Chiscarul (Eudontomyzon danfordi)

chiscarulCunoscut si sub denumirile de hadina, lampetra sau sugaci, chiscarul este un peste rapitor, intalnit in special in Dunare si in apele din Transilvania, Somes, Valea Iadului, Crisuri, Mures, Valea Ierii, Sebes, Timis dar si in Arges, Dambovita, Siret, Moldova si Bistrita. Poate ajunge pana la 30 cm lungime si se aseamana mai degraba cu un sarpe, avand corpul in forma cilindrica si gura circulara. Similitudinea este cu atat mai mare cu cat chiscarul este lipsit de inotatoarele perechi. Corpul sau alungit este de culoare cenusie sau cafenie, burta alb-galbuie, iar aripioara caudala este transparenta.

Se hraneste indeosebi cu salmonide (pastrav, lipan, somon), pe care le ucide cu ajutorul celor doua lamele ascutite din zona gurii. Chiscarul sfarteca pielea victimelor sale, dupa care le suge sangele ucigandu-le si hranindu-se cu carnea lor. In trecut, din cauza ravagiilor produse de aceasta specie de peste, se organizau regulat recoltari de chiscari, in vederea reducerii numarului lor. Aceste campanii au condus insa la decimarea populatiei, astfel incat, la momentul actual Eudontomyzon danfordi se afla pe lista speciilor de pesti protejati prin lege.

Chiscarii migreaza in amonte in perioada depunerii icrelor, care are loc primavara. Femelele depun 2000-3000 de oua, dintre care majoritatea mor. Faza adulta se incheie dupa 17-21 luni.

Chiscarul este pescuit in vederea consumului alimentar si utilizat uneori ca momeala vie.

www.zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!