Cele mai morale animale de pe pământ

În secolul al XVI-lea, filozoful şi matematicianul Rene Descartes spunea că animalele sunt ca nişte maşinării cu sânge roşu, incapabile să gândească sau să simtă emoţia. De atunci, oamenii de ştiinţă au întreprins diverse cercetări în acest sens, ajungând astfel la concluzia că necuvântătoarele sunt capabile nu doar să simtă emoţia, ci şi să facă diferenţa între bine şi rău.

Vă prezentăm câteva situaţii surprinzătoare, care vă vor demonstra că animăluţele nu sunt simpli roboţi:

Elefanţii nu uită – Elefanţii au unele dintre cele mai elaborate ritualuri de grup, din regat. Când un membru iubit al grupului lor moare, cei care rămân în urma lui se vor îngriji ca acesta să fie „înmormântat” sub frunze şi pământ şi păzit timp de o săptămână. Şi aşa cum noi, oamenii, vizităm mormintele apropiaţilor noştri, elefanţii revin la oasele celor pe care i-au iubit; nu uită de existenţa acestora…

Rozătoarele ştiu ce este empatia – Fiinţele acelea nu prea drăgălaşe care trăiesc în canale şi în gunoaie sunt capabile de empatie. Într-un faimos experiment din 1958, unor şobolani înfometaţi li se promitea mâncare doar dacă trăgeau de o pârghie, special pusă astfel încât să îi sperie pe ceilalţi şobolani. Surprinzător, aceştia refuzau să le facă rău semenilor lor, deşi ştiau că vor muri de foame. Într-un alt studiu, publicat în 2006, s-a descoperit că şoarecii empatizau cu durerea altor şoareci de lângă ei, dar numai dacă îi cunoscuseră pe aceştia anterior, în mod personal.

Păsările pot simţi gelozia – Conform unui studiu realizat in 1975, oamenii nu sunt singurii care pot simţi gelozia. Când masculii mierlelor albastre sunt plecaţi să aducă provizii pentru cuib, femelele pleacă şi ele, dar după alţi masculi. Iar când masculii cuibului se întorc, îi iau pe amanţii” păsărilor „la bătaie”, smulgându-le penele şi le rupându-le ciocul.

Reciprocitatea delfinilor – Delfinii pot arăta dragoste multor specii de animale. Sunt cunoscute cazurile multor delfini care au salvat vieţile femeilor puse în pericol de rechinul  ciocan. Iar alţi delfini generoşi au devenit cunoscuţi datorită faptului că au ghidat înapoi în apă balene eşuate. Dar cea mai bună  dovadă că delfinii sunt animale tare „de treabă” este că iubesc să îşi frece nasurile de alţi defini sau chiar de oameni – un fel de sărut prin care îşi arată generozitatea. …..

Câinii ştiu ce este regretul? – Iar dacă empatia şi compasiunea le-am mai întâlnit la animale, se ştie că vina este o emoţie strict umană. Un studiu publicat în 2009 a demonstrat că, atunci când patrupezii canini înfăţişează o privire vinovată, de fapt ei nu se confruntă cu sentimentul regretului. În studiu, cercetătorii le-au spus stăpânilor câinilor că animăluţele lor au mâncat hrana interzisă, atunci când ei au ieşit din cameră. Dar adevărul era, de fapt,că numai o parte dintre câini făcuseră asta. Rezultatul? Atunci când stăpânii au devenit nervoşi şi agresivi cu patrupezii lor, toţi au arătat sentimentul de regret, chiar şi cei care nu greşiseră.  Aşadar, ei nu simţeau nici un regret, ci doar citeau emoţiile stăpânilor şi reacţionau conform lor. Bine, poate că unii câini se simt vinovaţi în anumite momente, dar nu şi dacă mănâncă prăjiturica pe care aţi uitat-o pe masă… 🙂

Sursa: Live Science

Foto: Hepta

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!