Cicada cu felinar – insecta care seamănă cu un unicorn

„În sfârşit, un unicorn real!”, ar spune unii, dacă ar da nas în nas cu cicada cu felinar, o insectă superbă care trăieşte în Asia tropicală. Minunea suscită interesul oamenilor de ştiinţă, dar şi pe cel al oamenilor de rând, în special datorită coloritului interesant şi al faptului că este, în fapt, o insectă parazit, ce se hrăneşte cu seva arborilor pe care trăieşte.

Dar de unde această asemănare cu unicornii? Noi găsim cel puţin opt argumente:

Au un „nas” mare, ce seamănă foarte bine cu celebrul corn al unicornului – Această structură tubulară îi ajută să pătrundă mai uşor în scoarţa copacului şi să obţină seva de care are nevoie.

Numele lor provine de la un mit conform căruia nasul lor luminează în întuneric, în timpul sezonului de împerechere. Ca fiecare mit, nu conţine nimic adevărat.

Aripile din spate sunt intens colorate şi sunt marcate cu două pete mari, care par a fi nişte ochi luminoşi, ca de unicorn – Dacă se apropie un prădător, insecta le desface imediat, pentru a-l face să tresară, să se sperie şi să fugă.

Anvergura aripilor unei cicade cu felinar poate ajunge până la 30 de centimetri, iar durata lor de viaţă poate fi şi de doi ani – mai mult ca majoritatea insectelor.

Majoritatea speciilor de cicadă cu felinar se mândreşte cu aripi colorate în nuanţe vibrante, dar sunt şi câteva care preferă o abordare mai discretă…

Sunt  chiar mai leneşe decât leneşii – Atunci când se hrănesc, cicadele cu felinar îşi înfig „nasul tubular” în scoarţa copacului şi lasă ca acesta să pompeze seva direct în stomacul lor, fără să depună nici un efort.

Se reproduc inteligent – Femela depune aproximativ 2000 de ouă odată, le lipeşte de pedunculii florali ai plantelor şi le acoperă cu frunze, pentru a le camufla. Atunci când ouăle se transformă în nimfe, rămân acolo unde au fost plasate şi se hrănesc cu sucul plantelor până la patru luni.

 

Au cea mai dulce urină din regatul animalelor – Hrănindu-se cu seva copacilor cât e ziua de lungă, corpul cicadelor cu felinar conţine un surplus de apă ce trebuie eliminat adesea, aşa că scos în exterior un lichid dulce cunoscut şi sub numele de miere extraflorală. Ele eliberează mierea încet, sub forma unor picături mari care se găsesc în capul abdomenului. Furnicile profită de asta şi se apropie de cicade să le lingă urina, se agaţă de ele şi uneori le şi apără de prădători, să fie sigure ca au parte de mierea extraflorală cât mai mult timp posibil.

 Sursa: Distractify

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!