Centipede – Peruvian Giant

Scolopendra giganteaPeruvian Giant (Scolopendra gigantea)

Atractia pentru animale exotice este tot mai des intalnita in tarile europene si chiar in Romania. Iubitorii de animale ciudate isi extind tot mai mult preferintele spre insecte si miriapode din ce in ce mai hidoase (pentru omul de rand). Este si cazul subiectului articolului nostru „Peruvian Giant”, cea mai mare specie de „centipede” (100 de picioare). Popularitatea ei ca si animal de companie este in crestere vertiginoasa, desi la prima vedere nu pare cel mai dragalas companion.

Peruvian Giant face parte din increngatura artropodelor, subincrengatura miriapodelor, clasa Chilopoda, genul Scolopendra, specia Scolopendra gigantea, desi nu toate sursele sunt de acord ca aceasta este specia adevarata. Ca si orice reprezentant al genului Scolopendra, este un carnivor convins, extrem de agresiv. Totusi in captivitate s-a observat ca multi indivizi descriu un comportament docil.  Este originar din padurile tropicale si sub- tropicale din America de Sud. Intrucat exoscheletul nu este acoperit cu chitina, prefera mediile umede: frunzarul padurilor, copacii cazuti si putreziti, sol afanat. Acest miriapod este foarte rapid, dar si un foarte bun sapator.

Descriere

Centipedes este turtit dorso- ventral, si are corpul format din doua diviziuni: cap si corp fromat din segmente. Capul este acoperit de un scut plat si prezinta doua antene. Prima pereche de membre este modificata sub forma unor colti ascutiti, care prezinta la baza un organ veninos, arma letala cu care Scolopendra gigantea isi vaneaza prada. Poseda un creier relativ mare, conectat cu o retea de ganglioni situati ventral de-a lungul intregului corp. Ochii sunt simpli, vederea incetosata, atfel ca simtul mirosului si tactil sunt foarte importante.

Corpul este format din 21 de segmente, bine delimitate. Fiecare segment prezinta o pereche de picioare, cu 7 articulatii, care ofera animalului o viteza deosebita. Atat capul cat si corpul sunt acoperite de un exoschelet rezistent si protector. Respiratia se face prin deschizaturi aflate inapoi fiecarui picior al segmentelor 4,6,8,11,13,15,17,19 si 21, numite spiraclete. Din cauza acesto orificii centipedele pot pierde apa din corp foarte usor ajungand la deshidratare masiva. De la aceste orificii aerul circula in organism prin sisteme canaliculare numite trahei, oxigenul trece in tesuturi prin difuziune. Inima este reprezentata de un vas dilatat aflat dorsal, iar sangele circula printr-un sistem vascular aflat imediat sub exoschelet.

Diferentierea sexuala se face foarte greu la aceasta specie. Masculul nu prezinta organ sexual. El elibereaza spermatofori care sunt captati de femela intr-un “recipient” numit spermataclu. Cand depune ouale femela le va fecunda cu spermatofori luati de la mascul. Singura cale prin care puteti imperechea Peruvian Giant este prin punerea a doua exemplare impreuna. Daca sexele coincid, individul mai mare se va alege cu o cina copioasa. Dureaza 4 ani pana cand centipedele ating maturitatea si pot trai pana la 10- 12 ani. Timp in care castiga in lungime  putand ajunge pana la 30 de cm.

Sunt carnivore feroce, care se hranesc cu broaste, soparle, soareci, viermi, insecte. Ataca cu rapiditate si isi infing colti in victima. Veninul eliberat este foarte puternic si paralizeaza victima, ale carei functii vitale (respiratie, circulatie) raman viabile. Practic prada este cosumata de vie, fiind taiata bucati de catre mandibulele ascutite.  In captivitate Scolopendra poate fi hranita cu greieri, gandaci, viermi, shrimp sau soareci roz congelati. Din fericire nu sunt pretentioase si vor manca aproape orice ii oferiti.

Peruvian Giant isi naparleste exoscheletul. Umiditatea joaca un rol important in acest proces. Prea multa umezeala determina un schelet moale, iar prea putin un schelet uscat greu de indepartat. Inaintea naparlirii corpul pare dilatat, iar lipsa apetitului se va manifesta cu cateva saptamani inainte de acest moment. Exoscheletul nou este moale si sensibil, animalul nu trebuie deranjat sau manipulat in aceasta perioada. Multe exemplare prefera sa isi consume „haina” data jos.

In captivitate

Aveti nevoie de un terariu de plexiglas sau sticla, acoperit, deoarece miriapodele acestea sunt cataratori abili si maestri ai evadarilor. Nu va doriti un miriapod, potential agresiv, hoinarind noaptea prin locuinta dumneavoastra. Recipientul trebuie sa fie de doua ori mai lung decat dimensiunea animalului si tot cam pe atat de larg. Si inaltimea e recomandat sa fie cu cativa cm mai mare mare decat lungimea miriapodului. Daca este mai redusa, atuci se poate ajuta de picioarele din spate si poate iesi cu usurinta din terariu.

Substratul poate fi format din turba, muschi, vermiculita, pietris. Nu este sensibil la acest capitol. Substratul trebuie umezit intr-o anumita parte, la 2 -3 zile, pentru asigurarea umiditatii necesare. In plus asezati si un vas putin adanc, cu apa, la care sa aiba acces cu usurinta. Daca e prea adanc animalul se poate ineca.  Nu necesita ascunzatori; cand simte nevoia de intimitate isi sapa tuneluri prin sol. Pentru mai mult efect estetic puteti aseza plante sau crengi, pe care cu siguranta le va escalada.

Este un animal exotic interesant de privit, cu care veti putea uimi familia si prieteni. Nu se recomanda manipularea excesiva intrucat veninul este periculos si pentru oameni. Muscatura, ca intensitate a durerii, este similara celei a viperei. Unele persoane pot fi alergice la venin. Locul muscaturii va fi amortit pentru cateva ceasuri. Precautia este cea mai buna masura profilactica.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!