isi spune cuvantul: o catelusa Pinscher pitic poate intra in calduri incepand cu 5 luni, cu o medie de 6 luni, pe cand una din rasa Mastiff poate avea primele calduri la 14-16 luni, insa media fiind de 10 luni.



O catea poate ramane gestanta inca de la primele calduri. Insa acest lucru nu este recomandat. Atat fizic cat si mental ea nu este dezvoltata complet, fiind inca un copil. Organele genitale nu sunt maturate, iar pui pot aparea insuficient dezvoltati, cu anomalii sau in numar redus, in plus si mama poate fi expusa multiplelor complicatii. De aceea se prefera ca prima monta sa fie la 1,5- 2 ani.



Ciclul menstrual efectiv, adica perioada activa a organelor reproducatoare dureaza aproximativ 3 saptamani. Dupa care pe perioada ramasa pana la urmatorul ciclu, adica peste 6-7 luni se intra intr-o faza de „repaus” a aparatului genital. Astfel ciclul menstrual este format  din 3 faze active: proestru, estru si diestru; si o a 4-a faza, de repaus: anestrul.



1. Proestrul: impreuna cu estrul formeaza ceea ce noi numim in limbaj popular „caldurile”. Este perioada in care concentratia de estrogen din sange se afla la parametri maximi. Organele genitale externe ale femelei se tumefiaza (umfla) si se inrosesc. Se caracterizeaza prin aparitia secretiilor rosii la inceput, care inspre finalul perioadei devin roz si mai apoi limpezi. Oriunde se va aseza poate lasa urme, de aceea este bine sa folositi pantalonasi speciali care se gasesc in pet-shopuri.Femela poate prezenta iritabilitate, lipsa apetitului si in mod obisnuit urinari frecvente. In aceasta perioada masculii vor fi deja atrasi de femela, insa ea nu va dori sa le accepte avansurile. Sa nu va mirati daca iesitul la plimbare se transforma intr-un mare alai de masculi patrupezi. Aceasta etapa dureaza intre 7 si 10 zile.



2. Estrul: este a doua etapa a caldurilor, care poate dura  de la 5 la 12 zile, cu o medie de 9 zile. Secretiile devin galbui si apoi dispar. Acum are loc ovulatia, iar femela este dornica de imperechere. Isi expune zona posterioara masculilor pe care ii intalneste, miscand atragator din coada. Daca nu doriti sa aveti pui, este recomandat ca in aceasta perioada femela sa ramana izolata acasa. Secretia de estrogen se diminueaza si este inlocuita cu un nivel ridicat de progesteron, hormon care are rolul de a permite dezvoltarea oualor, in situatia in care a avut loc fecundarea. Pentru un crescator de caini, monitorizarea nivelului de progesteron ofera indicii  despre momentul prielnic pentru a se realiza monta.



3. Diestrul: este perioada care in cazul existentei montei si a fecundarii, corespunde gestatiei (60- 70 de zile). Daca femela nu a ramas gestanta, de acum ea nu mai este atractiva pentru masculi, secretiile inceteaza. Insa in sange mai persista un nivel ridicat de progesteron, similar celui situatiei cand femela este in gestatie. Iar acest nivel crescut de progesteron poate determian la unele catele aparitia pseudogestatiei (gestatia falsa) sau a piometrului (infectia uterului). Femela poate prezenta lactatie falsa si un instinct matern iesit din comun.



4. Anestrul: este perioada de liniste, in care uterul se reface, iar hormonii revin la un nivel minim. Dureaza 3-4 luni, pana la aparitia urmatoarelor calduri. Cateaua este inactiva sexual.


Este important sa cunoasteti aceste etape, pentru a gestiona mai bine functia reproductiva a catelei. Desigur cel mai eficient gest, in cazul in care nu doriti urmasi, este sterilizarea. Insa cunoscand fazele ciclului menstrual, puteti sustine catelusa, ajutand-o sa depaseasca mai usor menstruatia si eventualele sarcini false.

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!