Cele mai periculoase creaturi ale oceanului (II)

sarpePestele torpila – arata ca un bombardier nedetectabil, insa foloseste socurile electrice ca arma de atac. Este unul dintre cele 14 specii de calcani care elibereaza asemenea socuri, iar puterea acestora (de pana la 200 de volti) provine de la un disc aflat in centrul corpului sau. Pestele torpila prinde victima sub el, isi pliaza inotatoarele in jos, in jurul acesteia si elibereaza un soc puternic, care ucide, de regula, prada. Vaneaza in apele de mica adancime, in care sunt adesea prezenti si scafandrii, iar daca este deranjat in mediul sau poate declansa socuri electrice, fapt pentru care numeroase inecuri inexplicabile sunt provocate de el. Curentul electric al acestui peste poate cauza oamenilor stop cardiac si eventual moarte.

Pestele topor – este renumit pentru viteza cu care vaneaza. Familia din care face parte include pestele evantai si marlinul, cel mai rapid dintre ei fiind pestele evantai, care poate atinge viteza de 109 km/h. Din nefericire, acesti pesti constituie trofee populare si surse de hrana pentru oameni. Pescuitul intensiv si distrugerea habitatului natural au redus in timp numarul lor cu 90%.

Pestii topor au ucis oameni in efortul de a scapa din plasa acestora, folosindu-si botul asemanator unei sabii. Atunci cand vaneaza, isi intind inotatoarele, astfel incat acestea pari mai mari decat sunt in realitate si se ajuta de ele pentru a aduna laolalta bancurile de pesti. Apoi isi folosesc botul ascutit, ametind si maruntind pestii pentru o cina mai usoara.

Foca leopard – foloseste forta pentru a-si dobori victimele. Este singura foca ce se hraneste, in principal, cu animale cu sange cald: pringuinii constituie 80% din dieta lor, numarul mediu de pasari consumate zilnic de o foca leopard fiind de 5. Caninii sai lungi de 2, 5 cm. trec prin pinguini ca prin unt, iar acestia sunt amenintati nu numai atunci cand se afla in ocean. Foca leopard vaneaza si pe uscat, desi se misca mai greoi decat in apa, iar unele pasari reusesc sa-i scape de sub bot. Din nefericire pentru prada sa, foca leopard este un vanator iscusit, care isi rateaza rareori tinta: ea prinde pinguinii si ii tine sub apa, pana cand acestia sunt epuizati si nu mai pot opune rezistenta. Uneori se hraneste si cu puii altor specii de foca, krilli marunti (care constituie jumatate din dieta), sepii si pesti.

Sarpele verde de mare – dintii ascutiti, viteza si spontaneitatea nu sunt singurele instrumente eficiente de vanatoare in oceane – veninul poate, de asemenea, ucide, iar printre cele mai otravitoare animale de pe pamant se numara si sarpele verde de mare. Acesta este cel mai toxic sarpe din ocean, o singura muscatura fiind suficienta pentru a rapune 20 de oameni maturi. Coltii mici contin doua tipuri diferite de toxine: neurotoxina care afecteaza nervii si mielotoxic ce afecteaza tesuturile – combinatia dintre cele doua poate provoca moartea subita. Acest sarpe are un excelent simt al mirosului si beneficiaza, de asemenea, de o arma ascunsa, la care poate apela la nevoie: coada sa este prevazuta cu celule nervoase sensibile la lumina, care capteaza reflectiile pestilor, practic oferind sarpelui o alta pereche de “ochi”. Atunci cand aceaste creaturi urca la suprafata apei pentru a respira si coboara inpoi in adancuri, viata scafandrilor care se intersecteaza cu ele este pusa in pericol. 

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!